PREMIJERA U GAVELLI

Anja Šovagović Despot na čelu disfunkcionalne obitelji Weston

19.02.2015 u 14:21

  • +4

Proba predstave Kolovoz u okrugu Osage u kazalištu Gavella

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Bionic
Reading

Priča o tri generacije velikoga klana iz Oklahome - disfunkcionalne obitelji Weston 'Kolovoz u okrugu Osage' (August: Osage County), američkog pisca, glumca i scenarista Tracyja Lettsa, premijerno će biti izvedena u kazalištu Gavella u petak, 27. veljače u režiji Slađane Kilibarde

Riječ je o jednom od danas najpoznatijih i najigranijih svjetskih tekstova za koji je pisac Tracy Letts dobio 2008. godine Pulitzerovu nagradu. Moglo bi se reći da je 'Kolovoz u okrugu Osage' i crna komedija, jer ima melodramatskih, komičnih i tragičnih elemenata, a sadržaj drame blizak je, kako nama u Hrvatskoj, tako i ljudima diljem svijeta, jer govori o obiteljskim odnosima, izjavila je Hini redateljica Slađana Kilibarda

Letts pripovijeda o tri generacije žena u obitelji Weston u kojoj su žene puno dominantnije od muškaraca, razočarane su njima svaka na svoj način, a njihova dominantnost je i uzrok niza obiteljskih 'situacija'.

Do premijera, zaključila je redateljica, pred kazališnom ekipom je još puno posla jer se radi o velikom tekstu, drami u tri čina koja je pisana dosta 'filmski', a emocije su njezin najvažniji sadžaj tako da je pred glumcima zadaća 'ulaska' u te emocije.

Za dramsku umjetnicu Anju Šovagović Despot, koja tumači glavni lik Violet Weston, važna je činjenica što je Tracy Letts i glumac koji je široj publici poznat po jednoj od glavnih uloga u trećoj sezoni televizijske serije 'Homeland'.

Letts piše 'glumačke rečenice' koje ne treba preispitivati, jer one jednostavno teku i jednostavno se govore i misle. U sklopu svih tih rečenica nalazi se duboki dramski naboj, istaknula je Šovagović Despot, dodavši da se zahtjevno 'probijaju' kroz tekst koji je istodobno jednostavan i gotovo tragičan.

Ocijenila je da Lettsov tekst spada u kategoriju dobrih dramskih tekstova koji nastavlja američku tradiciju - od Tennessee Williamsa preko Arthura Millera, i doista je riječ o dobroj, suvremenoj američkoj drami.

Letts pripovijeda o tri generacije obitelji Weston koja se, uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias propali pjesnik Beverly - nestao. Autor je inspiraciju našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji.

S engleskog izvornika tekst je na hrvatski preveo Tomislav Kuzmanović, scenografkinja je Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, a autori glazbe Pavle Miholjević i Jura Ferina

U predstavi, među ostalima glume, Zoran Gogić koji igra supruga Violet Weston - Beverlyja, lik Barbare Weston Fordham tumači Bojana Gregorić Vejzović, a Billa Fordhama Janko Rakoš