STRUČNJACI ODLUČILI

Mediteranska prehrana proglašena je najboljom dijetom 2019., no ovo je dijeta uz koju ćete najbrže smršavjeti

05.01.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Ukoliko ste fan mediteranske dijete, ova će vam se vijest itekako svidjeti: Mediteranska dijeta je prvi put proglašena najboljom u 2019. prema odabiru portala US News i World Report

Analiza ukupno 41 plana prehrane rezultirala je pobjedom mediteranske prehrane u nekoliko kategorija: najbolje dijete za vođenje zdrave prehrane, najbolje dijete bazirane na voću i povrću, najbolje dijete za dijabetičare te dijete koje se najlakše pridržavati.

Ovakvi rezultati nisu iznenađujući s obzirom na to da su brojne studije pokazale da mediteranska dijeta smanjuje rizik od dijabetesa, povišenog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Prehrana koja je uobičajena za mediteransku regiju oduvijek se povezivala sa snažnim kostima, zdravim srcem i dugovječnošću, ali i gubitkom kilograma.

Mediteranska dijeta zasniva se na biljnoj prehrani, odnosno podrazumijeva puno raznovrsnog voća i povrća, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke te umjerenu konzumaciju orašastih plodova, a njen esencijalni sastojak je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nasuprot tome, strogo zabranjuje rafinirani šećer i brašno, osim u rijetkim prilikama, kao i masnoće poput maslaca ili suncokretovog ulja.

Meso se konzumira vrlo malo ili nimalo (najčešće perad), a umjesto njega preporučuje se konzumacija jaja, mliječnih proizvoda i ribe, koja je također jedan od važnijih sastojaka mediteranske prehrane.

'To je više od dijete, to je stil života', tvrdi nutricionistica Rahaf Al Bochi, jedna od zagovornika mediteranske prehrane. 'Mediteranska prehrana potiče druženje s prijateljima i obitelji putem hrane, kao i redovitu tjelovježbu koja je neophodna za vođenje zdravog života', dodaje Al Bochi.

Što je 'najbolja dijeta'?

Stručnjaci iz područja srčanih bolesti, dijabetesa, nutricionizma i psihologije hrane koji su sudjelovali na panel raspravi prikupili su istraživanja o dijetama iz medicinskih časopisa, vladinih izvješća i drugih izvora te su svaku dijetu ocijenili pomoću sedam kategorija: koliko je jednostavno pridržavati se, je li nutritivno prihvatljiva, daje li kratkoročne ili dugoročne rezultate, koliko je sigurna te izaziva li dijabetes i srčane tegobe.

Godine 2018. vodila se borba za najbolju dijetu između mediteranske i DASH dijete, za koju stručnjaci tvrde da pomaže u borbi protiv hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Ove godine DASH dijeta je zasjela na drugo mjesto dok je treće mjesto dodijeljeno Fleksitarian dijeti, zasnovanoj na biljnoj prehrani te uz male količine mesa u rijetkim prilikama. Četvrto mjesto dijele MIND dijeta i Weight Watchers dijeta.

PREPORUKA NUTRICIONISTA

Želite li kontrolirati težinu, ove namirnice moraju se češće naći na vašem stolu

Pogledaj galeriju

Što je zajedničko svim ovim dijetama?

'Sve spomenute dijete podrazumijevaju minimalne količine prerađene hrane i fokusiraju se na voće, povrće, mahunarke, leću, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke', tvrdi dr. Sharon Bergquist, osnivačica lifestyle medicine i wellness programa na Sveučilištu Emory u Atlanti.

'Reduciraju upalne procese u tijelu, smanjuju stres, balansiraju crijevne bakterije i u konačnici pomažu u očuvanju zdravlja', objašnjava Bergquist, a nutricionistica Lisa Drayer tvrdi kako sve ove visokopozicionirane dijete dozvoljavaju povremene užitke poput čaše crnog vina (mediteranska dijeta) ili komada torte (Weight Watchers dijeta), što je itekako važno za dugoročno pridržavanje ovakvog načina prehrane zato što osobe s vremena na vrijeme utaže želju za određenom hranom te im je lakše nastaviti s dijetom.

Dijete koje biste trebali izbjegavati

Najniže rangirane su Dukan dijeta, Body Reset dijeta, Whole30 dijeta i planetarno popularna keto dijeta, a sve do jedne zasnivaju se na visokom udjelu proteina ili masti te minimalno ugljikohidrata.

