HDD

Sprema se online izložba najboljeg od hrvatskog dizajna, predstavit će 294 rada iz protekle dvije godine

03.09.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Za prvu online Izložbu hrvatskog dizajna 19/20, koja će se moći razgledati od 20. listopada, te novu reprezentativnu tiskanu publikaciju Pregled hrvatskog dizajna 19/20. odabrano je 294 dizajnerskih ostvarenja iz protekle dvije godine.

S obzirom na posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusa, kao i velika oštećenja koja je u potresu pretrpio Muzej za umjetnost i obrt, glavnina izložbe održat će se na online platformi, dok će se u MUO u studenom održati Izložba nagrađenih radova, uz promociju tiskanog kataloga, 'Pregleda hrvatskog dizajna 19/20' te svečanu dodjelu Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

Ukupno je na izložbu bilo prijavljeno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova.

'To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999., najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta', ističu iz HDD-a.

Ove je godine po prvi put primijenjena i metoda online ocjenjivanja, putem posebno dizajniranog web sučelja – radovi su selektirani primjenom bodovnog praga, a konačne odluke oko bodovnog praga i raspodjele radova po kategorijama donesene su na online raspravi održanoj 31. kolovoza.

U Selekcijskoj komisiji bili su Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea VeneVedran Židanik

Svi selektirani radovi ulaze i u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u osam profesionalnih i osam studentskih kategorija.

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija koja od 1999. predstavlja najbolje od profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, a uključuje i studentsku sekciju.

Ovogodišnje kategorije su Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. 

Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo ove će godine biti dodijeljena industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac.

Nagrade i Posebna priznanja HDD-a dodjeljuju se u svim kategorijama, dok će se najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20 dodijeliti i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.