STOP COVID-19

Honda lansira 'masku za lice' za automobil kako bi spriječila širenje virusa; s ovim dodatkom bit ćete 99,8 posto sigurni

04.01.2021 u 17:41

Bionic
Reading

Honda Kurumaku ne samo da će spriječiti ulazak virusa u kabinu automobila, već će i uništiti one koji se nalaze u njoj kad se uključi recirkulacija zraka

Iako je samo pitanje trenutka kada će se globalno pučanstvo cjepivom protiv Covida zaštititi gotovo u potpunosti, na povratak normalnom načinu življenja ipak ćemo morati još malo pričekati. Naročito zbog nedavne pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji

Stoga je japanska Honda odlučila dodatno zaštititi vlasnike svojih automobila. Riječ je o dodatnom antivirusnom filteru pod nazivom Kurumaku, koji se postavlja na postojeći filter zraka kabine.

Honda Kurumaku - kako to funkcionira?

Tvrtka navodi da proizvod može 'zarobiti' kapljice virusa na svojoj posebnoj površini, a istovremeno smanjuje njihov oblik i oštećuje ih. Proizvod koristi postupak kemijske pretvorbe cink-fosfata, koji proizvođači automobila koriste i za sprječavanje hrđanja na vozilima.

Drugi proizvođači poput kineskog Geelya lansirali su filtere koji sprječavaju ulazak virusa, odnosno čestica većih od 0,3 mikrona, no Kurumaku također radi i na uništavanju svih virusa u kabini ako su već unutra.

Honda tvrdi da novi kabinski zračni filter može ukloniti 99,8 posto kapljica virusa u roku od 15 minuta nakon uključivanja recirkulacije zraka, a virusi na površinama mogu se očistiti u roku od 24 sata. Kurumaku ima životni vijek od godinu dana ili 15.000 km.

Honda će prvo predstaviti Kurumaku u popularnom Kei modelu Hondi N-Box u Japanu kao dodatak po cijeni od 6400 jena (otprilike 380 kuna) plus porez. Očekuje se da će filtar na kraju biti dostupan i u drugim automobilima.