zagrebački iznajmljivači

'Čeka nas još jedna sezona koju ćemo morati nekako preživjeti, treba nam pomoć'

31.03.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Za zagrebački turizam 2021. čini se da neće biti bolja od 2020., što pogađa privatne iznajmljivače, koji i dalje moraju plaćati obveze iako su im apartmani prazni, za njih nema ni kredita, no još nije kasno da se to promijeni, poručeno je u srijedu sa 6. foruma obiteljskog smještaja za Grad Zagreb.

O Forumu, koji se održao online u suorganizaciji HGK Komore Zagreb i zagrebačke Turističke zajednice, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), prenoseći poruku predsjednik Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za grad Zagreb Alena Čalopeka da zagrebačke privatne iznajmljivače čeka puno izazovniji posao u odnosu na destinacije na moru.

"Moramo u Zagrebu što prije obnoviti turističke atrakcije i izgraditi imidž sigurnog grada. Nadam se da ćemo imati sinergiju kao i prije pandemije, kada smo odlično surađivali s institucijama. Potrebna nam je i turistička ambulanta koju će sufinancirati Ministarstvo turizma, po uzoru na obalu. Na žalost, nemamo organiziranih kampanja za promociju obiteljskog smještaja koji upravo nudi privatnost i sigurnost turistima", upozorio je Čalopek.

Istaknuo je i da za privatne iznajmljivače nije u pandemiji učinjeno praktički ništa, nisu im otpisana paušalna plaćanja, nema kreditnih linija, a i mnogi se 'bore' s prodajom, pri lemu moraju ići na što više više prodajnih kanala i pripremiti se na kraće termine otkazivanja rezervacija.

Predsjednik HGK Komore Zagreb Vitomir Klasić, pozivajući se na podatke Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Zagreba, kazao je na Forumu da je u 2020. u Zagrebu ostvareno tek oko 24 posto noćenja iz 2019. ili 770 tisuća, a uz sve to grad je pretrpio i razoran potres i poplavu, u čemu je i "nezanemariv broj oštećenih objekata u vlasništvu iznajmljivača".

"Godinu dana nakon potresa većina šteta još nije sanirana pa nas čeka još jedna sezona koju ćemo morati nekako preživjeti", dodao je Klasić.

Predstavnica platforme Booking.com Tatjana Šimić poručila je, pak, da u promociji i prodaji posebnu pažnju treba obratiti na mobilne uređaje, jer se preko njih obavlja više od 70 posto pretraga za Zagreb i bukiranje putovanja, kao i da je sada fokus gostiju na fleksibilnosti i uvjetima otkazivanja, što može biti i presudno za rezervacije, pa bi bilo dobro ponuditi gostima bar jednom besplatnu promjenu datuma.

U vezi poreza, Sandra Pezo iz Porezne uprave objasnila je da registrirani zagrebački iznajmljivači i dalje moraju plaćati 300 kuna paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, bez obzira što im smještaj trenutno zjapi prazan.

"Sve dok netko ne ishodi rješenje o prestanku pružanja usluga u domaćinstvu, porezna obveza mu stoji i mora plaćati porez na dohodak. Činjenica da netko nije ispunio kapacitet ne utječe na poreznu obvezu iznajmljivača, stoga je vrlo važno i mudro da svi zatraže ukidanje tog rješenja o prestanku obavljanja djelatnosti ukoliko ne žele i dalje plaćati", kazala je na Forumu Pezo, napominjući da još uvijek nije donesena odluka o otpisu davanja za bar prvi i drugi kvartal ove godine.

Iz Turističke zajednice grada Zagreba na upit Hine iznose podatke da je u Zagrebu krajem veljače 2021. bilo registriranih 3.532 smještajnih jedinica u privatnom/obiteljskom smještaju, što je i 11 posto manje nego u veljači 2020.