Za mnoge su božićni blagdani nezamislivi bez omiljenih kolačića linzera, specifičnog izgleda i s ukusnim punjenjem
Izrada božićnih kolača jedan je od onih obiteljskih blagdanskih rituala koji spaja sve generacije, a omiljeni linzeri u u toj priči zauzimaju posebno mjesto.
Linzeri, poznati prhki kolačići sa slasnim punjenjem od pekmeza, potječu iz Austrije, gdje su prvi put dokumentirani još davne 1653. godine u knjizi 'Modus in odam coquinandi' pod nazivom Linzer Torte.
Naziv, vjeruje se, dolazi od imena grada Linz na Dunavu, a recept je razvio Johann Konrad Vivat u 17. stoljeću za obitelj Liechtenstein, kombinirajući bademovo tijesto sa začinima poput cimeta i klinčića. Ukusni prhki kolačići začas su se proširili Europom u 19. stoljeću, a vrlo brzo stigli su i do naših krajeva te su postali tradicionalna božićna poslastica i u Hrvatskoj.
Oblik preklopnih kolačića punjenih pekmezom može varirati, ali ono što im je svima zajedničko je rupica na gornjem kolačiću. Njihova izrada nije zahtjevna, a posebno će u tome rado sudjelovati najmlađi članovi obitelji.
Sastojci
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
50 g pekmeza (po želji: najčešće od marelica ili šljiva).
Priprema
Ručno umijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera i jaja. Zamotajte u foliju i hladite sat vremena u hladnjaku. Razvaljajte, izrežite oblike (jednak broj punih i s rupom u sredini), pecite na 180°C oko 10 minuta, dok ne porumene (pazite da ih ne prepečete). Ohladite, spojite parove s pekmezom i posipajte šećerom u prahu (po želji). I dobar tek!