OLIVER DRAGOJEVIĆ:

Svoju sam djecu učio da male ribe vraćaju u more

01.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Sudbina je htjela da Louisa Vinton, koordinatorica UN-a, na brodu za Vangu čuje Oliverove pjesme koje su je očarale, a on je već sudjelovao u akcijama čišćenja mora, pomogao je Kiki Curaviću

'Ne volim puno govoriti, ali volim napraviti puno dobrih stvari. Volim tradiciju, da se ljeti u Dalmaciji ne radi. Možda održim koncert negdje na moru da mogu doći svi otočani', kazao je Oliver Dragojević, legenda hrvatske estrade koja je jučer dobila još jednu važnu ulogu.

On je duh Dalmacije

Poznati pjevač, istinski simbol Dalmacije, imenovan je, naime, UNDP-ovim ambasadorom dobre volje za dalmatinsku obalu!

Ističe kako za to nije kriv. To je sudbina. Jer očito je sudbina htjela da Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, putujući brodom od Brijuna do Vange čuje Oliverove pjesme koje su je doslovno očarale.

'Sav moj vokabular proizlazi iz Oliverovih pjesama. Bit je našeg projekta očuvanje tradicionalnih vrijednosti Dalmacije, a Oliver svojim šarmom utjelovljuje duh Dalmacije. Za nas je on idealan ambasador dobre volje', tvrdi Louisa Vinton.

'U smislu UNDP-ova projekta čuvanja prirodnih bogatstava Dalmacije, ja sam puno prije njih poduzeo korake. Uvijek sam se zalagao za očuvanje mora, a svoju sam djecu učio da male ribe vraćaju u more, da ništa u more ne bacaju', naglašava Oliver.

Bez mora – nesretan

Poručuje kako se moramo ekološki osvijestiti i podržava sve akcije čišćenja okoliša, ponajprije podmorja. Nesretan je kad u moru vidi upaljače, plastične vrećice, boce, kad se u njega ispuštaju balastne vode, kad se obala betonira...

'Kad sam daleko od mora, ne osjećam se dobro, otkriva Oliver, čije pjesme, i kad ne govore o Dalmaciji, nose Dalmaciju u sebi. Kao UNDP-ov ambasador dobre volje za dalmatinsku obalu, širit će vrijednosti projekta COAST u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Projekt COAST zalaže se za razvoj ključnih gospodarskih grana u Dalmaciji, poglavito turizma, poljoprivrede, ribarstva i marikulture, čuvajući i vrijednu kulturnu baštinu', dodao je Oliver.