VIRALNI HIT

Nema slaganja ni čekanja: Ovo je hit recept za savršeno sočne i hrskave lazanje

23.05.2025 u 09:00

Bionic
Reading

Ako vam se slaganje lazanja čini prezahtjevnim, ovaj recept lazanje gdje se sastojci doslovce samo istresu u pleh za pečenje oduševit će vas već prilikom pripreme. A nakon toga slijedi božanstven i pun okus

Borite li se uvijek za hrskavi komad lazanja s ruba? Onda ćete se oduševiti genijalnim receptom Giade de Laurentiis za lazanje pečene u običnom plehu kod kojih nema slaganja slojeva.

Poznata kuharica na TikToku je objavila recept koji je postao u kratkom roku viralan te je mnoge naveo da oko struka zavežu pregače, upale pećnice i bace se na posao.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Ovaj recept daje savršeno hrskave komade lazanja bez obzira koji komad poslužite, a večera će biti na stolu nakon samo 30 minuta pečenja.

@giadadelaurentiis Lovers of crispy lasagna edges, this Sheet Pan Lasagna is for u! Recipe on @thegiadzy ♬ Città vuota - Mina

Potrebni sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja, odvojene
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1/2 žličice pahuljica crvene paprike
  • 1 pakiranje (oko 140 g) baby špinata
  • 1/2 žličice krupne soli, plus još za vodu za tjesteninu
  • 230 g ricotta sira
  • 450 g tjestenine za lazanje, izlomljene na komade od 5 cm
  • 450 g ljute talijanske kobasice, bez ovoja
  • 1 crveni luk, nasjeckan na kockice
  • 950 ml gotovog umaka od rajčice (marinara)
  • 280 g ribanog mozzarelle
  • 150 g svježe ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pahuljice crvene papričice i pirjajte dok ne zamiriše (oko 30 do 60 sekundi), zatim ubacite baby špinat. Pospite solju i pirjajte dok špinat ne uvene, oko jedne do dvije minute. Izvadite špinat iz tave i pomiješajte ga s ricotta sirom u zdjeli za miješanje, zatim stavite sa strane.

Zakuhajte veliku posudu vode. Kad voda zavrije, ubacite polomljene komade tjestenine i kuhajte dok ne bude al dente—oko četiri do pet minuta. Ocijedite i stavite sa strane.

Dok se tjestenina kuha, zagrijte još 2 žlice maslinovog ulja u istoj tavi na srednjoj vatri i kuhajte kobasicu oko pet minuta. Ubacite luk i kuhajte još tri minute. Maknite tavu s vatre.

Dodajte umak od rajčice, pola šalice vode od tjestenine, kuhanu tjesteninu, 115 g mozzarella sira i 50 g parmezana u tavu. Promiješajte da se sastojci sjedine.

Raširite smjesu na pleh veličine 30 x 43 cm. Dodajte žličicom smjesu ricotte i špinata po vrhu. Pospite ostatkom mozzarelle i parmezana.

Pecite u pećnici 30 minuta ili dok umak ne počne ključati, a vrh lagano porumeni. Poslužite na tanjure i uživajte, možda uz jednostavnu salatu od zelene salate sa strane.