PROGLAŠENJE POBJEDNIKA 19. SVIBNJA

Gavran, Kolanović, Stipanić i Malkoč u užem izboru za Nagradu EU za književnost 2020.

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2020 08:37
  • Objavljeno 16.04.2020 u 13:42
Kristina Gavran, Maša Kolanović, Nenad Stipanić i Zoran Malkoč

Kristina Gavran, Maša Kolanović, Nenad Stipanić i Zoran Malkoč

Izvor: tportal.hr / Autor: Davor Puklavec/Borna Filic/Zarko Basic/Robert Anic/PIXSELL

Četvero hrvatskih književnika, Kristina Gavran, Maša Kolanović, Nenad Stipanić i Zoran Malkoč, uvršteni su u uži izbor za Nagradu Europske unije za književnost 2020., koja se dodjeljuje najboljim novim i mladim europskim autorima s ciljem jačanja njihove međunarodne vidljivosti.

Dodjelu nagrade Europske unije za književnost (EUPL) organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. Nagrada se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela, a uključuje 41 zemlju koja sudjeluje u programu Kreativna Europa - inicijative koja ima za cilj jačanje europskog kulturnog i kreativnog sektora.

EUPL je pokrenut 2009. godine i od tada je proglašeno 122 nagrađenih pisaca. Svake godine dodjeljuje se po jednome autoru od nominiranih po zemljama, iz trećine zemalja sudionica, a autore predlažu nacionalni žiriji. Članovi žirija za Hrvatsku su Chloé Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski.

Svaki dobitnik dobiva novčanu nagradu od pet tisuća eura, uz značajnu međunarodnu promociju i vidljivost, a njihove izdavače se potiče da se prijave za financiranje prijevoda putem programa Kreativna Europa kako bi se pobjednička djela prevela na ostale europske jezike i time našla nova tržišta.

Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.

U okviru ovogodišnje dodjele, proglasit će se pobjednici iz 13 zemalja: Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

U užem izboru za to vrijedno europsko književno priznanje ove se godine natječu romani hrvatskih književnika i književnica 'Gitara od palisandra' Kristine Gavran (Disput), 'Poštovani kukci i druge jezive priče' Maše Kolanović (Profil knjiga), 'Bogovi neona' Nenada Stipanića (Sandorf) i 'Umro Supermen' Zorana Malkoča (Fraktura).

Pobjednici iz svih navedenih zemalja bit će objavljeni 19. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!