PUN POGODAK

Spektakularna, a tako jednostavna: Svi su ludi za talijanskom savršeno kremastom tortom

11.12.2025 u 10:27

Bionic
Reading

Ako volite raskošne torte koje izgledaju kao iz izloga omiljene slastičarnice, talijanska krem torta bit će vaša nova opsesija. Tri sočna, mirisna biskvita s kokosom, spojena bogatom kremom od sira i posuta hrskavim komadićima pekan oraha, pretvaraju svaki zalogaj u mali desertni spektakl

Unatoč imenu, ova torta najvjerojatnije ne potječe iz Italije, nego iz kuhinja talijanskih iseljenika na američkom Jugu, ali jedno je sigurno: apsolutno je neodoljiva.

Talijanska krem torta spaja nježni, lagano vlažan biskvit s aromom kokosa i debeli sloj domaće kreme od sira prošarane sjeckanim pekan orasima, stvarajući desert koji jednako dobro funkcionira kao zvijezda blagdanskog stola ili slatki vrhunac nedjeljnog ručka. Još bolja vijest? Iako izgleda vrlo komplicirano, priprema ove torte je iznenađujuće jednostavna i izvediva u kućnoj kuhinji.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

  • 115 g maslaca, omekšanog
  • 115 g biljne masti ili dodatno maslaca, omekšanog
  • 400 g šećera
  • 5 velikih jaja, odvojeno, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (oko 5 ml)
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone (oko 5 g)
  • 240 ml mlaćenice
  • 130–140 g zaslađenog kokosovog brašna (naribanog kokosa)
  • 120 g sjeckanih pekan oraha

Za glazuru od krem sira

  • 310 g krem sira, omekšanog
  • 170 g maslaca, omekšanog
  • 720 g šećera u prahu
  • 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije (oko 7–8 ml)
  • 75–80 g sjeckanih pekan oraha

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa promjera 23 cm. U velikoj posudi miksajte maslac, biljnu mast (ili drugi dio maslaca) i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, oko 5–7 minuta. Umiješajte žumanjke i vaniliju. Pomiješajte brašno i sodu bikarbonu pa ih dodajte u kremastu smjesu naizmjenično s mlaćenicom. Miksajte samo dok se sastojci ne sjedine. Umiješajte kokos i pekan orahe.

U drugoj posudi, čistim nastavcima, istucite bjelanjke u čvrst, ali ne suh snijeg. Umiješajte u smjesu najprije jednu četvrtinu snijega, zatim pažljivo umiješajte i ostatak. Rasporedite tijesto u pripremljene kalupe.

Pecite 20–25 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista. Ostavite biskvite da se hlade 10 minuta u kalupima, zatim ih izvadite na rešetku i potpuno ohladite.

Za kremu od sira izmiksajte krem sir i maslac dok ne postanu glatki. Umiješajte šećer u prahu i vaniliju te miksajte dok krema ne postane pjenasta. Umiješajte pekan orahe. Kremom premažite kore između slojeva, zatim cijeli vrh i stranice torte. Čuvajte tortu u hladnjaku.