Uskoro nova dužnost?

Šef Seata Luca de Meo odstupio sa svoje pozicije; hoće li postati novi šef Renaulta?

08.01.2020 u 11:28

Bionic
Reading

Renault traži novog izvršnog direktora nakon što je bivši šef Thierry Bolloré svrgnut prošlog listopada, zajedno s nizom drugih rukovoditelja povezanih s bivšim predsjednikom Carlosom Ghosnom

Luca De Meo podnio je ostavku na mjesto predsjednika španjolske marke Seat s trenutnim učinkom, oslobodivši si tako put za, prema mnogim dobrim poznavateljima, prelazak u Francusku na mjesto izvršnog direktora Renaulta.

De Meo, inače Talijan rođen u Milanu 1967. godine, je od 2015. bio na čelu španjolske marke u sklopu Volkswagen Grupe, nadgledajući veliko razdoblje rasta potaknuto sve većom ponudom SUV-ova ovog proizvođača automobila. Također je odgovoran za lansiranje Cupre kao samostalnog premium brenda.

U izjavi se kaže: 'Seat obavještava da, na vlastiti zahtjev i u dogovoru s koncernom Volkswagen, Luca De Meo odlazi s mjesta predsjednika Seata. Luca De Meo ostati će član Grupe do daljnjeg.' Carsten Isensee, trenutno Seatov potpredsjednik financija, preuzeti će ulogu predsjednika 'do daljnjeg'.

'Još nema dogovora o tome koliko dugo treba trajati razdoblje 'hlađenja', rekao je drugi izvor komentirajući koliko će vremena De Meo morati odgađati s početkom preuzimanje odgovorne funkcije u Renaultu, s obzirom na svoje intimno poznavanje strategije VW Grupe.

De Meo u automobilskoj industriji radi više od 25 godina. Karijeru je započeo u Renaultu, a bio je također u Toyoti i Fiat Grupi prije nego što se 2009. pridružio Volkswagen koncernu kao šef marketinga u Volkswagenu. Potom je neko vrijeme bio u Audiju prije nego što je prešao u Seat.

Renault traži novog izvršnog direktora nakon što je bivši šef Thierry Bolloré svrgnut prošlog listopada, zajedno s nizom drugih rukovoditelja povezanih s bivšim predsjednikom Carlosom Ghosnom. Francuskog proizvođača automobila privremeno vodi šefica financija Clotilde Delbos.

Francuski se proizvođač bori s oporavkom otkako je Ghosn otpušten nakon interne istrage potaknute njegovim uhićenjem u Japanu zbog optužbi za financijske malverzacije. Oni su se odnosili na njegovu ulogu predsjednika Nissana, s kojim Renault čini Alijansu.

Luca De Meo Izvor: EPA / Autor: SUSANNA SAEZ