Sezona je jagoda, a iako u njima uživamo dok su svježe i neodoljivo slatke, teško je odoljeti i slasnim desertima s jagodama. Ovi muffini su stvoreni za obožavanje od prvog do zadnjeg zalogaja
Sljedeći put kada se malo zanesete na tržnici i dođete kući s košaricom više neodoljivih jagoda ne morate razmišljati 'što sad'. Postoji niz sjajnih deserata s jagodama, a jedan kojem je nemoguće odoljeti, savršen za doručak ili pak desert nakon ručka su ovi sočni i mirisni muffini od jagoda.
Svaki šareni muffin puca od svježih jagoda uronjenih u nježno, sočno tijesto. Krupni šećer i hrskavi orašasti plodovi krase vrhove, i daju neodoljivu orašastu notu. Zaljubit ćete se u ovaj recept za muffine od jagoda već na prvi zalogaj.
Potrebni sastojci:
- 115 g maslaca, omekšanog
- 150 g šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 120 ml mlijeka s 2 posto masnoće
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 240 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 300 g svježih jagoda, narezanih na kockice
- 1 žlica krupnog šećera
- 60 g sjeckanih oraha ili pekana, prženih, po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer i miješajte mikserom dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, 5-7 minuta.
Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte mlijeko i vaniliju.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte u smjesu s jajima; lagano miješajte toliko dok se sve ne poveže. Umiješajte jagode.
Napunite 18 podmazanih ili folijom obloženih kalupa za muffine, smjesu stavljajte do tri četvrtine kalupa.
Pospite krupnim šećerom i, ako želite, orasima. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 20-25 minuta.
Ostavite da se hlade 5 minuta prije nego što ih izvadite iz kalupa na rešetku za hlađenje. Poslužite toplo.