TAKO SLATKO

Francuzi ga s razlogom obožavaju: Ovo je najfiniji i najbrži kolač s trešnjama

18.05.2025 u 07:17

Bionic
Reading

Kada je riječ o desertima, Francuzi su pravi majstori, a ovaj desert je tako ukusan, a jednostavan za pripremiti da ćete ga raditi iznova i iznova

Clafoutis je tradicionalni francuski desert koji potječe iz regije Limousin, a vrhunac popularnosti doživio je u Francuskoj u 19. stoljeću. Radi se o jednostavnom i brzom kolaču koji se priprema tako da se voće (najčešće trešnje) prelije gustom smjesom od jaja, šećera, brašna, maslaca i mlijeka, te se sve zajedno peče u pećnici.

Rezultat pečenja je gusti biskvit s voćem čija tekstura pomalo podsjeća na debelu palačinku. Iako se izvorno priprema s trešnjama, clafoutis se može raditi i s drugim voćem poput višanja, borovnica, malina, jagoda, šljiva, bresaka, marelica ili krušaka. Međutim, prema francuskoj tradiciji, samo verzija s trešnjama se naziva clafoutis, dok se verzije s drugim voćem nazivaju flaugnarde (ili flognarde).

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Zanimljivo je da se u originalnoj verziji trešnje često ne čiste od koštica jer one navodno tijekom pečenja otpuštaju divnu aromu. Stoga budite oprezni prilikom jedenja.

Potrebni sastojci:

  • 300 g trešanja
  • 50 g šećera
  • 10 g omekšanog neslanog maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 l mlijeka

Priprema:

Operite trešnje i uklonite peteljke. Stavite ih u zdjelu i pomiješajte s polovicom šećera, zatim ih ostavite da odstoje 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom. Namažite rubove duboke posude za pečenje ili kalupa za tortu ili tart maslacem, zatim pospite s malo brašna i otresite višak.

Prosijte brašno u zdjelu, zatim dodajte sol i ostatak šećera. Umutite jaja i dodajte ih suhim sastojcima, te dobro izmiješajte. Ulijte mlijeko i ponovno promiješajte.

Istresite trešnje u posudu, zatim prekrijte smjesom.

Stavite posudu u pećnicu i pecite 35-40 minuta. Kad postane zlatno i napuhne se, pospite s malo šećera i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno, narezano na kriške.