'Ove dijete izrazito su ograničavajuće i teško ih se pridržavati, a najgore od svega je to što eliminiraju cijelu jednu skupinu namirnica, što nijedna znanost povezana s hranom ne odobrava', tvrdi Bergquist.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Najbolja dijeta za mršavljenje

U ovoj kategoriji pobjedu je odnijela Weight Watchers dijeta. Na ovoj dijeti možete jesti što želite pod uvjetom da ste spremni brojati bodove, a svakoj namirnici dodijeljeni su bodovi. Namirnice koje su najbolje imaju manje bodova od onih koje su samo prazne kalorije, pa je tako voću i povrću dodijeljeno nula bodova, a u posljednje vrijeme nula bodova dobivaju i biljni izvori proteina poput graha, leće i tofua.

Weight Watchers dijeta osvojila je i nagradu u kategoriji za najbolju komercijalnu dijetu jer ima važnu komponentu koju druge nemaju - podršku. Osobama koje se pridržavaju ove dijete predlaže se da se uključe u grupe podrške ili imaju uz sebe stručnu osobu s kojom se mogu konzultirati.

Na drugom mjestu našla se Volumetrics dijeta, a zasniva se na niskom kalorijskom unosu i visokom udjelu vlakana iz voća i povrća koji daju osjećaj sitosti. Cjelokupni jelovnik vrvi namirnicama bogatima vodom, odnosno voćem i povrćem siromašnim škrobom te prehrambenim vlaknima, odnosno cjelovitim žitaricama, te nemasnim mesom, mesom peradi, ribom, nemasnim mlijekom i fermentiranim mliječnim proizvodima, kao i kombinacijama ovih namirnica u salatama i juhama.

Na trećem mjestu našli su se Flexitarian dijeta, veganska prehrana i Jenny Craig dijeta, koja je osvojila drugo mjesto za najbolju komercijalnu dijetu.

ZDRAVLJE NA TANJURU

Višak kilograma uz ove će namirnice postati prošlost

Pogledaj galeriju

Najbolja dijeta za brzo mršavljenje

U ovu kategoriju spadaju dijete čiji je učinak praćen svega dva mjeseca te se preporučuju osobama koje nastoje izgubiti nekoliko nakupljenih kilograma, no učinkovitost ne podrazumijeva da je provođenje spomenute dijete na duge staze pametna ideja. Štoviše, sve karakteristike dijeta osmišljenih za brz gubitak kilograma kontradiktorne su svim dosad poznatim karakteristikama zdravog mršavljenja s dugoročnim učinkom.

U ovoj kategoriji pobjedu je odnijela HMR dijeta, osmišljena za osobe koje žele što prije poboljšati zdravlje na način da izgube velik broj kilograma pod nadzorom medicinskog osoblja. Moguće joj se podvrgnuti kod kuće ili u klinici, a svi obroci i međuobroci osmišljeni su za kratko vremensko razdoblje.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji dijele ukupno četiri dijete: Weight Watchers dijeta, Optavia dijeta te Atkinsova dijeta i ketogena dijeta (obje podrazumijevaju nizak udio ugljikohidrata i visok udio masti koji dovode tijelo u stanje ketoze pa tijelo topi masnoću kako bi stvorilo potrebnu energiju).

Većina nutricionista ne preporučuje dijete koje isključuju cijelu skupinu namirnica ili su restriktivne na način da se umjesto obroka piju shakeovi te dijete koje predlažu gotova jela i grickalice.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju

Najbolje dijete za dijabetičare i srčane bolesnike

Mediteranska dijeta najbolje je rangirana u posljednjoj kategoriji koja se tiče dijabetičara i srčanih bolesnika.

'Mediteranska dijeta bogata je antioksidantima, vitaminima, mineralima i vlaknima - ključnim komponentama zaslužnima za smanjivanje rizika od kroničnih oboljenja', tvrdi Al Bochi, ujedno glasnogovornica Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

Također se preporučuju DASH dijeta, MIND dijeta, veganska prehrana, TLC dijeta i dijeta Dr. Deana Ornisha, navodno jedina znanstveno dokazana dijeta koja pomaže u liječenju srčanih oboljenja bez lijekova i operacija.

TLC dijetu osmislio je Američki nacionalni institut za zdravlje u sklopu programa edukacije o kolesterolu te se koncentrira na snižavanje lošeg kolesterola poznatog kao LDL.

Kada je riječ o dijetama pogodnima za dijabetičare, odabrane su četiri koje su zasjele na drugo mjesto: DASH dijeta, Flexitarian dijeta, Volumetrics dijeta i Mayo Clinic dijeta, koja pruža personalizirane programe prehrane i tjelovježbe te praćenje težine, sve pod budnim okom stručnjaka.