snimljen prema romanu

Svjetska premijera filma 'Smrt djevojčice sa žigicama': Goran Kulenović pretvorio Arenu u mjesto zločina

19.07.2023 u 18:50

Bionic
Reading

Nakon što je stoljećima bila mjesto za zabavu, pulska Arena na jednu je večer postala poprište zločina. Zaslužan je za to redatelj Goran Kulenović čiji će kriminalistički film 'Smrt djevojčice sa žigicama' večeras u 21.30 sati imati svjetsku premijeru na 70. Pulskom filmskom festivalu

Snimljen prema istoimenom romanu Zorana Ferića, film 'Smrt djevojčice sa žigicama' prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva.

Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo 'djevojčice sa žigicama' – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz svojeg prijatelja iz djetinjstva, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora – tko je ubojica.

A da bi se i gledatelji osjećali kao detektiv u potrazi za ubojicom, redatelj Kulenović simbolično je omotao policijsku traku oko Arene, pretvorivši je tako u scenu zločina.

U filmu 'Smrt djevojčice sa žigicama' veliki glumački ansambl predvode Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer i Iva Babić. Prvi je to dugometražni igrani film koji potpisuje produkcijske kuće Livada produkcija te producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natanane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije '2006'.