FINANCIJSKA ABECEDA

Želite zaraditi na dionicama? Morate paziti na ovih pet opasnih zamki

06.04.2018 u 06:36

Bionic
Reading

Brojni domaći ulagači proteklih godina pretrpjeli su velike gubitke na dionicama, očekujući brzu i laku zaradu, a ne vodeći dovoljno računa o opasnostima povezanim s ulaganjima u ove vrijednosne papire. Zbog stalnih i nepredvidivih promjena cijena dionice se svrstavaju u investicije visokog stupnja rizika. Međutim primjenom odgovarajućih strategija rizici vezani uz dionice mogu se znatno ublažiti

Mnogi se pitaju zašto uopće ulagati u dionice kada su povezane s toliko rizika. U kineskom jeziku isti simbol označava rizik, opasnost i mogućnost. To znači da tamo gdje postoji veliki rizik, postoji i potencijal za veliki profit. Upravo zato ulaganje u dionice je istinski izazov.

U praksi postoje neki rizici koji se mogu držati pod kontrolom i oni na koje se ne može utjecati. Pažljivim odabirom dionica i formiranjem raznolikog portfelja mogu se svesti na razumnu mjeru tržišni rizici koji dovode do fluktuiranja cijena dionica. Međutim ostali rizici koji dolaze izvan samog tržišta, a mogu dovesti do osjetnog narušavanja tržišne ravnoteže, ne mogu se preduhitriti. Njima se morate dugoročno prilagoditi ili pobjeći s tržišta.

Upoznat ćemo vas s ključnim opasnostima s kojima ćete se suočiti na tržištu dionica i nekim strategijama pomoću kojih se uspješno možete nositi s problemima koje oni uzrokuju.

Nagle promjene cijena

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Cijene dionica sklone su naglima promjenama u kratkom roku pod utjecajem različitih okolnosti. Pritom treba naglasiti da intenzitet promjena u velikoj mjeri ovisi o psihologiji ulagača. Ulagači često djeluju iracionalno pa tako preferiraju određene sektore ili pojedine dionice dok druge ignoriraju ili ne vrednuju na pravi način.

Ovaj rizik možete umanjiti tako da kupujete dionice iz različitih sektora (diversifikacija), poštujući pravilo 'ne stavljaj sva jaja u istu košaru'. Također, opasnost gubitka možete izbjeći ulaganjem na duži rok.

Bankrot kompanije

Rizik kapitalnog gubitka vezan je uz neizvjesnost opstanka poduzeća na tržištu. Osnovna pretpostavka svakog ulagača kada kupuje neku dionicu je da će kompanija u budućnosti dobro poslovati. Međutim tu se krije i najveći rizik ulaganja u dionice.

Kupujući dionicu, ulažete svoj novac u poslovanje kompanije i ako se dogodi pogrešna procjena, gubitak je neminovan. U slučaju stečaja (bankrota) kompanije novac je u pravilu nepovratno izgubljen jer su dioničari u stečaju zadnji u redoslijedu naplate. Stoga je bitan pravilan odabir dionica na temelju svakodnevnog praćenja poslovanja poduzeća. Rizik možete dodatno smanjiti ulaganjem u veći broj dionica iz različitih sektora.

Vanjski utjecaji

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Do pada cijelog dioničkog tržišta može doći zbog vanjskih činitelja, poput promjena kamatnih stopa ili izmjena ekonomskih ciklusa. U razdoblju prosperiteta tržišta dionica rastu, a u doba recesije dionice gube na vrijednosti. Vrijeme nastupanja recesije i njezin intenzitet teško je predvidjeti. Najbolja obrana je ulaganje na duži rok i dobar tajming kupnje i prodaje dionica.

Tajming za kupnju i prodaju

Uvijek postoji opasnost da ste dionice kupili ili prodali udio u krivo vrijeme. Razumijevanje poslovnih ciklusa i način na koji različite tvrtke posluju tijekom različitih faza poslovnog ciklusa mogu pomoći u upravljanju učincima rizika u vremenu.

Idealna strategija neutraliziranja ekonomskih rizika pretpostavlja potpunu rasprodaju dioničkog portfelja na vrhuncu prosperiteta i ponovno kupovanje dionica na dnu recesije. Nažalost, kako je tajming početka i dna recesije teško predvidjeti, najprihvatljivija investicijska strategija je smanjivanje udjela dionica u razdoblju ekspanzije, kada cijene dionica nadmaše određene analitičke pokazatelje, te povećavanje udjela dionica u razdoblju duboke recesije, kada postanu dovoljno jeftine.

Za ulagače koji periodički ulažu u dionice ili dioničke fondove određene svote novca rješenje je da u razdoblju 'visokog prosperiteta' (razdoblje precijenjenosti dionica) smanje iznose ulaganja u dionice, a u razdoblju duboke recesije (razdoblje podcijenjenosti dionica) povećaju ulaganje kako bi dugoročno ostvarili što bolju prosječnu cijenu ulaganja.

Rizik nelikvidnosti

Na malim i nerazvijenim tržištima kapitala, poput hrvatskog, naglašen je rizik niske likvidnosti dionica. On podrazumijeva nemogućnost brze prodaje dionica uz primjerenu cijenu. Na Zagrebačkoj burzi uvršten je velik broj dionica, ali samo mali broj njih postiže zadovoljavajuću likvidnost.

Rizik nelikvidnosti vidi se u rasponu između kupovne i prodajne cijene i dioničkom prometu. Što je raspon veći i promet manji, rizik nelikvidnosti je naglašeniji. U ekstremnim slučajevima pojedine dionice nije uopće moguće prodati jer ne postoji potražnja za njima.

Rizik nelikvidnosti možete izbjeći ograničavanjem na dionice koje se nalaze u sastavu službenog burzovnog indeksa.