SAVJET STRUČNJAKA

Ovo podcijenjeno povrće obogaćuje jela i čuva zdravlje

19.04.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Poriluk, poput luka i češnjaka pripada porodici lukovica koja je bogata jedinstvenom kombinacijom flavonoida i spojeva sa sumporom za koje se smatra da danas pokazuju najjača antikarcinogena svojstva u biljnom svijetu

Poriluk izgledom podsjeća na veliku lukovicu, s malenom glavicom i dugom, cilindričnom stabljikom koja se prelazi u zelene, čvrsto stisnute, plosnate listove.

S delikatnijim i slađim okusom u odnosu na luk, poriluk daje doprinos receptima bez da nadvlada preostale sastojke obroka.

Izvorno potječe iz središnje Azije i od tamo se širio Europom gdje se uzgaja preko 1000 godina.

Osobito su ga cijenili stari Grci i Rimljani koji su ga proširili čitavom Europom, a car Neron je svaki dan konzumirao poriluk kako bi imao snažniji glas.

Poriluk je dobar za zdravlje srca

Kod poriluka je osobito značajan flavonoid kamferol za koji se pokazalo da štiti krve žile od oštećenja (osobito od djelovanja slobodnih radikala). Jedan od tih mehanizama koji je uključen u zaštitu krvnih žila može uključiti i povećanu proizvodnju dušikovog oksida (NO), prirodnog dilatatora krvnih žila, te smanjenje dimerilarginina (ADMA), spoja koji blokira nastanak NO. Flavonoidi su koncentrirani u donjem dijelu stabljike i lukovici. U odnosu na crveni luk ima nešto niže vijednosti kamferola i flavonoida kvercitina.

Značajan je izvor folata koji je u cijelom poriluku (lukovica, stabljika, listovi) prisutan u bioaktivnom obliku kao 5-metiltetrahirdofolat. Iako ga najviše ima u lukovici, no ipak ta značajna količina ga smješta u sam vrh kardioprotektivne hrane. Folat nam je značajan jer sudjeluje u reakcijama održavanja ravnoteže homocisteina čija povišena razina je jedan od rizičnih faktora za kardiovaskularno zdravlje. Upravo iz tog razloga osobama s problemima srca pripisujem redovito konzumiranje jela od poriluka.

Ne zaboravimo na polifenole i brojne spojeve sa sumporom koji djeluju kao antioksidansi i štite krve žile i stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Ipak nije za svakoga

Bogat je kalijem i magnezijem, vitaminom B6, bakrom, željezom i vitaminom C.

Iako ne postoji veliki broj istraživanja koji je uključivao poriluk, povezuje se s ublažavanjem zdravstvenih stanja povezanih s oksidativnim stresom i kroničnim upalama (ateroskleroza, dijabetes tipa 2, pretilost, reumatoidni artritis).

Ipak bez obzira na njegove prednosti, baš kao niti jedna druga namirnica nije za svakoga. Osobe s upalnim procesima posebno u probavnom sustavu, kod žgaravice, pojačane kiseline ili upaljene sluznice  želuca ili crijeva, te prema ayurvedi kod stanja povišene Pitta doshe u organizmu, poriluk nije preporučljiv, niti kuhan niti sirov, ili tek u mnajoj količini maskirajući njegovu vruću prirodu začinima i drugim namirnicama.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj je prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.