FRB 121102

Ovo nije slučajno: Tajanstveni izboji iz svemira ponavljaju se svakih 157 dana

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 09.06.2020 13:16
  • Objavljeno 09.06.2020 u 13:16
Istraživači su takozvani FRB 121102 punih pet godina pratili pomoću teleskopa Lovell

Istraživači su takozvani FRB 121102 punih pet godina pratili pomoću teleskopa Lovell

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESO/M. Kornmesser

Ovo otkriće moglo bi baciti novo svjetlo na prirodu brzih izboja radiovalova

Astronomi su otkrili ciklus aktivnosti u drugom brzom izboju radiovalova, potencijalno otkrivajući značajan trag o tim tajanstvenim fenomenima iz svemira. Brzi izboji radiovalova, FRB-ovi, ekstragalaktički su bljeskovi svjetlosti koji u nekoliko milisekundi oslobode količinu energije koju Sunce stvori kroz stoljeće.

Znanstvenici su FRB prvi put uočili 2007. godine, a uzrok ovih erupcija ostaje nejasan gotovo desetljeće i pol kasnije; potencijalna objašnjenja kreću se od spajanja hiperzvučnih neutronskih zvijezda do naprednih izvanzemaljskih civilizacija, piše Space.com.

Do danas je otkriveno više od 100 brzih izboja radiovalova, a većina ih je bljesnula samo jednom, barem koliko je nama poznato. A onda su u siječnju ove godine astronomi izvijestili da izboj klase 'repetitor', zvan FRB 180916.J0158 + 65, pokazuje 16-dnevni ciklus aktivnosti: otpušta eksplozije tijekom četverodnevnog razdoblja pa miruje 12 dana i zatim počinje sve iznova.

Teleskop Lovell: lovac na brze izboje radiovalova

Teleskop Lovell: lovac na brze izboje radiovalova

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: DAVID MUSCROFT

FRB 180916 bio je prvi za koji se znalo da je eruptirao na tako periodičan način. A sada su znanstvenici primijetili još jedan izboj.

Istraživači su takozvani FRB 121102 punih pet godina pratili pomoću teleskopa Lovell, 76 metara široke antene u engleskom opservatoriju Jodrell Bank. Otkrili su snažne indikacije za 157-dnevni ciklus aktivnosti; Čini se da se 121102 bio aktivan 90 dana, a zatim šutio sljedećih 67, objavio je tim u novoj studiji.

Nejasno je što stoji iza takvih cikličkih aktivnosti, iako znanstvenici imaju nekoliko ideja. Na primjer, bljeskovi mogu biti uzrokovani titranjem u rotacijskoj osi visoko magnetizirane neutronske zvijezde poznate kao magnetar. Ili se mogu povezati s orbitalnim gibanjima neutronske zvijezde u binarnom sustavu.

'Ovo uzbudljivo otkriće naglašava koliko malo znamo o podrijetlu FRB-a', rekao je koautor Duncan Lorimer, stručni suradnik za istraživanja na Sveučilištu West Virginia. 'Trebat će dodatna zapažanja većeg broja FRB-a kako bi se dobila jasnija slika o tim periodičkim izvorima i rasvijetlilo njihovo podrijetlo.'

Ovako zvuče brzi izboji radisignala

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jim Jose Music

Nova studija pod vodstvom Kaustubha Rajwadea sa sveučilišta u Manchesteru objavljena je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, besplatno se može pročitati i na arXiv.org

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!