Challenger Deep

11.000 metara pod morem: Prva Amerikanka u svemiru sad se spustila do najdublje točke u oceanu

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 15:00
  • Objavljeno 10.06.2020 u 15:00
Dr. Sullivan i njen kolega Victor Vescovo proveli su oko sat i pol na dnu oceana u Marijanskoj brazdi, oko 350 kilometara jugozapadno od Guama

Dr. Sullivan i njen kolega Victor Vescovo proveli su oko sat i pol na dnu oceana u Marijanskoj brazdi, oko 350 kilometara jugozapadno od Guama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fivedeeps

Bivša astronautkinja Kathy Sullivan (68) sad je ušla u povijest i kao prva žena koja je dospjela u Challenger Deep, najdublju poznatu točku u hidrosferi morskog dna Zemlje

Prva Amerikanka koja je hodala u svemiru postala je prva žena koja je došla do najdubljeg poznatog mjesta u oceanu. Astronautkinja i oceanografkinja Kathy Sullivan (68) podmornicom je zaronila u dubine oceana, u sklopu misije koju nadzire kompanija EYOS Expeditions.

Dr. Sullivan tako je postala prva osoba koja je hodala svemirom i spustila se do najdublje točke u oceanu. Challenger Deep najdublja je poznata točka u hidrosferi morskog dna Zemlje, duboka između 10.902 i 10.929 metara. Ta je dubina izračunata izravnim mjerenjima iz podmornica dubokih ronilaca, vozila na daljinsko upravljanje i sonarnom batimetrijom.

Dr. Sullivan i njen kolega Victor Vescovo proveli su oko sat i pol na dnu oceana u Marijanskoj brazdi, oko 350 kilometara jugozapadno od Guama.

Kathy Sullivan provjerava antenu space shuttlea Challenger tijekom povijesnog leta 1984.

Kathy Sullivan provjerava antenu space shuttlea Challenger tijekom povijesnog leta 1984.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Nakon što su snimili fotografije iz relativne sigurnosti Limiting Factora, posebno dizajnirane podmornice za urone u duboka podmorja, započeli su otprilike četverosatni uspon. Po povratku na brod, par je nazvao astronaute u Međunarodnoj svemirskoj postaji, udaljenoj oko 400 kilometara od Zemlje.

'Bio je izuzetan dan. Sišla sam do najdubljeg mjesta na Zemlji i razgovarala s astronautima u orbiti', pohvalila se dr. Sullivan na palubi broda.

'Na čitavom svijetu postoji samo jedna podmornica koja se može spustiti u Challenger Deep. Oduševljen sam što je i ona bila u njoj', veselio se biolog i oceanograf Tim Shank koji je dr. Sullivan proglasio 'savršenim vođom' ekspedicija za istraživanje svjetskih oceana.

Iza nje je doista velika karijera. Godine 1978. dr. Sullivan pridružila se NASA-i kao dio prve skupine američkih astronautkinja. Šest godina kasnije, 11. listopada 1984., postala je prva Amerikanka koja je hodala svemirom.

Poslije je vodila Nacionalnu upravu za oceane i atmosferu, a svoju ljubav prema oceanima nikad nije skrivala. Prije no što se otisnula u svemir, sudjelovala je u jednom od prvih pokušaja da se pomoću podmornice prouče vulkanski procesi u oceanskoj kori.

Kathy Sullivan, prva Amerikanka koja je hodala svemirom

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Challenger Deep otkrila je posada britanskog broda Challenger koji je svijetom plovio od 1872. do 1876. Otad su mnoge ekspedicije pokušavale izmjeriti dubinu pukotine.

A onda je u travnju prošle godine Victor Vescovo, ronilački partner dr. Sullivan, Challenger Deepom zaronio do samog dna. Dr. Sullivan ostat će na moru sljedećih nekoliko dana, navodi predstavnik tvrtke Caladan Oceanic koja također sudjeluje u misiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!