Kada je riječ o desertima, Francuzi su pravi majstori, a ovaj desert je tako ukusan, a jednostavan za pripremiti da ćete ga raditi iznova i iznova
Clafoutis je tradicionalni francuski desert koji potječe iz regije Limousin, a vrhunac popularnosti doživio je u Francuskoj u 19. stoljeću. Radi se o jednostavnom i brzom kolaču koji se priprema tako da se voće (najčešće trešnje) prelije gustom smjesom od jaja, šećera, brašna, maslaca i mlijeka, te se sve zajedno peče u pećnici.
Rezultat pečenja je gusti biskvit s voćem čija tekstura pomalo podsjeća na debelu palačinku. Iako se izvorno priprema s trešnjama, clafoutis se može raditi i s drugim voćem poput višanja, borovnica, malina, jagoda, šljiva, bresaka, marelica ili krušaka. Međutim, prema francuskoj tradiciji, samo verzija s trešnjama se naziva clafoutis, dok se verzije s drugim voćem nazivaju flaugnarde (ili flognarde).
Zanimljivo je da se u originalnoj verziji trešnje često ne čiste od koštica jer one navodno tijekom pečenja otpuštaju divnu aromu. Stoga budite oprezni prilikom jedenja.
Potrebni sastojci:
- 300 g trešanja
- 50 g šećera
- 10 g omekšanog neslanog maslaca
- 100 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 2 l mlijeka
Priprema:
Operite trešnje i uklonite peteljke. Stavite ih u zdjelu i pomiješajte s polovicom šećera, zatim ih ostavite da odstoje 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom. Namažite rubove duboke posude za pečenje ili kalupa za tortu ili tart maslacem, zatim pospite s malo brašna i otresite višak.
Prosijte brašno u zdjelu, zatim dodajte sol i ostatak šećera. Umutite jaja i dodajte ih suhim sastojcima, te dobro izmiješajte. Ulijte mlijeko i ponovno promiješajte.
Istresite trešnje u posudu, zatim prekrijte smjesom.
Stavite posudu u pećnicu i pecite 35-40 minuta. Kad postane zlatno i napuhne se, pospite s malo šećera i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno, narezano na kriške.