Zakonska promjena

Znate li od kojeg datuma morate imati upaljena svjetla na automobilu?

Obveza paljenja dnevnih svjetala

Obveza paljenja dnevnih svjetala

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Iako se od ove godine dnevna svjetla na motornim vozilima moraju paliti danju nekoliko dana kasnije od početka zimskog računanja vremena, za motocikle i mopede ta obveza ostaje cijelu godinu

Dnevna svjetla na motornim vozilima u vožnji danju od ove godine više se neće morati koristiti baš točno u periodu zimskog računanja vremena, koje počinje u nedjelju 27. listopada u noći od 3 sata i traje do nedjelje 29. ožujka 2020. do 2 sata. Ovo je jedna od brojnih promjena u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a koji je stupio na snagu objavom u Narodnim novinama broj 70/2019 dana 24. srpnja 2019. godine.

Obveza paljenja dnevnih svjetala

Obveza paljenja dnevnih svjetala

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

To znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala prvi put ne poklapa s tim periodom, već traje od 1. studenog 2019. do 31. ožujka 2020. godine. A što se tiče samog zimskog perioda računanja vremena, Europska unija je donijela odluku o ukidanju prelaska od 2021. godine s ljetnog na zimsko vrijeme godine i obrnuto, no sve zemlje članice EU-a tek bi se trebale izjasniti o tome hoće li se odlučiti za ljetno ili zimsko vrijeme i to službeno prihvatiti.

Dnevna svjetla na modernim vozilima

Dnevna svjetla na modernim vozilima

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

No ta ista promjena mnogima neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Bez obzira na, uvjetno rečeno, labavije tumačenje zakona, mnogi savjesni vozači imaju upaljena svjetla na svojim vozilima cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Što se podrazumijeva pod dnevnim svjetlima na automobilu?

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (Narodne novine, broj 85/16 i 24/17), uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima smatra se svjetlo za vožnju po danu (dnevno svjetlo). Dnevno svjetlo kao uređaj za označavanje vozila, za osvjetljavanje ceste i svjetlosnu signalizaciju smije emitirati svjetlost bijele boje. Glavna se svjetla moraju upaliti samostalno kada se upali vozilo, osim u slučaju kada je vozilo opremljeno dnevnim svjetlima, odnosno dnevna svjetla mogu biti upaljena samo kada su ugašena kratka i duga glavna svjetla.

Ova izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama u članku 17. doslovno glasi ovako:

U članku 102. stavak 1. mijenja se i glasi:

'(1) Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.'

Dnevna svjetla na vozilima u prometu

Dnevna svjetla na vozilima u prometu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Naravno, ovo pravilo je izričito naglašavalo: 'Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.' A tako je i ostalo u novom zakonu. Ostala je i kazna za prekršaj od 300 kuna.

Zanimljivo, bez obzira na ovu promjenu od 24. srpnja 2019., na službenim stranicama MUP-a, pod točkom 15., stoji još uvijek odredba da je: '... propisano da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!