CIJENE POD KONTROLOM

U siječnju blago pojačani inflatorni pritisci

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 14:45
  • Objavljeno 14.01.2009 u 14:35
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Snažno usporavanje potrošačkih cijena nastavljeno je i u prosincu tijekom kojega je inflacija zabilježila pad od 0,6 posto u odnosu na listopad. Istovremeno, godišnja stopa inflacije usporila je na 2,9 posto, odnosno pala je na najnižu razinu u prošloj godini

Navedeno smanjenje razine cijena na mjesečnoj razini još je značajnije s obzirom na to da se tijekom promatranog mjeseca prijašnjih godina redovito bilježio rast potrošačkih cijena prvenstveno uslijed sezonskih čimbenika, ističu analitičari Raiffeisen banke

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najveći doprinos smanjenju indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2008. u odnosu na studeni imale su cijene odjeće i obuće (za 0,50 posto), stanovanja i komunalnih usluga (pad od 6 psoto) te prometa (0,39 posto), a najveći doprinos povećanju cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,29 posto). Također, značajan utjecaj na mjesečni pad potrošačkih cijena došao je od smanjenja maloprodajnih cijena goriva i maziva za osobna vozila od čak 8,7 posto.

Međutim, u jednoj od najvažnijih kategorija, a to je prehrana zabilježen je rast cijena od 1,1 posto uslijed rasta cijena u kategorijama voća i povrća. Na godišnjoj razini cijene prehrane i dalje bilježe natprosječno snažan rast od pet posto.

Na početku 2009. godine analitičari RBA očekuju ponovno intenziviranje inflatornih pritisaka uzimajući u obzir rast cijena plina, cigareta te zdravstvenih usluga. Međutim, taj pritisak bi trebao biti znatno manje izražen nego tijekom prošle godine. Razlog tomu je znatno slabija domaća i inozemna potražnja te viša prošlogodišnja baza što bi trebalo rezultirati značajno sporijim rastom cijena tijekom 2009. godine, koji bi u prosjeku mogao iznositi oko 3,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi