tvrdi 320 ulagača

Ekološke prijetnje, oskudica i klimatske promjene glavni rizici za ulaganja

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 24.04.2017 15:56
  • Objavljeno 24.04.2017 u 15:56
Rizici povezani s okolišem - jedno od ključnih pitanja pri donošenju odluke o ulaganjima

Rizici povezani s okolišem - jedno od ključnih pitanja pri donošenju odluke o ulaganjima

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Donošenje odluke o investiranju danas je pod utjecajem mnogih faktora, među kojima je tek jedan financijski. Dokaz tomu je to da čak 68 posto investitora ističe kako su nefinancijski rezultati i informacije često imali odlučujuću ulogu pri donošenju investicijskih odluka. Navedeni rezultat jedan je od zaključaka novog istraživanja revizorsko-konzultantske tvrtke EY usmjerenog ispitivanju utjecaja klimatskih promjena i održivog poslovanja na investicijske procese

U kontekstu nedavnih ekoloških i društvenih skandala te rastuće potrebe kompanija za stvaranjem dugoročne vrijednosti, 82 posto investitora u navedenom istraživanju istaknulo je da su rizici povezani s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem bili predugo zapostavljeni u poslovnom svijetu. Dodatno, čak 81 posto ispitanika tvrdi da kompanije ne objavljuju na odgovarajući način podatke o nefinancijskim rizicima koji mogu utjecati na njihovo poslovanje.

U trećem uzastopnom istraživanju EY-a sudjelovalo je više od 320 investitora diljem svijeta s ciljem ispitivanja njihovih stavova o dostupnosti i kvaliteti nefinancijskih informacija kompanija te toga u kojoj mjeri oni koriste navedene informacije prilikom donošenja investicijskih odluka. Ispitanici su visoko pozicionirani investitori, od kojih polovica radi u institucijama koje raspolažu imovinom većom od pet milijardi dolara.

Istraživanje je pokazalo da 81 posto ispitanika danas posebnu pozornost posvećuje nefinancijskim podacima, što i ne čudi kada je njih 89 posto istaknulo da snažan fokus na nefinancijska pitanja može generirati održiv povrat uloženog u dužem razdoblju. Većina investitora (74 posto), kada govori o čimbeniku koji motivira kompanije na objavljivanje tih informacija, na prvo mjesto stavlja izgradnju korporativne reputacije u odnosu s klijentima.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EY

Da će se navedeno područje o objavljivanju nefinancijskih informacija u nadolazećem vremenu morati razvijati i pratiti potrebe tržišta, pokazuju podaci o tome da 60 posto investitora naglašava zahtjeve svojih klijenata za informacijama povezanim s okolišem, socijalnim pitanjima i upravljanjem. Ipak, njih čak 73 posto ističe da danas provode tek neformalne procjene ili te faktore uopće ne razmatraju. Među glavnim razlozima zbog kojih investitori u procesu odlučivanja ne uzimaju u obzir nefinancijska pitanja ističe se činjenica da mjerenje nefinancijskih rezultata u različitim kompanijama nije usporedivo, kao i stajalište da su nefinancijski podaci nedosljedni, nedostupni i neprovjereni.

Glavni razlozi zbog kojih bi investitori mogli odustati od investiranja prema 76 posto ispitanika rizik je od slabih rezultata na području okoliša, socijalnih pitanja i upravljanja ili činjenica da su takve rezultate već ostvarili, potom rizik od manjka resursa (75 posto) te rizik od klimatskih promjena (71 posto), zaključuje se u istraživanju.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EY

'Kao što se može vidjeti iz istraživanja, važnost održivog razvoja u svijetu eksponencijalno raste, dok je to u Hrvatskoj još uvijek pitanje koje mnogi shvaćaju na pogrešan način. Dio direktora i članova uprava pod održivim razvojem i društveno odgovornim poslovanjem podrazumijeva sponzorstva i donacije (filantropija), ne uviđajući da je priča puno šira i zahtjevnija. Iznimno je važno to da održiv razvoj postane okosnica strategije društava, a nefinancijsko izvještavanje samo alat za praćenje izvršavanja tih strategija', istaknuo je Filip Hitrec, stariji menadžer u Odjelu revizije u EY-u Hrvatska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!