POLA STOLJEĆA ikone

Volkswagen Golf se priprema za slavlje: Osam generacija u 50 godina, a stiže i evolucija za rođendan

28.12.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Trenutna generacija VW Golfa dobiva rođendansko ažuriranje, a njegova svjetska premijera uslijediti će za samo nekoliko tjedana, krajem siječnja dolazeće godine

Golf je srce marke Volkswagen, a izraz 'bestseller' stoji mu kao rijetko kojem drugom modelu. U osam generacija prodano je više od 37 milijuna vozila. Volkswagen slavi popularni model kako bi 2024. obilježio njegov 50. rođendan.

Uostalom, Golf nije oblikovao mobilnost samo u Njemačkoj, već i u mnogim drugim regijama diljem svijeta. No, tvrtka se ne osvrće na Golf samo u sklopu proslave rođendana: svjetska premijera novog Golfa održati će se već krajem siječnja – i poput svojih prethodnika, u serijsku će proizvodnju unijeti brojne inovacije.

Najuspješniji europski automobil

Bila je to automobilska revolucija kada je Volkswagen 1974. godine predstavio prvi Golf, a time i nasljednika legendarne Bube: s pogonom na prednje kotače (umjesto stražnjeg motora) i varijabilnom cjelokupnom koncepcijom zahvaljujući velikom poklopcu prtljažnika i preklopivom naslonu stražnjeg sjedala.

Volkswagen Golf – Od prve do sedme generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Osim toga, dizajn ravne linije koji je stvorio Giorgetto Giugiaro pomogao je Volkswagenu da usvoji novi stil, koji je također nastavljen u njegovim nasljednicima.

Golf je vrlo brzo postao pravi 'Volkswagen', a milijunti primjerak je prodan već 1976. godine. Do danas je isporučeno više od 37 milijuna vozila. To ovaj kompaktni automobil čini najuspješnijim europskim automobilom, najprodavanijim Volkswagenom svih vremena – i ikonom.

Golf I (1974.-1983.): Nasljednik Bube

Prvi Golf u serijskoj proizvodnji proizveden je u Volkswagenovoj tvornici u Wolfsburgu krajem ožujka 1974. Službeno lansiranje na tržište počelo je u svibnju. Prije toga, Buba, a time i stražnji motor i pogon na stražnje kotače, desetljećima su oblikovali marku Volkswagen.

S prvim Golfom, konačno je započela nova era: ona s prednjim motorom i pogonom na prednje kotače. Ovaj pokret pokrenuli su nekoliko tjedana ranije Scirocco i Passat, koji su već bili predstavljeni 1973. Međutim, prvi VW s prednjim motorom i pogonom na prednje kotače bio je K70, predstavljen 1970., a preuzeo ga je NSU.

Činjenica je da je s Golfom najveća klasa sada također pretvorena u novu tehnologiju. Kao nasljednik Bube, koja je napravljena u više od 21,5 milijuna primjeraka, Golf I, koji su dizajnirali Giorgetto Giugiaro i Volkswagen, morao je opravdati velika očekivanja da nastavi uspješnu priču najuspješnijeg automobila na svijetu do sada.

No, moderan i siguran koncept vožnje, velika varijabilnost s vratima prtljažnika i preklopivim naslonom stražnjeg sjedala te dizajn bili su toliko uvjerljivi da je milijunti Golf proslavljen već u listopadu 1976. 6,9 milijuna primjeraka prve generacije Golfa – uključujući sve izvedenice i identičnu Jettu u to vrijeme – prodani su diljem svijeta.

Volkswagen Golf – Od prve do sedme generacije - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Bez obzira koja je generacija – tajna uspjeha bila je i ostala zbroj svih njegovih karakteristika. To je zato što je Golf oduvijek bio savršen suputnik u svakodnevnom životu, utjelovljujući svestranost, funkcionalnost, pouzdanost i kvalitetu. Tijekom desetljeća, portfelj je proširen kako bi uključio daljnje varijante: bilo da je riječ o verzijama GTI, Cabriolet ili Variant, ili mnogim drugim.

Sa svakom novom generacijom modela, najsuvremenije tehnologije, sigurnosni koncepti i značajke pogodnosti ugrađene su u kompaktnu klasu. Volkswagen Golf tako je demokratizirao ne samo tehnologije kao što su nadzirani katalizator i sustav protiv blokiranja kotača, već i zračne jastuke, tempomat i elektroničke pomoćne sustave, kao i blagi i plug-in hibridni pogon.

U obljetničkoj 2024. godini Volkswagen će predstaviti evolucijski razvoj osme generacije Golfa. Impresionirat će vizualno dorađenim značajkama, novim sustavima pomoći i pogonskim sklopovima, kao i infotainment sustavima i softverom sljedeće generacije. Svjetska premijera novog Golfa udaljena je samo nekoliko tjedana, a pretprodaja je zakazana za proljeće 2024.

Volkswagen Golf – Od prve do sedme generacije - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Održavanje povijesti na životu Volkswagen Classic također će pratiti Golf u godini njegove obljetnice te će u brojnim prigodama predstaviti povijesne modele Golfa iz Volkswagen kolekcije. Od 31. siječnja do 4. veljače 2024. godine, Golf generacije od I do VII pojačat će prisutnost Volkswagena na sajmu 'Salon Rétromobile' u Parizu. Neposredno nakon toga, od 2. do 4. veljače 2024., Volkswagen će na 'Bremen Classic Motorshow'-u prikazati Golf I i jedinstveni konceptni automobil EA 276 – prethodnika Golfa iz 1969. razvijenog u Wolfsburgu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'