Mitsubishi

Prve skice obnovljenog malog gradskog modela Mirage: Vraća li se Colt u Europu?

07.11.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Mitsubishi cilja na model Hyundai i10, a kao njegov konkurent će biti ponuđen globalno u obliku hatchbacka. Moguća i hibridna verzija pogona

Mitsubishi je službenom skicom najavio svoju restiliziranu izvedbu modela Mirage, koja će biti predstavljena na Tajlandu 18. studenog. Ako ste se pitali o kojem se to zapravo modelu radi, treba reći da je model Mirage ili barem njegovo ime gotovo nepoznato široj publici, i to ne samo kod nas Europljana. Naime, Mirage je jedan od naziva modela malenog gradskog automobila kod nas nekad poznatijeg kao Colt.

Sedan verzija Mirage s četvero vrata, poznata pod nazivom Mitsubishi Attrage ili Mitsubishi Mirage G4 na nekim tržištima, proizvodi se u tvornici Lats Chabang u Tajlandu od lipnja 2013. Iako se temelji na hatchbacku Mirage SE, limuzina je jedinstvena po stražnjim vratima straga, te je revidiran dizajn prednjih vrata. Limuzina je prvi put predstavljena kao konceptni automobil na sajmu automobila u Bangkoku 2013. godine pod nazivom Concept G4 limuzina. Kao i hatchback, limuzina se nudi s 1,2-litrenim motorom.

Mitsubishi cilja na model Hyundai i10, a kao njegov konkurent će biti ponuđen globalno u obliku hatchbacka, ali njegova limuzina Attrage (u prijevodu – privlačnost) neće doći u Europu. Barem ne po tim imenom, no Mitsubshi kaže da je ovaj dvojac prodan u 140.000 primjeraka diljem svijeta u 2018.

Premijerna skica naglašava revidirani dizajn prednjeg dijela koji sadrži novi Mitsubishijev novi korporativni stil. Kromirana obloga koja povezuje smanjena prednja svjetla i donji prednji branik prenosi se s najnovijih verzija pickupa L200 i SUV-a Outlandera, s rešetkastim dizajnom prednje maske koji zamjenjuje oblik mrežice na trenutnom modelu.

Nema riječi o promjenama pogonskog sklopa, ali očekuje se da će osvježeni Mirage ponuditi isti par trocilindričnih benzinskih motora kao i trenutni model. Slabiji 1,0-litreni motor omogućuje snagu od 70 KS (52 kW) i 88 Nm najvećeg okretnog momenta, dok je 1,2-litreni snažan 80 KS (59 kW) s najvećim okretnim momentom od 106 Nm.

Mitsubishi Mirage Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi

Kaže se da su oba optimizirana za laganu izgradnju i efikasnost te će se možda elektrificirati u nekom trenutku novog životnog ciklusa Miragea, pojačavajući svoju privlačnost u Europi, u borbi protiv bolje opremljenih i povoljnijih konkurenata.

U svibnju je izvor iz Mistubishija nagovijestio da japanska tvrtka razmišlja o električnoj verziji Miragea kako bi se nadmetala s novim Škoda Citigo-e iV i Renault Zoe. Neimenovani izvor je izjavio za britanski Autocar: 'Ako pokušate napraviti jedan automobil i za Aziju i za Europu, jasno vam je da ni jedne ni druge nećete moći zadovoljiti. Njegove specifikacije su ili preslabe ili prejake, ovisno o vašoj perspektivi. Imamo nekoliko opcija. Mogli bismo potražiti rješenje tvrtke Renault-Nissan Alliance ili bismo mogli preći na baterijsko-električni gradski automobil na nekim tržištima.'

Mitsubishi nije precizirao znači li to i povratak malenog Colta u Europu, pa makar i s promijenjenim imenom Mirage. Model Space Star, iako po dimenzijama veći, i dalje je u ponudi kod nas i najbliži je modelu Colt kakvog smo nekad poznavali.