nekretninska kriza

Velike izmjene u radu Airbnb-a u Francuskoj, najpogođeniji će biti iznajmljivači nekretnina u Parizu, Lyonu i Bordeauxu

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2021 12:00
  • Objavljeno 08.02.2021 u 12:00
Tone čelika ugrađene su u Eiffelov toranj u Parizu

Tone čelika ugrađene su u Eiffelov toranj u Parizu

Izvor: Huber images / Profimedia / Autor: Kremer Susan

Airbnb je u ponedjeljak najavio da će pojačati kontrolu iznajmljivača u nekoliko francuskih gradova, uključujući Pariz, signaliziravši suradnju s lokalnim vlastima u kontroli djelatnosti smještaja

Digitalna platforma za najam smještaja poručila je da će uvesti dodatne mjere protiv iznajmljivača u Francuskoj koji ne registriraju djelatnost tu kod lokalnih vlasti.

Od ove godine Airbnb će iznajmljivačima u Parizu, Lyonu i Bordeauxu onemogućiti prijem rezervacija kratkoročnog smještaja, a mjera će biti uvedena i u drugim francuskim gradovima.

Potez se nadovezuje na apel francuskog ministarstva za stambeno zbrinjavanje digitalnim platformama da tješnje surađuju s lokalnim vlastima, uključujući i razmjenu podataka i informacija.

Pariz je zabranio najam cijele stambene nekretnine na više od 120 dana a iznajmljivači su obavezni prijavljivati podatke o najmu, napominje Reuters.

Francuska spada među najpopularnije zemlje na Airbnb-u, koji je u Parizu, ali i drugim gradovima, uključujući Amsterdam i New York, izložen žestokim kritikama zbog bojazni da kratkoročni najam nekretnina pogoršava nestašicu stanova.

Kompanija je danas najavila i da će se uključiti u kampanju u Francuskoj za promicanje putovanja, uključujući skijališta u francuskim Alpama i regiji Haute Savoie. Vlada je zbog pandemije produljila zabranu rada žičara, što je teško pogodilo tvrtke ovisne o zimskoj sezoni.

Airbnb bilježi nagli pad rezervacija smještaja u pandemiji koronavirusa, koja je posebno teško pogodila sektor turizma i putovanja, podsjeća Reuters.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!