GOSTI IZ INOZEMSTVA

Slavna imena na Zagrebačkom sajmu knjiga

09.04.2009 u 10:55

Bionic
Reading

Tom McCarthy, Misha Berlinski, Tom Rob Smith, Attila Bartis, Gilles Leroy i Nicolo Ammaniti potvrdili su svoj dolazak na ovogodišnji, šesti Zagrebački sajam knjiga

Uz promociju domaćih autora i dodjelu tportalove književne nagrade za hrvatski roman godine, Zagrebački sajam knjiga od 12. do 23. svibnja ugostit će i brojne poznate i priznate inozemne autore. Trojica od njih - Tom McCarthy, Gilles Leroy i Niccolo Ammaniti - dobro su poznati našim čitaocima jer su im knjige prevedene na hrvatski.

Prošle godine nakladnička kuća OceanMore objavila je McCarthyjev roman 'Ostatak', koji je po izlasku proglašen klasikom. McCarthy je pisac koji objavljuje tekstove u brojnim, prvenstveno britanskim medijima. Radio je kao urednik u amsterdamskom časopisu Time Out, a utemeljio je avangardnu mrežu Međunarodno nekronautičko društvo čije su publikacije, proklamacije i performansi opisani kao najsveobuhvatnija umjetnost.

U izdanju Disputa i Hrvatskog filološkog društva lani je izašao roman 'Alabama Song' za koji je autor Gilles Leroy nagrađen prestižnom francuskom nagradom Goncuort 2007. godine. Riječ je romanu koji govori o životu Zelde Sayre Fitzgerald, autorice i ikone 20-ih godina prošlog stoljeća te supruge slavnog američkog pisca F. Scotta Fitzgeralda.

Čitaoci u Hrvatskoj već su imali priliku dobro upoznati jednog od vodećih talijanskih pisaca Niccola Ammanitija, kojem su kod nas prevedene četiri knjige – romani 'Ja se ne bojim', 'Pokupit ću te i odvesti' i 'Kako Bog zapovijeda' te zbirka proze 'Blato'.

Mađarski pisac Attila Bartis promovirat će roman 'Spokoj' u izdanju Frakture, Profil dovodi mladog američkog pisca nastanjenog u Rimu Mishu Berlinskog, a posjetitelji Sajma imat će prilike upoznati i Toma Roba Smitha kojeg objavljuje izdavačka kuća Novela.