VIŠA RAZINA

[FOTO/VIDEO] Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi otvara novo poglavlje svog partnerstva

07.02.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Svaka od tvrtki - Renault, Nissan, Mitsubishi - bi imala koristi od projekata koji stvaraju vrijednost u srednjoročnom razdoblju, dok bi ostvarila kratkoročne koristi od podjele troškova i izbjegavanja troškova

Nakon odobrenja upravnih odbora Grupe Renault i Nissan Motor Co., Ltd, Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi danas je objavila nove inicijative za podizanje svog partnerstva na višu razinu.

Trodimenzionalni program za povećanje stvaranja vrijednosti za sve dionike Saveza uključivati će:

  1. Operativni projekti stvaranja visoke vrijednosti u Latinskoj Americi, Indiji i Europi;
  2. Poboljšana strateška agilnost s novim inicijativama kojima se partneri mogu pridružiti;
  3. Rebalansirano unakrsno vlasništvo Grupe Renault i Nissana i ojačano upravljanje Alijansom.

Grupa Renault i Nissan sklopili su obvezujući okvirni sporazum u vezi s gore navedenim transakcijama, s ciljem postizanja konačnih sporazuma do kraja prvog tromjesečja 2023. Transakcije predviđene ovim konačnim ugovorima podliježu ograničenom broju prethodni uvjeti, uključujući regulatorna odobrenja, a dovršetak se očekuje u četvrtom kvartalu 2023.

Press konferencija Alijanse - 6. veljače 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ovaj dalekosežni program utire put obnovi i jačanju 24-godišnjeg partnerstva, stvarajući novi agilni duh i iskorištavajući pionirske tehnologije sva tri člana Saveza. Ova sljedeća razina stvorit će više prilika za rast i pomoći u osiguravanju operativne učinkovitosti za svaku tvrtku Saveza za inovacije i transformaciju na tržištu automobilskih proizvoda i usluga mobilnosti koje se brzo mijenja.

Operativni projekti stvaranja visoke vrijednosti

Godinu dana nakon definiranja plana Alijanse prema 2030., tvrtke najavljuju razmatranje novih ključnih projekata u Latinskoj Americi, Indiji i Europi koji imaju za cilj pružiti obostrano pobjedničke, velike i djelotvorne koristi za članice Alijanse duž tri dimenzije: tržišta, vozila , i tehnologije. Svaka tvrtka bi imala koristi od ovih projekata koji stvaraju vrijednost u srednjoročnom razdoblju, dok bi ostvarila kratkoročne koristi od podjele troškova i izbjegavanja troškova.

Latinska Amerika

Četiri projekta koja će se razmotriti u Latinskoj Americi uključuju:

  • Novi pick-up težak pola tone, koji je razvila Renault Grupa i dijeli ga s Nissanom u Argentini.
  • Nastavit će se uspješna suradnja na obitelji Nissan Frontier/Renault Alaskan, pick-upu od jedne tone. Grupa Renault proizvodila bi pick-upove u Cordobi (Argentina) za Renault i Nissan.
  • U Meksiku bi Nissan proizvodio novi model za Grupu Renault, čime bi to bilo prvo Renaultovo vozilo koje se tamo proizvodi u 20 godina.
  • Uz to, Nissan i Renault grupa komercijalizirat će dva zajednička dostupna električna vozila A segmenta, oba temeljena na platformi CMF-AEV (Common Module Family).

Indija

  • Za Indiju i izvoz, Grupa Renault i Nissan surađivali bi na nekoliko projekata novih vozila, uključujući nove SUV-ove koje dijele Grupa Renault i Nissan te novi automobil Nissan izveden iz Renault Tribera.
  • Osim toga, kao i u Latinskoj Americi, Nissan i Renault Grupa također razmatraju zajednička električna vozila A-segmenta.

