'M' ZA PERFORMANSE

Nova dimenzija dinamike: Ovo su prve testne vožnje prvog BMW M3 Touringa

BMW M3 Touring - prva slika novog M modela

BMW M3 Touring - prva slika novog M modela

Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW M GmbH

M-specifične performanse u kombinaciji s povećanjem raspoloživog prostora i inteligentnom funkcionalnošću Touring modela, bile su dosad rezervirane isključivo za model BMW M5, ali sada je konačno došao na red i Touring serije 3

Tvrtka BMW M GmbH je potvrdila prvo proširenje modela u premium razredu srednje klase vrhunskim automobilskim prototipom s petero vratiju, koji će se vidjeti vozeći se u blizini razvojnog centra u Garchingu u blizini Münchena, a nakon toga slijede testiranja na trkaćoj stazi Nordschleife na Nürburgringu. Za one koji možda nisu upoznati, ova je tvrtka, ranije poznata kao BMW Motorsport GmbH, podružnica BMW AG-a koja proizvodi automobile visokih performansi - poznatih BMW-ovih M modela.

Što kažete na iznimno veliki i veoma varijabilni prtljažnik u sportskom automobilu visokih performansi? Ono što je za sada još retoričko pitanje uskoro će postati konkretna ponuda. Nekoliko tjedana prije svjetske premijere potpuno novog BMW-a M3 limuzine, postoje naznake prethodno nedostižnog niza modela BMW M u rasponu vrhunskih automobila srednje klase. Zajedno s potpuno novim BMW-om M4 Coupé, novi BMW M3 limuzina proslavit će svoju svjetsku premijeru u rujnu 2020. Također nije tajna da novo izdanje BMW M4 kabriolet slijedi sljedeće godine.

BMW serija 3 Touring s M Performance Parts dijelovima (6.2019.) je bio tek uvod u ono što slijedi: BMW M3 Touring vrhunskih sportskih performansi

BMW serija 3 Touring s M Performance Parts dijelovima (6.2019.) je bio tek uvod u ono što slijedi: BMW M3 Touring vrhunskih sportskih performansi

Izvor: Promo fotografije / Autor: STEFAN REEH

M-specifične performanse u kombinaciji s povećanjem raspoloživog prostora i inteligentnom funkcionalnošću Touring modela, bile su dosad rezervirane isključivo za model BMW M5. I u drugoj generaciji 1992. godine i četvrtoj 2007. godini, poslovnu limuzinu visokih performansi pratila je Touring verzija. Ovo nije prvi put da su M zajednica i programeri BMW M GmbH-a bili fascinirani idejom prenošenja ovog koncepta vozila na BMW M3. Točno prije 20 godina lansiran je odgovarajući prototip temeljen na trećoj generaciji BMW-a M3. Tadašnji cilj dokazivanja bio je postizanje velike fleksibilnosti i neprimjetne integracije sportskih automobila visokih performansi sa specifičnim značajkama karoserije u proces proizvodnje BMW-a M3. U šestoj generaciji BMW-a M3 neće se završiti pukim teorijskim razmatranjima i proizvodno-tehničkom testnom serijom.

BMW M340d xDrive Touring (2.2020.) izuzetan je model, ali budući BMW M3 Touring posve je druga priča!

BMW M340d xDrive Touring (2.2020.) izuzetan je model, ali budući BMW M3 Touring posve je druga priča!

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fabian Kirchbauer

Ispod prednjeg poklopca postavljen je 6-cilindrični M TwinPower turbo motor. Petero vratiju i veoma varijabilan prtljažni prostor upravo su ono što su dugo očekivali ljubitelji ovog modela. Kao četvrta modelna varijanta, BMW M3 Touring ispunjava nade svih onih koji do kraja žele iskoristiti M-specifičnu interakciju trkaćih performansi i svakodnevne upotrebljivosti. Nikada prije, premium automobil srednje klase nije ponudio toliko zabavne vožnje i preciznosti. Niti je u čistokrvnom sportskom automobilu bilo na raspolaganju više funkcionalnih programa.

Daljnja nagađanja o motoru i performansama sasvim su dobrodošla. Ali široke osovine, upadljivo veliki prednji otvori za zrak i četiri ispušne cijevi na stražnjoj strani ne ostavljaju sumnje da će ikonični M DNK biti uočljiv uprkos novom dizajnu karoserije automobila.

Prvi BMW M3 Touring još je u ranoj fazi svog, otprilike dvogodišnjeg procesa razvoja serije. Kao i u slučaju drugih BMW M sportskih automobila visokih performansi, ovo se odnosi i na BMW M3 Touring, jer kad god je prototip dobio zeleno svjetlo za testne vožnje na javnim cestama, to znači da je odlučujući korak prema serijskoj zrelosti učinjen. Kao i kod svih ostalih modela BMW M, proces intenzivnog testiranja i podešavanja BMW-a M3 Touring odvijat će se na Nordschleifeu na Nürburgringu, jer je prvi BMW M3 Touring, na kraju krajeva, prije svega BMW M3.

Dakle, BMW M3 Touring bi trebao izaći na tržište 2022. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!