TRAŽI SE VAŠ GLAS

Otvorene nominacije za Teatar.hr Nagradu Publike 2013.

02.11.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Internetski portal Teatar.hr objavio je danas nominacije za jedine domaće nagrade u izvedbenim umjetnostima o kojima odlučuje isključivo publika, a svoj glas za favorite u deset kategorija gledatelji mogu elektronski dati do 19. studenoga

Za Predstavu godine - najbolju predstavu po izboru publike bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku - nominirani su 'Galeb' u produkciji ZKM-a, redatelja Bobe Jelčića, 'Michelangelo' u produkciji HNK Zagreb, Mittelfesta i Pandur Theatersa, redatelja Tomaža Pandura, 'Rekvijem za organe' u produkciji 'Hotela Bulić', redateljice Senke Bulić, 'Tartuffe' u produkciji ZKM-a, redatelja Jerneja Lorencija te 'Timon Atenjanin' u produkciji 'Splitskog ljeta', redatelja Georgija Para.

Za Izvođača godine nominirani su Livio Badurina, Goran Bogdan, Ivan Magud, Goran Marković i Vili Matula, dok su Jadranka Đokić, Petra Hrašćanec, Ksenija Marinković, Roberta Milevoj i Nina Violić nominirane za Izvođačicu godine.

Za Redatelja/koreografa godine natječu se samo oni redatelji, odnosno koreografi, koji su neosporno glavni autori predstave, a nominirani su Saša Božić, Matija Ferlin, Bobo Jelčić, Jernej Lorenci i Olja Lozica.

Za Najbolji novi tekst nominirani su 'Istovremeno drugi' Jasne Žmak, 'I živjeli su sretno...?' Nine Horvat, 'Jalova' Magdalene Lupi Alvir, 'Pritisci moje generacije' Dine Pešuta i 'Trebalo bi prošetati psa' Tomislava Zajeca.

Nezavisno kazalište godine nagrada je za koju konkuriraju 'BADco', 'de facto', 'Mala scena', 'Teatar Tirena' i 'TRAFIK – Tranzicijsko-fikcijsko kazalište', a za Festival godine nominirani su tri zagrebačka festivala - 'Ganz novi festival', 'Festival svjetskog kazališta' i 'Tjedan suvremenog plesa' te splitski 'IKS Festival' i opatijski 'FEN – Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina'.

Za Osobu godine nominirani su Vanja Cuculić, Zrinka Cvitešić, Bobo Jelčić, Vitomira Lončar i Dubravka Vrgoč.

Gledatelji će moći glasovati i za Najprecjenjeniju produkciju godine - nagradu koja se dodjeljuje predstavama čiji je doživljaj, po sudu publike, u golemom nesrazmjeru s njezinom medijskom i kritičkom recepcijom. Nominirane su 'Aida' riječkog HNK, 'Fine mrtve djevojke' GDK Gavella, 'Michelangelo' u produkciji zagrebačkog HNK, Mittelfesta i Pandur Theatersa, 'Otac hrabrost' u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara te 'Ukleti Holandez' u produkciji Splitskog ljeta i HRT-a.

Za Skandal godine konkuriraju osobe i događaji koji su na negativan način obilježili domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja. Zbog iznimno velikog nesrazmjera pristiglih glasova u odnosu na druge prijedloge u konkurenciji su samo tri nominacije - (ne)izbor intendanta HNK Zagreb, procedura donošenja izmjena i dopuna Zakona o kazalištima (ZOK) i zabrana plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke'.

Nominacije su objavljene danas točno u podne, a publika za nominirane može glasati do 19. studenog, također do 12 sati, na adresi - nagrada.teatar.hr.

Imena dobitnika bit će objavljena na ceremoniji dodjele, koja će se održati 20. studenoga u Velikom pogonu Tvornice Kulture, a voditelji su Nina Violić i Miran Kurspahić.