SVJETSKA PREMIJERA

Mitsubishi predstavio novi Colt: Povratak legendarnog gradskog modela u Europu

12.06.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Potpuno novi Colt se temelji na CMF-B platformi saveza Renault-Nissan-Mitsubishi i kompaktni je hatchback s pet vrata razvijen od strane Renaulta. Drugim riječima, radi se o reinterpretiranom Renault Cliju, ali pod značkom Mitsubishi

Mitsubishi je održao online svjetsku premijeru svog novog Colta za europsko tržište. Mitsubishi Colt, popularno ime iz B-segmenta, slijedi novi Mitsubishi ASX, koji je dobro prihvaćen od lansiranja u Europi ovog ožujka. Japanski proizvođač za potpuno novi Colt kaže kako se temelji na CMF-B platformi saveza Renault-Nissan-Mitsubishi i kompaktni je hatchback s pet vrata razvijen od strane Renaulta.

Drugim riječima, radi se o reinterpretiranom Renault Cliju, ali pod značkom Mitsubishi. Model će se proizvoditi u Renaultovoj tvornici Bursa u Turskoj, a trebao bi biti u salonima Mitsubishi Motorsa u Europi od listopada ove godine.

Svjetska premijera novog Mitsubishi Colta Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors Europe

Potpuno novi Colt, odnosno njegova sedma generacija koja će biti lansirana u Europi, stići će ponovno na europsko tržište po prvi put nakon devet godina.

Dizajn

Potpuno novi Colt ima 'snažan, sportski izgled koji je udomaćen u europskim gradovima'. Prednja strana odražava koncept dizajna Mitsubishi Motors Dynamic Shield i kombinira tanka, potpuno LED prednja svjetla na gornjem dijelu s LED dnevnim svjetlima u obliku slova L ispod za 'oštar izraz'. Straga branik koji naglašava širinu pruža agilan izgled s osjećajem stabilnosti.

Mitsubishi Colt

Colt je prva pločica s imenom koju je Mitsubishi Motors koristio za osobna vozila, a početno vozilo s ovim imenom, Colt 600, imalo je svoju premijeru 1962. Od prvog ulaska na međunarodni reli s Coltom 1000F 1967., Mitsubishi Motors je nastavio s izazovima motorsporta, postavljajući kamen temeljac tvrtkine proizvodnje automobila.

Colt je bio popularan kroz šest generacija u Europi, s više od 1,2 milijuna prodanih primjeraka u regiji između 1978. i 2014. godine.

Pogonski sklop

Potpuno novi Colt dolazi u ekološki prihvatljivom potpuno hibridnom (HEV) modelu i modelu s benzinskim motorom. Model HEV objedinjuje 1,6-litreni benzinski motor; dva elektromotora (alternator-starter i glavni motor); automatski mjenjač s više načina rada; i baterijom kapaciteta 1,2 kWh.

Benzinski model nudi opciju 1,0-litrenog benzinskog motora s turbopunjačem i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 1,0-litrenog benzinskog motora s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Udobnost i sigurnost

Mitsubishi kaže da je njegova 'vrhunska unutrašnjost' opremljena Smartphone-link Display Audio-m (SDA) u središtu instrumentne ploče. Pomoću 7-inčnog ili 9,3-inčnog zaslona vozač može pristupiti sustavu Multi-Sense koji omogućuje personalizaciju doživljaja vožnje poput načina vožnje (My Sense, Sport ili Eco način rada), reakcije motora i upravljanja, te ambijentalno osvjetljenje. Nadalje, vrhunski zvučni sustav Bose omogućuje impresivno audio iskustvo tijekom vožnje.

  • Niz naprednih sigurnosnih značajki također pomaže vozaču za sigurnu vožnju.
  • Što se sigurnosti tiče, novi je Colt opremeljen sljedećim naprednim značajkama:
  • Adaptivni tempomat sa Stop & Go (ACC - Adaptive Cruise Control)
  • Prevencija napuštanja prometne trake (LDP - Lane Departure Prevention)
  • Pomoć za jednostavno parkiranje (EPA -Easy Park Assist)
  • Sustav za ublažavanje sudara sprijeda (FCM - Forward Collision Mitigation system)
  • Upozorenje o napuštanju trake (LDW - Lane Departure Warning)
  • Automatska duga svjetla (AHB - Automatic High Beam)
  • Sustav za prepoznavanje prometnih znakova (TSR - Traffic Sign Recognition system)
  • Upozorenje na mrtvi kut (BSW - Blind Spot Warning)
  • Upozorenje o poprečnom prometu straga (RCTA - Rear Cross Traffic Alert)
Mitsubishi Colt Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

Iako detalji točnog dolaska na europsko tržište i cijene zasad još nisu poznati, Mitsubishi je najavio i da će novi Colt imati nekoliko razina opreme.

O Mitsubishi Motorsu

Mitsubishi Motors Corporation, član Alijanse s Renaultom i Nissanom, globalna je automobilska tvrtka sa sjedištem u Tokiju, Japan, koja ima oko 30.000 zaposlenika i globalni otisak s proizvodnim pogonima diljem svijeta. Mitsubishi Motors ima konkurentsku prednost u SUV vozilima, pick-upima (L200) i plug-in hibridnim električnim vozilima, a privlači ambiciozne vozače spremne izazvati konvencije i prihvatiti inovacije.

Od proizvodnje svog prvog vozila prije više od jednog stoljeća, Mitsubishi Motors je predvodnik u elektrifikaciji—lansirao je i-MiEV—prvo masovno proizvedeno električno vozilo na svijetu 2009., nakon čega je uslijedio Outlander PHEV—prvi plug-in automobil na svijetu— u hibridnom električnom SUV-u 2013.