ENGLESKI PRIJEVOD

Američki kritičari puni pohvala za 'Područje bez signala' Roberta Perišića: Roman o eri bankrota ideja koji dobacuje puno dalje od granica Balkana

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2020 14:46
  • Objavljeno 11.05.2020 u 08:58
Robert Perišić

Robert Perišić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Roman Roberta Perišića 'Područje bez signala', objavljen prošli mjesec u Sjedinjenim Državama na engleskom jeziku, dobio je pohvale kritike i privukao zanimanje inozemnih izdavača i književne javnosti, priopćio je Perišićev hrvatski nakladnik Sandorf.

Kako se ističe u priopćenju, nakon međunarodnog uspjeha Perišićeva romana 'Naš čovjek na terenu', koji je objavljen na desetak jezika diljem svijeta, za njegov roman 'Područje bez signala' postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača i književne javnosti.

U Sjedinjenim Državama roman je prošli mjesec objavila ugledna izdavačka kuća Seven Stories Press iz New Yorka, a odmah su uslijedile sjajne kritike koje su potvrdile Perišićev status jednog od suvremenih autora iznimnog međunarodnog odjeka.

Tako u New York Timesu američki književnik i kritičar Ken Kalfus priču romana vidi kao i lokalnu i globalnu, a Perišićevo pripovijedanje naziva dirljivim i pronicljivim te navodi da 'polifonijsko pripovijedanje obogaćuje ovaj roman s obiljem likova, koji dobacuje puno dalje od granica Balkana'.

Ugledni Kirkus Review piše kako je 'Područje bez signala' Roberta Perišića 'istančan, subverzivan roman ideja koji, čini se, prikazuje upravo eru u kojoj su ideje bankrotirale'.

Najutjecajniji tjednik u izdavačko-knjižarskom miljeu Publishers Weekly za roman navodi da je 'pametan i ambiciozan pothvat koji opisuje učinak kapitalizma u istočnoj Europi' te kako 'Perišić impresivno spaja apsurd, pogibelj i smijeh, često ih povezujući s tragičnim događajima, ali koje njegovi likovi ipak nekako uspijevaju nadvladati'.

'Usprkos teškoj situaciji za kulturu i izdavaštvo u SAD-u, roman 'Područje bez signala' nastavlja osvajati i publiku i kritiku', ističu iz Sandorfa.

Knjiga je 2019. objavljena i u prijevodu na francuski, u lipnju izlazi u Velikoj Britaniji, a 2021. izlazi i talijanski prijevod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!