Europa

Tvrtke istražuju sljedeće inicijative u Europi:

  • Grupa Renault i Mitsubishi Motors iskoristit će sredstva Renault Captura i Clia za razvoj 2 nova vozila s ASX-om i Coltom sljedeće generacije na temelju platforme CMF-B.
  • Grupa Renault lansirala bi FlexEVan na tržište lakih gospodarskih vozila kao svoje prvo softverski definirano vozilo od 2026. i dijelila bi ga s Nissanom u Europi.
  • Za svoje linije nakon 2026. Nissan i Renault Grupa također bi istražili moguću suradnju na sljedećoj generaciji električnih vozila C-segmenta. Kako bi osigurali referentno vrijeme punjenja, Nissan i Renault Grupa nastavit će dijeliti tehnologije na svojim europskim automobilima, uključujući potencijalnu upotrebu zajedničke 800-voltne arhitekture.
  • Te bi se inicijative temeljile na postojećim obvezama uključujući planove za buduće Nissanovo kompaktno električno vozilo (B-segment), temeljeno na platformi CMF-BEV, koje će se proizvoditi u tvornici Renault Grupe ElectriCity u Francuskoj od 2026. godine.

Izvan vozila: suradnja u distribuciji, postprodaji, infrastrukturi za punjenje i baterijama

U Europi bi opseg suradnje nadilazio vozila kako bi pokrio životni ciklus od distribucije, uporabe, do recikliranja i kraja životnog vijeka.

  • Distribucija, postprodaja i financiranje prodaje: Grupa Renault, Nissan i Mitsubishi Motors rade na zajedničkim mogućnostima unutar distribucijske mreže kako bi podržali i povećali profitabilnost trgovaca i smanjili svoje troškove:
  1. Povećanjem broja zajedničkih prodajnih mjesta na ključnim tržištima.
  2. Razvijanjem zajedničkih strategija o rabljenim automobilima, postprodaji i financiranju prodaje, koristeći snažnu prisutnost Mobilize Financial Services u Europi.
  • Infrastruktura za punjenje električnih vozila (EV): Grupa Renault i Nissan razmatraju zajedničko postavljanje infrastrukture za punjenje u Europi u prodajnim salonima Grupe Renault i Nissana (charging@dealer).
  • Kružna ekonomija: Grupa Renault i Nissan planiraju odabrati zajedničke partnere za recikliranje baterija za svoje dotrajale baterije i ostatke proizvodnje.
  • +13
Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi Izvor: Promo fotografije / Autor: Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi

Poboljšana strateška agilnost s novim inicijativama kojima se partneri mogu pridružiti

U drugom području poboljšane suradnje, sve tri kompanije Alijanse složile su se istražiti svoje postojeće strategije u elektrifikaciji i tehnologijama s niskom emisijom ulaganjem i suradnjom u projektima odgovarajućih kompanija članica koje bi mogle pružiti dodatnu vrijednost svakom pojedinačnom poslovanju.

Ove agilne strateške inicijative osmišljene su kako bi nadopunile poslovne planove kompanija članica, uključujući Nissan Ambition 2030 i Renaulution, budući da svaka tvrtka koristi sličnosti i mogućnosti ulaganja kako bi ispunila svoje ciljeve za održivi rast i ciljeve za dekarbonizaciju.

Područja suradnje koja se razmatraju uključuju:

  • Nissanova namjera je uložiti do 15 posto u Ampere, entitet Grupe Renault za EV & Software u Europi, s ciljem da postane strateški investitor. Ovim namjeravanim ulaganjem u Ampere Nissan bi poboljšao i ubrzao nove poslovne prilike za Nissan u Europi.
  • Mitsubishi Motors bi razmotrio ulaganje u Ampere.
  • Nissan i Mitsubishi Motors postali bi kupci projekta Horse Grupe Renault, inicijative za postizanje većeg opsega i tržišne pokrivenosti za motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) s niskim emisijama i hibridne tehnologije pogona.

Ove bi inicijative nadopunile tekuća područja tehnološke suradnje kao što su All Solid-State Battery (ASSB), Software-Defined Vehicle (SDV) i Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) i autonomna vožnja.

