'POŠTOVANI KUKCI'

Maša Kolanović dobila Nagradu Europske unije za književnost

19.05.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Maša Kolanović dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2020., koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Priznanje joj je donijela zbirka priča 'Poštovani kukci i druge priče', objavljena 2019. u izdanju Profila

Dodjelu nagrade Europske unije za književnost (EUPL), koja se ove godine zbog koronavirusa održala digitalno, organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. Nagrada se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela, a uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa - inicijative koja ima za cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora.

EUPL je pokrenut 2009. godine i od tada je proglašeno 122 nagrađenih pisaca. Svake godine dodjeljuje se po jednome autoru od nominiranih po zemljama, iz trećine zemalja sudionica, a autore predlažu nacionalni žiriji. Članovi žirija za Hrvatsku bili su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

>>> Intervju s Mašom Kolanović: 'Kafka je pokazao što se događa s čovjekom u kapitalizmu. Njegovi likovi kičasto sanjare o boljem životu, a istovremeno dopuštaju da drugi pored njih crkne' <<<

'Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu koja nadilazi opis lokalne zajednice i pogađa bolne točke globaliziranog društva', naveo je žiri u svom objašnjenju nagrade Maši Kolanović.

'Potrošnja kao zamjena za ljudskost, majčinstvo o kojem nije pristojno govoriti, banke kao zlokobni stupovi našeg društva, reklame koje jačaju nezdrave žudnje… to je svijet istražen kroz ovu majstorski napisanu prozu (…). Problemi su univerzalni, stoga se lako poistovjetiti s likovima, no glavna vrijednost ovog teksta nije samo u pripovijedanju, već u suosjećanju i humanosti same autorice. Mračne i apsurdne, a istovremeno duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Ukratko, vješto napisana, hrabra i jezivo dobra knjiga', zaključili su.

Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu od pet tisuća eura, uz značajnu međunarodnu promociju i vidljivost, a njihove izdavače se potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta. Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.

O autorici

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: 'Pijavice za usamljene' (Studentski centar, Zagreb, 2001.); 'Sloboština Barbie' (V.B.Z., Zagreb, 2008.); 'Jamerika: trip' (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju 'Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije' (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.). Njezina knjiga 'Sloboština Barbie' prevedena je na njemački (Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012.). Uredila je zbornike 'Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva' (FF Press i Zagrebačka slavistička škola, Zagreb, 2013.) te 'The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other' (Palgrave Macmillan, New York, 2017., zajedno s D. Jelačom i D. Lugarić).

U okviru ovogodišnje dodjele, proglasili su se pobjednici z 13 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

U užem izboru među hrvatskim romanima ove godine bili su i 'Gitara od palisandra' Kristine Gavran (Disput), 'Bogovi neona' Nenada Stipanića (Sandorf) i 'Umro Supermen' Zorana Malkoča (Fraktura).

Dobitnice i dobitnici nagrade iz 13 zemalja

  • Belgija - Nathalie Skowronek, La carte des regrets (The map of regrets), izdavač: Grasset
  • Bosna i Hercegovina - Lana Bastašić, Uhvati zeca (Catch the rabbit), izdavač: Kontrast
  • Cipar - Stavros Christodoulou, Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (The day the river froze), izdavač: Kastaniotis Publications
  • Danska - Asta Olivia Nordentoft, Penge på lommen (Money in your pocket), izdavač: Basilisk
  • Estonija - Mudlum (Made Luiga), Poola poisid (Polish boys), izdavač: Strata
  • Hrvatska - Maša Kolanović, Poštovani kukci i druge jezive priče (Dear beetles and other scary stories), izdavač: Profil knjiga
  • Njemačka - Matthias Nawrat, Der traurige Gast (The Sad Guest), izdavač: Rowohlt
  • Kosovo - Shpëtim Selmani, Libërthi i dashurisë (The Booklet of Love), izdavač: Armagedoni
  • Luksemburg - Francis Kirps, Die Mutationen (The Mutations), izdavač: Hydre Editions
  • Crna Gora - Stefan Bošković, Ministar (Minister), izdavač: Nova knjiga
  • Sjeverna Makedonija - Петар Андоновски (Petar Andonovski), Страв од варвари (Fear of barbarians), izdavač: Или-или (ili-ili)
  • Norveška - Maria Navarro Skarange, Bok om sorg (Book of sorrow), izdavač: Oktober
  • Španjolska - Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (I sing and the mountain dances), izdavač: Anagrama