'CARSKE KOČIJE'

Nagrada K.Š. Gjalski Ivanu Aralici

20.10.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Književna nagrada 'K.Š. Gjalski' ove je godine pripala akademiku Ivanu Aralici za zbirku pripovjedaka 'Carske kočije'

'Aralica cijelim svojim književnim djelom propituje ulogu pojedinca u složenim povijesnim procesima koje određuje njegova etnička, konfesionalna, strateška i obiteljska pripadnost', rekao je predsjednik povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) za dodjelu 'Gjalskog' Đuro Vidmarović na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu 'Gjalski'.

U zbirci 'Carske kočije' "možda je oštrije nego u drugim djelima naglašen odnos pojedinca i države, odnosno pojedinca i političke moći, dodao je Vidmarović obrazlažući nagradu.

Naglasio je kako Cvjetko Milanja u pogovoru nagrađene knjige ispravno upozorava na Araličin stil koji karakterizira lijep, izbrušen jezik, 'upravo na način mudroga narodnog pripovjedača koji iz riznice i bunara prošlosti, ali i sadašnjosti, vadi one radnje, likove i događaje o kojima se najčešće priča, i koji se manje događaju pred našim očima'.

Zbirka 'Carske kočije', kako zaključuje Vidmarović, u kojoj ima potencijala i za slojevitije romaneskne gradnje, znakovito je obogaćenje suvremene hrvatske proze i kao takva zaslužuje književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski'.

Ta ugledna književna nagrada prvi je put dodijeljena prije 30 godina, 1981., a i tada je njezin dobitnik bio Ivan Aralica za roman 'Psi u Trgovištu'.

Dani Ksavera Šandora Gjalskog, sedmodnevna kulturna priredba u sklopu koje se dodjeljuje i istoimena književna nagrada, počinju velikim kulturnim događajem - izložbom Matka Trebotića u ponedjeljak, 24. listopada, u Velikoj galeriji grada Zaboka, u organizaciji Kabineta grafike HAZU-a.