nastavak porasta cijena

Cijene nekretnina u neprestanoj uzlaznoj putanji!

19.04.2019 u 08:54

Bionic
Reading

Ne sumnjamo da se kao i mi pitate kad će cijene nekretnina početi stagnirati ili pak opadati. Kako bismo shvatili ima li za to nade u bližoj budućnosti, istražili smo ključne čimbenike koji utječu na porast cijene

RASTE PROSJEK CIJENE KVADRATA

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih šest mjeseci 2018. godine prosječna cijena stana u Hrvatskoj iznosila je 10 829 kuna po metru kvadratnom. Od toga u izračunu ukupne prosječne cijene na POS-ove (Program društveno poticane stanogradnje) otpada 12,7 %, dok 87,3 % čine svi ostali prodavatelji.

Nadalje, DZS navodi da je prosječna cijena novih stanova u Hrvatskoj iznosila 11,301 kuna, a cijena stanova POS-a 7,584 kuna po metru kvadratnom. Kada usporedimo cijene kvadrata u istom razdoblju 2017. godine, uočljiv je porast cijene od 972 kune po kvadratu, kada je prosječna cijena svih prodanih stanova iznosila 10,338 kuna po metru kvadratnom.

Zanimljiv je podatak DZS-a prema kojem je prosječni godišnji indeks cijena stambenih objekata u periodu od proteklih 15 godina narastao sa 62.10 na 104.75.

Svi ti podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju golemi porast prosječnih cijena na tržištu nekretnina. Predviđa se da će se porast cijena nastaviti i u 2019. godini.

Nekoliko je ključnih faktora koji utječu na rast cijena nekretnina:

SELEKTIRANA POTRAŽNJA

Iako se čini da cijene nekretnina rastu, u obzir se mora uzeti selektirana potražnja. To znači da su cijene novogradnji znantno veće od cijena starih stanova, a bitna je i lokacija same nekretnine. Najatraktivnije lokacije imaju sve veće cijene kvadrata jer je došlo do pojave veće potražnje u odnosu na ponudu. Boom novogradnje koji se pojavio prije gotovo desetak godina iscrpio je velik dio ponude, potražnja za novogradnjom postala je veća od same ponude. To, dakako, pogoduje rastu cijena upravo tih nekretnina. Prema podacima oglasnika Crozilla, prednosti kupnje stanova u novogradnji su višestruke; garancija kvalitete, enegetska učinkovitost (što je izrazito bitan faktor u usporedbi sa stanovima ranije gradnje), čisti papiri, osigurana mjesta za parkiranje…

TURISTIČKA POTRAŽNJA

Veliki broj nekretnina, u ponudi i u potražnju orijentiran je na turizam. Ovdje je prvenstveno riječ o ulaganju u kapital, jer je porast potražnje rentabilnih nekretnina sve više u porastu. Tko može ulagati u nekretnine, ima velike šanse za povećanje osobnog profita. Najviše cijene stanova i dalje drži Dubrovnik, a slijede ga Split, Zadar i Zagreb.

SKUPLJI NAJAM

Cijene najmova stanova također su u porastu, sukladno rastu cijena na tržištu nekretnina. Sve više stanova u gradovima iznajmljuje se turistima, raste i potražnja za jednodnevnim najmom. Uz to, akademski gradovi u Hrvatskoj svake su godine na udaru tisuće studenata koji dolaze na studiranje i iznajmljuju stanove. Simultano, veća potražnja za najmovima, veće cijene najma dovode do porasta broja kupljenih stzanova jer je, uz relativno nisku kamatnu stopu, to isplativo.

POS-OVI

Subvencionirani krediti putem Programa društveno poticane stanogradnje (POS) uvelike su doprinijeli rastu cijena nekretnina u gradovima. Ovaj faktor prvenstveno se odnosi na Zagreb gdje se, u kratkom vremenskom periodu, realizirao veliki broj prodaja upravo tih stanova.

Što nas očekuje do kraja 2019. godine i u narednoj 2020. teško je predvidjeti. Povećanje kamatne stope kredita i iseljavanje hrvatskog stanovništva moglo bi utjecati na stagnaciju cijena, no o tome je još rano za govoriti.

Namjeravate li prodavati ili iznajmljivati nekretninu, požurite oglasiti na Prvom Kvadratu dok su cijene na vrhuncu!