obitelj id.buzz

VW ID. Buzz sada dostupan i uz dugi međuosovinski razmak, veći doseg i u vrhunskoj verziji GTX s pogonom na sve kotače

08.07.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Uz vučni kapacitet verzije GTX s maksimalnom težinom prikolice do 1800 kg i pogonom na sve kotače, ovaj je model idealan kao električno vučno vozilo za kamp-kućicu, čamac ili prikolicu za konja

Volkswagen ID. Buzz je jedinstveno električno vozilo na globalnoj razini. Ovo je ikona dizajna i svestrani talent istovremeno. Volkswagen gospodarska vozila sada proširuje i aktualizira ponudu modela električnog modela Bulli. Novo u ponudi je ID. Buzz Pro s dugim međuosovinskim razmakom, novom baterijom od 86 kWh i visokoučinkovitim pogonskim sustavom koji razvija snagu od 210 kW (286 KS).

ID. Buzz Pro s dugim međuosovinskim razmakom impresionira snažnom učinkovitošću i prostranom unutrašnjošću za do sedam osoba, bicikle i daske za surfanje. Više snage no ikad do sad također karakterizira novi istaknuti model ove serije, ID. Buzz GTX snage 250 kW (340 KS). Ističe se jedinstvenim performansama, serijskim pogonom na sve kotače i velikim kapacitetom vuče.

Volkswagen ID. Buzz GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

ID. Buzz GTX je moguće konfigurirati uz normalni i dugi međuosovinski razmak. Uz normalni međuosovinski razmak, ID. Buzz GTX snagu crpi iz baterije od 79 kWh, dok je verzija s dugim međuosovinskim razmakom serijski opremljena većom baterijom kapaciteta 86 kWh.

Veći doseg, kraće vrijeme punjenja istosmjernom strujom

Zahvaljujući serijskoj bateriji od 86 kWh, maksimalni doseg novog modela ID. Buzz Pro s dugim međuosovinskim razmakom iznosi između 453 i 487 km prema WLTP ciklusu vožnje, ovisno o opremi (ID. Buzz Pro s normalnim međuosovinskim razmakom i baterijom od 79 kWh: 423 do 461 km).

Sve verzije modela ID. Buzz s baterijom od 79 kWh mogu se puniti na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom kapacitetom punjenja do 185 kW (prethodno 170 kW), a u slučaju verzije baterije od 86 kWh, moguće je s punjenje snagom od 200 kW.

Bateriju od 79 kWh moguće je napuniti od 10 do 80 posto za manje od 30 minuta pri maksimalnom kapacitetu punjenja, a ta je vrijednost za bateriju od 86 kW također manja od 30 minuta zbog većeg kapaciteta punjenja.

Volkswagen ID. Buzz LWB Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Električni svemirski brod

Nove verzije modela ID. Buzz s dugim međuosovinskim razmakom (dugi međuosovinski razmak (LWB): 3239 mm) ukupne su dužine 4962 mm. U usporedbi s verzijama s normalnim međuosovinskim razmakom (normalni međuosovinski razmak (NWB): 2989 mm), ta vrijednost je povećana za 250 mm. Dodatna dužina stvara prostor za do sedam sjedala (dva sprijeda, tri u 2. redu i dva u 3. redu (2/3/2)), još više prostora za prtljagu i veću bateriju od 86 kWh.

Uz pet putnika maksimalni kapacitet prtljažnika iznosi 1340 litara (napunjen do gornjeg ruba naslona stražnjih sjedala), a čak i uz sedam putnika kapacitet prtljažnika i dalje iznosi 306 litara. Ako se pak preklope nasloni svih pet sjedala u drugom i trećem redu, volumen prtljažnika povećava se na impresivnih 2469 litara. ID. Buzz s normalnim međuosovinskim razmakom također je moguće konfigurirati za 6 sjedala (2/2/2). Sve do sad bio je dostupan samo s pet sjedala (2/3).

Optimizirani softver i hardver

Potpuno novi model ID. Buzz aktualiziran je novim hardverom i softverom. Ugrađena je potpuno nova generacija infotainment sustava (serijski) s intuitivnom navigacijom izbornikom i vrlo brzom računalnom snagom. Dodirni zaslon sustava sada je veličine 12,9'' umjesto dosadašnjih 12'' (33 cm dijagonale umjesto 30 cm). Nova je i osvijetljena dodirna traka za regulaciju temperature i glasnoće. Nova IDA govorna asistentica reagira na govorne naredbe normalnim govorom. Ne samo da omogućuje upravljanje brojnim funkcijama vozila, nego i daje odgovore na pitanja iz općeg znanja preko veze s bazama podataka kao što je Wikipedia. Inovativna govorna asistentica IDA ima integriran ChatGPT (AI/umjetna inteligencija).

Još jedna nova značajka je aplikacija Wellness koja upotrebljava unaprijed konfigurirane programe za podešavanje različitih funkcija vozila s ciljem poboljšanja dobrobiti tijekom vožnje ili punjenja. K tomu je model ID. Buzz sada moguće naručiti s head-up zaslonom. Tu su i novi sustavi potpore, uključujući potporu pri parkiranju Park Assist Pro s funkcijom parkiranja na daljinu preko smartphonea. Sustav upozorenja pri izlasku iz vozila još je jedan novitet i upozorava na motorizirana vozila i bicikle koji se približavaju vozilu straga kad se vrata otvore.

  • +7
VW ID. Buzz Pro LWB i VW ID. Buzz GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Impresivna serijska oprema

Između ostalog, svi modeli ID. Buzz Pro opremljeni su dvojim kliznim vratima, LED glavnim svjetlima i LED stražnjim svjetlima, prednjom kamerom za sustave potpore za vozača, višenamjenskim kolom upravljača, sustavom zadržavanja vozila u voznom traku 'Lane Assist', autonomnom potporom kočenja u nuždi 'Front Assist', V2X (koristi dijeljene podatke radi izdavanja upozorenja o opasnostima u neposrednoj blizini), sustav za regulaciju brzine, dinamički prikaz prometnih znakova, pomoć pri parkiranju, infotainment sustav 'Ready 2 Discover', App-Connect (uklj. App-Connect Wireless) za Apple CarPlay i Android Auto, sučelje za mobilni telefon, automatski klima-uređaj i sustav za pokretanje bez ključa 'Keyless Start'.

Individualizirana GTX oprema

Novi se ID. Buzz GTX od modela ID. Buzz Pro razlikuje kako vizualno tako i u pogledu opreme. Jedinstveni GTX prednji kraj posebno je markantan. Svi crni elementi karoserije imaju završnu obradu visokog sjaja. K tomu su 20-colni kotači od lakog metala Solna dio serijske opreme za model ID. Buzz GTX.

Volkswagen ID. Buzz GTX: snimka u studiju Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Serijski također dolaze: sportski vozni postroj i IQ.LIGHT – matrix LED glavna svjetla. U ponudi ekskluzivno za ID. Buzz GTX je i nova boja laka, Cherry crvena. Oprema u unutrašnjosti modela GTX također je individualizirana. Na primjer, verzije GTX jedini su modeli u seriji s crnom krovnom oblogom, a sjedala imaju dizajn specifičan za GTX s crvenim ukrasnim šavovima, a GTX logo krasi i višenamjensko kolo upravljača.

Nove verzije modela ID. Buzz Pro uskoro će se moći naručiti, dok će otvaranje narudžbi za model ID. Buzz GTX uslijediti na jesen.