SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Volkswagen pokazao ID: Buzz za potpuno električnu budućnost

10.03.2022 u 08:13

Bionic
Reading

ID. Buzz i ID. Buzz Cargo se lansiraju diljem Europe s baterijom od 77 kWh (bruto energetski sadržaj: 82 kWh), koja osigurava struju električnom motoru od 150 kW (204 KS), a on pokreće stražnju osovinu. Europska pretprodaja počinje u svibnju, a lansiranje na tržište ove jeseni

Volkswagen osobni automobili i Volkswagen gospodarska vozila svijetu su predstavili novi ID. Buzz i ID. Buzz Cargo. S prvim europskim asortimanom potpuno električnih kombija za prijevoz putnika i kombijem za prijevoz tereta, Volkswagen nudi još jedno rješenje za održivu mobilnost bez CO2. ID. Buzz dolazi s najnovijim ID. softverom i postavlja nove standarde u svom segmentu s najnovijim sustavima i funkcijama za sigurnost, udobnost i punjenje.

Kao što je slučaj sa svim modelima u ID. obitelji Volkswagen osobnih automobila, ID. Buzz, kojeg proizvodi Volkswagen gospodasrska vozila u Hannoveru, također se u inženjerskom smislu temelji na Modularnom električnom pogonskom kompletu Grupe (MEB). Prva svjetska skalabilna platforma za masovnu proizvodnju za potpuno električne automobile pruža osnovu za sve vrste različitih modela i segmenata. Njezina arhitektura omogućuje evolucijski daljnji razvoj softvera i tehnologije, što ne koristi samo novim modelima kao što je ID. Buzz, već i modelima koji su već isporučeni, putem ažuriranja preko zraka.

Volkswagen pokazao ID: Buzz Cargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

ID. softver najnovije generacije s novim funkcijama pomoći i punjenja

Pomoćni sustavi nove linije modela, prema Volkswagenu, savršeni su za lakoću vožnje i sigurnost. Standardno uključen u ID. Buzz i ID. Buzz Cargo je lokalni sustav upozorenja 'Car2X' koji koristi signale drugih vozila i prometne infrastrukture kako bi uočio opasnosti u stvarnom vremenu. Također uključeni kao standard su: funkcija za kočenje u nuždi 'Front Assist' i, u MPV-u, 'Lane Assist' pomoćnik za zadržavanje u voznom traku.

S novim softverom, nove funkcije pomoći također ulaze u ID. obitelj. Dostupan kao opcija je 'Travel Assist with swarm data', koji olakšava djelomično automatiziranu vožnju u cijelom rasponu brzina i, po prvi put, potpomognutu promjenu trake na autocesti. Također novo je i 'Memory Function' za automatizirano parkiranje na prethodno spremljenoj ruti.

Evo što su rekli čelnici Volkswagena na premijeri

Ralf Brandstätter, predsjednik Upravnog odbora Volkswagen osobnih automobila je izjavio: 'ID. Buzz je prava ikona električne ere. Automobil kakav samo Volkswagen može napraviti. U 1950-ima, Volkswagen Bulli predstavljao je novi osjećaj automobilske slobode, neovisnosti i velikih emocija. ID. Buzz preuzima ovaj način života i prenosi ga u naše vrijeme: bez emisija, održiv, potpuno umrežen i sada spreman za sljedeće veliko poglavlje: autonomna vožnja. Ovim automobilom po prvi put objedinjujemo ključne teme naše strategije ACCELERATE u jednom proizvodu.'

Carsten Intra, predsjednik Upravnog odbora marke Volkswagen gospodarska vozila, dodaje: 'Obje verzije ID-a. Buzz su pioniri u pogledu svoje održivosti: njihova proizvodnja i isporuka imaju ugljični neutralan otisak. Također koristimo reciklirane sintetičke materijale, a unutrašnjost je u potpunosti bez prave kože. ID. Buzz će se također koristiti za buduće koncepte autonomne mobilnosti kao što je ridepooling – e-shuttle usluga podružnice Grupe MOIA koja se može rezervirati putem aplikacije. Električni Bulli je tako i dio budućnosti gradskog prometa.'

Snaga punjenja do 170 kW, Plug & Charge i dvosmjerno punjenje

ID. Buzz i ID. Buzz Cargo lansira se diljem Europe s baterijom od 77 kWh (bruto energetski sadržaj: 82 kWh). Pruža struju električnom motoru od 150 kW (204 KS), koji – kao što je to nekoć bio bokser motor u T1 – pokreće stražnju osovinu. Položaj baterije, integriran duboko u sendvič pod, i lagani električni pogonski sustav rezultiraju dobrom raspodjelom težine i niskim težištem vozila. Oba faktora optimiziraju upravljivost i agilnost. Litij-ionska baterija može se puniti iz zidnih kutija ili javnih punionica pomoću 11 kW izmjenične struje (AC).

Preko CCS utičnice na stanici za brzo punjenje DC (jednosmjerna struja) snaga punjenja se povećava na čak 170 kW. Kada se napuni na ovaj način, razina napunjenosti baterije raste od 5 do 80 posto za oko 30 minuta. Korištenje najnovijeg ID. softvera, linija modela će u budućnosti nuditi i funkciju 'Plug & Charge'. Putem ove funkcije, ID. Buzz se autentificira na kompatibilnim DC stanicama za brzo punjenje putem konektora za punjenje koristeći standard ISO 15118.

