70. pula film festival

Film Vanje Juranić: Održana svjetska premijera emotivne drame o obiteljskom nasilju

20.07.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Emotivna drama o obiteljskom nasilju s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u Puli je dočekana s dugotrajnim pljeskom

Svjetska premijera filma „Samo kad se smijem“ redateljice Vanje Juranić i producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević održana je sinoć na 70. Pulskom filmskom festivalu. Emotivna drama o obiteljskom nasilju prikazana je u Istarskom narodnom kazalištu u sklopu glavnog programa festivala. "Samo kad se smijem je univerzalna priča o ženi koja je ostala zarobljena u patrijarhalnoj sredini i nasilnom braku. No, iako je žrtva, glavna protagonistica filma je aktivna i bori se da promijeni situaciju“, rekla je redateljica nakon premijere.

Uz redateljicu i koscenaristicu Vanju Juranić - s kojom smo nedavno o filmu i razgovarali - svjetsku su premijeru uveličali nositelji glavnih uloga Tihana Lazović i Slavko Sobin, epizodnih Maruška Aras, Nadine Mičić, Aneta Grabovac, Elodie Paloka, izvršna producentica Ana Grbac , izvršni producent Hrvoje Habeković, scenografkinja Tajana Čanić Stanković i dizajner zvuka Ivan Zelić.

  • +15
Svjetska premijera filma 'Samo kad se smijem' u Puli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AAPhotography

Drama „Samo kad se smijem“ prati život 28-godišnje Tine (Tihana Lazović), koja u jednom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Uz emotivni naboj snažne ljudske priče, „Samo kad se smijem“ ukazuje i na problem nasilja u obitelji, koji je i dalje izrazito prisutan u hrvatskome društvu. Pogotovo na nasilje nad ženama koje provode njihovi intimni partneri. Nasilje koje se događa unutar četiri zida, pa ga drugi i ne vide sve dok potpuno ne eskalira.

Uz Tihanu Lazović i Slavka Sobina, u glumačkoj ekipi filma su i Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Stipe Radoja, Nadine Mičić, Iva Jerković, Ivan Čuić, Filip Radoš, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras i Aneta Grabovac.

Redateljica Vanja Juranić ujedno je i montirala film, a scenarij je napisala zajedno s Elmom Tataragić. Direktor fotografije je Danko Vučinović, kostimografkinja Lidija Sertić, a skladateljica Janja Lončar.

„Samo kad se smijem“ producirao je Maxima film, dok je srbijanski koproducent Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).