TRENDI DODATAK

Evo o čemu trebate voditi računa pri kupnji sunčanih naočala

02.06.2018 u 09:42

Bionic
Reading

Sunčane naočale nisu samo cool modni dodatak za kojim luduju fashionistice. Odabir kvalitetnih sunčanih naočala koje učinkovito štite od štetnog sunčevog zračenja vrlo je bitan, a mnogi ljudi nisu svjesni toga da neodgovarajuće sunčane naočale mogu naškoditi zdravlju očiju

Umjesto da pažljivo biramo sunčane naočale koje su najbolje za naše oči, često se pri kupnji fokusiramo samo na oblik, boju ili okvir.

Stručnjaci kažu kako sunčane naočale ne bismo trebali gledati samo kao modni dodatak te da prilikom kupnje pazimo na to da ispunjavaju svoju najvažniju funkciju, a to je zaštita očiju od štetnog djelovanja UV zraka, dijela spektra sunčevog zračenja koji može djelovati na razvoj katarakte i sl.

  • +72
Sunčane naočale Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Dr.med. Iris Urlić, spec. oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus oftalmologije, ističe kako je prilikom odabira veličine okvira bitno da sunčane naočale obuhvaćaju adekvatnu širinu vidnog polja koje gledamo te da su naočalne leće certificirane za UV zaštitu, otporne na pucanje i grebanje te imaju antirefleksnu zaštitu. 'Svaka modna sezona ima must have dizajn sunčanih naočala za sljedbenike trendova, no oftalmološkoj liječničkoj struci imperativ je visokokvalitetan odabir sunčanih naočalnih leća unutar naočalnih okvira koje štite oči od štetnog djelovanja UV zračenja, posebno u dječjoj dobi, te odabir sunčanih naočala koje su prilagođene anatomiji lica, a posebno regije oka i nosa', ističe I. Urlić.

  • +6
Sunčane naočale na modnim pistama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Veličina sunčanih naočala mora biti adekvatna te za nekog to mogu biti manji, a za nekog veći okviri naočalnih leća, ovisno o veličini očne regije.

'Educirani optičar zasigurno će znati preporučiti koja je veličina adekvatna za svakog pacijenta. Kad se pak radi o zakrivljenim sunčanim naočalama, ukoliko imaju dioptrijsku implementaciju s jakim astigmatizmom, moguće je da im one uzrokuju distorziju slike te treba izbjegavati takve oblike', objašnjava ona.

Što se tiče najčešćih pogrešaka prilikom kupnje sunčanih naočala, dr. Iris Urlić kaže je najčešća pogreška kupnja nekvalitetnih sunčanih naočala bez certifikata na tržnicama ili u trgovinama koje ne pripadaju optičarskoj djelatnosti.

Prilikom odabira sunčanih naočala treba paziti na to, kaže dr. Urlić, da imaju obilježje CE, 100 posto UVA i UVB zaštitu te kategoriju zaštite 0-4. Preporučljivo je imati i UVC zaštitu te polarizaciju.

'Ukoliko naletite na popuste na kolekcije sunčanih naočala u visokospecijaliziranim optikama, mislim da ste obavili dobar posao jer ste za manje novca dobili odličnu kvalitetu sunčanih naočala. Što se tiče polarizacije, ona smanjuje refleksiju od okolnih površina i certificirane polarizacije su opravdane. Pri odabiru nijansi stakala sunčanih naočala koje su najbolje za zdravlje očiju, veći stupanj fotoosjetljivosti više nam štiti oko od negativnog djelovanja sunčevog zračenja na oko', savjetuje dr. Urlić.

  • +4
Jeftine sunčane naočale koje obožavaju slavne ljepotice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za osobe koje nose naočale s dioptrijom najbolja je opcija ugradnja dioptrijskih naočalnih leća u sunčane naočale, dodaje dr. Urlić.

I savjet za kraj: kada ne nosite sunčane naočale, najbolje je čuvati ih u originalnom etuiju.