Volkswagen pokazao ID: Buzz Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Također na ovaj način razmjenjuje sve potrebne podatke sa stanicom za punjenje, što je dodatna pogodnost. Dvosmjerno punjenje omogućuje ID. Buzz-u za napajanje nepotrebne energije iz baterije u kućnu mrežu korisnika (Vehicle-to-Home ili od vozila do kuće). Prijenos energije i komunikacija se odvijaju preko posebne dvosmjerne zidne kutije DC.

Volkswagen pokazao ID: Buzz Cargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Ikoničan dizajn: ID. Buzz je novo lice održivog oblika mobilnosti

Vizualni okvir oko ovih tehnologija usmjerenih na budućnost oblikovan je jedinstvenim dizajnom ID. Buzz-a. Jozef Kabaň , voditelj Volkswagenovog dizajna, kaže da ID. Buzz stvara izravnu vezu s originalnim klasičnim vozilom: 'U T1 praktički sjedite na vrhu prednje osovine – nema prednjeg prevjesa. Uz svu svoju sigurnost i tehnologiju, ID. Buzz ima super kratke prevjese.' Još jedna značajka koja je oduvijek bila tipična za liniju modela je kultna prednja strana s prednjom pločom u obliku slova V između karizmatičnih LED prednjih svjetala. To vrijedi i za opcijsku dvobojnu boju.

Promišljeno dizajniran, prostran interijer za život u pokretu. ID. Buzz vozači i putnici doživljavaju novi Bulli osjećaj u prostrano dizajniranom interijeru. Tipično za jedan Bulli: raspored je vrlo jasan, koncept promišljen i optimalna iskorištenost prostora.

U lounge, prijateljskom ambijentu MPV verzije, pet osoba ima dovoljno mjesta za putovanja i prtljagu (1121 litara kapaciteta). Ako se drugi red sjedala preklopi, nosivost se povećava na 2205 litara. Dva ili tri sjedala naprijed, po želji kupca, i fiksna pregrada koja odvaja teretni prostor od 3,9 m³ karakteristične su značajke ID-a. Buzz Cargo. Cargo, teretna verzija s nultom emisijom može primiti dvije euro palete, utovarene poprečno.

Dug međuosovinski razmak, kompaktna karoserija, maksimalno korištenje otiska vozila. Jedna značajka modela ID. Buzz i ID. Buzz Cargo je dugačak međuosovinski razmak od 2988 mm, otprilike isti kao kod trenutnog modela T6.1. Duljina obje verzije je 4712 mm.

Zbog toga što je, u odnosu na ukupnu duljinu, vrlo dug međuosovinski razmak, optimalno se koristi otisak vozila. Uključujući krovnu antenu obje verzije ID. Buzz-a mjere, ovisno o specifikaciji, 1937 mm ili 1938 mm visine. Sa 1985 mm, novi model je 81 mm širi od T6.1. U međuvremenu je krug okretanja od 11,1 metar neobično malen.

Prvi MPV s koeficijentom otpora automobila

Dizajn je već pratio funkciju u slučaju T1, prvog Bullija. Forma slijedi funkciju – ovo središnje načelo automobilske konstrukcije također se primjenjuje na dizajn ID. Buzz-a. Ikonične jasne forme ovdje su popraćene izvanrednom aerodinamikom: ID. Buzz ima koeficijent otpora od 0,285 te 0,29 za ID. Buzz Cargo. To smanjuje potrošnju energije i povećava domet.

  • +36
Volkswagen pokazao ID: Buzz Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Meiners

Proizvedeno u Njemačkoj

ID. Buzz modelnu liniju proizvodi Volkswagen gospodarska vozila u svojoj glavnoj tvornici u Hannoveru. Većina modula sustava električnog pogona koji se isporučuju u tvornicu u tu svrhu također će biti proizvedeni u Njemačkoj prema najvišim standardima kvalitete – u ovom slučaju od strane vlastitog odjela za komponente Grupe Volkswagen. Od 2022. tvornica u Hannoveru jedna je od visokotehnoloških lokacija Grupe za proizvodnju potpuno električnih vozila.

Poznato je također da su Volkswagen gospodarska vozila započela transformacijski proces kako bi u budućnosti mogli ponuditi više električnih modela. U Hannoveru, gdje se nekada proizvodila Bullijeva linija modela, danas se paralelno stvara proizvod Bulli s tri stupa – dva električna. ID. Buzz i ID. Buzz Cargo napuštaju proizvodnu traku kao vozila s nultom emisijom čime svjedoče o odluci o mobilnosti, s kojom se njihovi vlasnici mogu suprotstaviti klimatskim izazovima našeg vremena.

Europska pretprodaja počinje u svibnju, lansiranje na tržište u jesen. ID. Buzz i ID. Buzz Cargo će ove jeseni doći na tržište u prvih nekoliko europskih zemalja. Predprodaja bi trebala početi u svibnju. S ID. Buzz-om, Volkswagen of America također će inicirati povratak takozvanog mikrobusa u SAD i Kanadu.