Rebalansirano unakrsno vlasništvo Grupe Renault i Nissana i ojačano upravljanje Alijansom

Kako svaka tvrtka članica Alijanse ispunjava svoje poslovne planove, bilo je važno uspostaviti strukturu unakrsnog dioničarstva i uvjete upravljanja usklađene s ciljevima Alijanse sljedeće generacije. Dok su prethodni sporazumi Saveza omogućili tvrtkama da provedu svoje strategije u posljednje 24 godine, potreban je novi pristup kako bi se članovima Saveza omogućilo da se najbolje pripreme za buduće prilike u industriji.

Grupa Renault i Nissan, osnivači Alijanse, stoga su pristali na rebalans svojih unakrsnih dioničarskih uvjeta i uvjeta upravljanja kako bi se osigurala učinkovitost i maksimiziralo stvaranje vrijednosti.

Obvezujući okvirni sporazum definira načela nove sheme upravljanja i rebalansa unakrsnog udjela između Grupe Renault i Nissana. Dvije tvrtke namjeravaju sklopiti novi ugovor o savezu (do 31. ožujka 2023.) i zamijeniti trenutne ugovore koji uređuju savez (tj. ponovno utvrđeni Glavni ugovor o savezu, Ugovor o udjelu u kapitalu saveza i Memorandum o razumijevanju od 12. ožujka 2019.).

Ovaj novi sporazum o Savezu stupio bi na snagu na početno razdoblje od 15 godina.

Rebalans unakrsnog udjela između Grupe Renault i Nissana kako bi se omogućila buduća suradnja

  • Grupa Nissan i Renault zadržala bi 15 posto uzajamnog udjela, uz obvezu zaključavanja, kao i obvezu mirovanja.
  • Grupa Renault prenijela bi 28,4 posto dionica Nissana u francuski trust. O povjerenim dionicama glasalo bi se neutralno, osim za:

・izbor ili razrješenje direktora Nissana koje imenuje Renault (gdje bi povjerenik glasovao prema uputama Renaulta);

・izbor ili razrješenje direktora koje je imenovalo Nissanovo povjerenstvo za imenovanje, osim kandidata Grupe Renault (pri čemu bi povjerenik trebao glasovati u korist odluka i prijedloga Nissanova odbora za imenovanje).

・prijedlozi dioničara koje nije podržao Nissanov upravni odbor (gdje bi povjerenik trebao biti suzdržan).

  • Grupa Renault nastavit će imati punu korist od ekonomskih prava (dividenda i prihoda od prodaje dionica) iz povjerenih dionica dok se te dionice ne prodaju. Prijenos u zakladu ne bi doveo do umanjenja vrijednosti u financijskim izvještajima Grupe Renault.
  • Kao rezultat prijenosa 28,4 posto Nissanovih dionica u zakladu, Nissan bi mogao ostvariti svoja glasačka prava vezana uz njegov udio u Grupi Renault.
  • Glasačka prava Grupe Renault i Nissana bila bi ograničena na 15 posto ostvarivih glasačkih prava, pri čemu bi obje kompanije mogle slobodno koristiti svoja glasačka prava unutar tog ograničenja.
  • Grupa Renault uputit će povjerenika da proda povjerene dionice Nissana ako je to komercijalno razumno za Grupu Renault, ali nema obvezu prodati dionice unutar određenog unaprijed određenog vremenskog razdoblja.
  • Grupa Renault imala bi potpunu fleksibilnost u prodaji dionica Nissana u trustu, unutar koordiniranog i urednog procesa s Nissanom, u kojem bi Nissan imao koristi od prava prve ponude, u svoju korist ili u korist određene treće strane.

Pravo glasa i upravljanje

  • Kao rezultat novih dogovora, sporazum o upravljanju sklopljen 4. veljače 2016. između Grupe Renault i države Francuske u vezi s njezinim udjelom u Grupi Renault bit će raskinut. To bi Francuskoj omogućilo slobodno korištenje svih svojih glasačkih prava u Grupi Renault.
  • Grupa Renault ostala bi ovlaštena imenovati dva predstavnika u upravni odbor Nissana, a Nissan bi i dalje imao pravo nominirati dva predstavnika u upravni odbor Grupe Renault.
  • Operativni odbor Alijanse bi ostao koordinacijski forum za Grupu Renault, Nissan i Mitsubishi Motors.
l>