slab početak sezone

Privatni iznajmljivači bez rezervacija za Uskrs, hoteli i kampovi se uzdaju u domaće goste

29.03.2021 u 08:31

Bionic
Reading

U Hrvatskoj uskrsni praznici obično označuju početak intenzivnijeg dolaska gostiju. No zbog pandemije, ni ove godine, druge zaredom, neće biti tako. Malo više rezervacija imaju uglavnom hoteli, a većinu turističkih djelatnika čeka još jedna neizvjesna sezona

Scene iz travnja 2019. godine za turističke djelatnike sada su samo san unatoč tomu što je ove godine na zadarskom području više turista nego lani, kada smo bili u potpunom 'lockdownu'. Najviše je domaćih turista. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije loša su i očekivanja za Uskrs.

'Strah nas je i za ono što imamo rezervirano da će biti otkazano. Ulazi u Hrvatsku su pojednostavljeni s ovim brzim testovima, ali nažalost povratci u zemlje okruženja su komplicirani', kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija za HRT.

Očekuju se uglavnom domaći gosti. Frane Skoblar iz Turisthotela smatra da su hosteli u pandemijskoj krizi izvukli 'najdeblji kraj', zbog svoje vezanosti na zračni promet.

Deblji kraj izvukli su i privatni iznajmljivači koji gotovo da i nemaju rezervacija. S druge strane hoteli i veliki resorti tvrde da su rezervacijama za praznike zadovoljni.

'Okrenuti smo uglavnom hrvatskom tržištu, a dolaze i pojedini gosti iz Austrije i Slovenije', rekao je Goran Sremec iz Falkensteiner hotel & Spa Iadera. 

Gosti se sigurno osjećaju i u kampovima. Mišela Lastrić (Falkensteiner Hotels & Residences Borik) kaže kako očekuju pojačan interes domaćih gostiju te da je booking za sada jako dobar. Dodaje da su trenutačno na više od polovice popunjenosti kapaciteta.

Pandemija je potpuno promijenila turističku sliku u cijelome svijetu pa tako i na našoj obali.

'Slovenaca u ovom trenutku sigurno neće biti. Na dane Tijelova i Duhova, koji dolaze iza toga, tradicionalno stižu Nijemci. I sami znate koje naputke oni imaju', rekao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.

Svi turistički djelatnici očekuju prve brojnije dolaske turista u lipnju, dozvoli li Covid situacija ljetovanje na Jadranu.