sigurnost u prometu

Vozači, oprez. Ne završava obveza paljenja dnevnih ili kratkih svjetala! Strpite se do 1. travnja

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Ove godine došlo je do promjena, pa se prestanak obveze gašenja dnevnih ili kratkih svjetala ne poklapa s datumom prestanka zimskog računanja vremena. Tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti treba imati upaljena svjetla

U nedjelju 29. ožujka u 02:00 sata prešli smo na ljetno računanje vremena, pa mnogi vozači misle da je time prestala i zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala (ili kratkih, ako nemate dnevna!) na motornim vozilima, no budite oprezni, od 2019. godne to više nije tako!

Naime, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima u vožnji danju, prema novom Zakonu o sigurnosti na cestama, koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama 70/2019 24. srpnja 2019. godine, moraju ostati upaljena sve do kraja 31. ožujka 2020.

Promjena je nastala u odredbama članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, koje je započelo 1. studenoga 2019. godina, no sada se više ne poklapa datumski s krajem zimskog računanja vremena.

Dnevna svjetla moraju ostati upaljena sve do kraja 31. ožujka 2020.

Dnevna svjetla moraju ostati upaljena sve do kraja 31. ožujka 2020.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Da je to doista tako, vidljivo je iz službene objave od 26. ožujka na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, u kojoj stoji sljedeće: 'Prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima do 31. ožujka 2020.' te 'Vozači - unatoč prestanku obaveze, tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imajte upaljena svjetla'.

Nadalje, MUP sugerira 'da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)'. Bez obzira na zakonske obveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju je bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga MUP apelira na vozače da, unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način pridonijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Za nepoštivanje zakonskih odredbi propisane su i novčane kazne

Za nepoštivanje zakonskih odredbi propisane su i novčane kazne

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!