BURNO PRED PREMIJERU

Glumci HNK-a oštrim pismom protiv Hasanbegovića: Njegov revizionizam i politička misao su teško prihvatljivi

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 30.12.2017 16:01
  • Objavljeno 30.12.2017 u 15:16
Zlatko Hasanbegović na tribini Privrednika na temu promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu

Zlatko Hasanbegović na tribini Privrednika na temu promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Noć prije premijere najočekivanije predstave kazališne sezone većina glumaca zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta uputila je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačleniku Milanu Bandiću, predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću i zastupnicima, a kojim prosvjeduju zbog nedavnog imenovanja bivšeg ministra kulture i aktualnog gradskog skupštinara Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK

Podsjetimo, gradski zastupnici su 22. prosinca u na sjednici Skupštine većinom glasova podržali imenovanje Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća HNK. Uz Hasanbegovića je kao predstavnik Grada Zagreba u Kazališnom vijeću HNK imenovan i Duško Ljuština, dugogodišnji šef kazališta Kerempuh.

O imenovanjima političara u Kazališna vijeća, koja nadziru rad ustanova, već se ranije pobunio aktualni ravnatelj drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan u izjavi za tportal, a protiv istoga su istupili i neki kulturnjaci kada je nedavno Anto Đapić imenovan na istu poziciju u osječkom HNK. O tom slučaju očitovala se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavom izmjena zakona koje će onemogućiti imenovanja političara na ta mjesta.

Zlatko Hasanbegović je, pak, po imenovanju, izjavio za Jutarnji list da je potpuno besmisleno pitanje zašto je bivši ministar izabran za člana Kazališnog vijeća. 'Ne planiram se osvećivati', rekao je.

Najnoviji prosvjedni glas dolazi od velikog dijela ansambla Drame zagrebačkog HNK, a svoje pismo, koje prenosimo u cijelosti, poslali su u ranojutarnjim satima subote, ni cijeli dan prije premijere predstave 'Ciganin, ali najljepši' u zagrebačkom HNK u kojoj glumi gotovo cijeli ansambl tog kazališta, a kako neslužbeno doznajemo, na premijeru u subotu navečer dolazi i novoimenovani član Kazališnog vijeća Hasanbegović.

  • +3

Gužva ispred zagrebačkog HNK za kupnju karata za Orašara

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Pismo potpisuju Alma Prica, Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Bojan Navojec, Nina Violić, Ana Begić Tahiri, Dušan Bućan, Luka Dragić, Ivana Boban, Dušan Gojić, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Silvio Vovk, Olga Pakalović.

Poštovani gospodine gradonačelniče, poštovani gospodine predsjedniče i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba,

Po zaprimanju obavijesti o imenovanju gospodina Zlatka Hasanbegovića, saborskog zastupnika i zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao novog člana sastava Kazališnog vijeća HNK, mi, potpisnici ovog pisma i članovi ansambla Drame HNK Zagreb, želimo ovim putem vama, kao osnivačima i suvlasnicima našeg kazališta, iskazati zabrinutost zbog motiva tog imenovanja kao i bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta.

  • +3

Prve fotografije s probe predstave Ciganin, ali najljepši

Izvor: HNK Zagreb / Autor: Marko Ercegović

Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da u gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i dev- astacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego i predstavlja lice Hrvatske prema van, pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom odrazu tako i kroz prozor u svijet.

Hrvatsko narodno kazalište sa svim svojim resursima, a koje čine i njegovi ansambli, u ovom trenutku kao da je talac i sredstvo manipulacije za osiguranje vladajuće skupštinske većine, a to ne može biti dobar temelj za kvalitetan rad u instituciji kulture. Tim više što je novoimenovani član Kazališnog vijeća gosp. Zlatko Hasanbegović već u svom mandatu ministra kulture pokazao zabrinjavajuću sklonost prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva, a u javnosti je sve više jasna njegova revizionistička politička opcija, kao i, iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene svjetske povijesti, teško prihvatljiva politička misao.

Po Gornjem gradu osvanuli su grafiti protiv Zlatka Hasanbegovića dok je bio ministar kulture

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Svjesni da nemamo nikakav utjecaj na gradska politička imenovanja, ipak želimo apelirati na vašu moralnu dužnost, ako već politička obaveza ne postoji, da svojim odlukama usmjeravate budućnost ovog kazališta prema boljitku manirom dobrog gospodara, u što se imenovanje gosp. Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK teško može ubrojiti. Naime, iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu nismo još imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone, niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma” ne ostavljaju previše prostora mašti. Takve paušalne, i u svojoj biti zlonamjerne izjave izrečene su tijekom jedne od vjerojatno najuspješnijih sezona u bližoj povijesti “stožera” HNK Zagreb, a puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača.

No nadu, ipak, još nismo izgubili. Nadu da rad i rezultati nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini.

Lijepi pozdrav, i nadamo se skorom viđenju u našem i vašem kazalištu.

Članovi ansambla Drame HNK Zagreb

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!