fine čestice PM 2,5

[FOTO/VIDEO] Čisti zrak u kabini; Volvo predstavio prvu na svijetu premium tehnologiju kvalitete zraka

28.09.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Na globalnoj razini mnoga urbana područja pate od vrijednosti PM 2,5 koje prelaze preporučene razine od strane Svjetske zdravstvene organizacije, naglašavajući potrebu da se njihov utjecaj umanji

Volvo Cars je predstavio prvu na svijetu premium tehnologiju kvalitete zraka u svojim automobilima, omogućavajući vozačima Volva da udišu čist i zdrav zrak u svojim automobilima i očiste zrak u svojoj kabini prije svog putovanja. Nova tehnologija tvrtke Advanced Air Cleaner dolazi sa senzorom koji mjeri razinu finih čestica PM 2,5 unutar kabine, stvarajući značajku koja nije dostupna ni u jednom drugom automobilu trenutno na tržištu.

U Kini, gdje su mjerenja PM 2,5 i povezane informativne usluge dobro uspostavljene, vozači Volva također mogu usporediti kvalitetu zraka u kabini s onom izvan automobila.

Označavajući količinu sitnih čestica u zraku, PM 2.5 je široko korištena mjera za kakvoću zraka. Na globalnoj razini mnoga urbana područja pate od vrijednosti PM 2,5 koje prelaze preporučene razine od strane Svjetske zdravstvene organizacije, naglašavajući potrebu da se njihov utjecaj umanji.

Dostupan na svim modelima Volvo serije 90 i 60 na temelju Scalable Product Architecture (SPA) od ovog proljeća, Napredni pročišćivač zraka čisti sitne čestice iz kabine. Zahvaljujući filtru na bazi sintetičkih vlakana i ionizaciji, do 95 posto svih čestica PM 2,5 drži se izvan kabine.

Ovo optimizira kvalitetu zraka u automobilu, ograničavajući štetne učinke na zdravlje koji su povezani sa zagađenjem zraka i sitnim česticama. Čistiji zrak u automobilu također pomaže unaprijediti sigurnu vožnju, jer zdrav i svjež zrak može povećati koncentraciju vozača.

Vozači relevantnih Volvo modela mogu koristiti i aplikaciju za pametni telefon Volvo On Call (ako je dostupna) za jednostavno planiranje dodatnog čišćenja zraka u kabini prije svog putovanja. Aplikacija zatim vozačima govori o stvarnim razinama PM2,5 unutar kabine nakon čišćenja.

Fine čestice ili PM 2,5

PM2,5 se odnosi se na atmosferske čestice (Particulate Matter ili PM) koje imaju promjer manji od 2,5 mikrometara, što je oko 3 posto promjera ljudske dlake. Često se nazivaju PM2,5, čestice u ovoj kategoriji toliko su male da se mogu vidjeti samo mikroskopom. Oni su čak manji od svojih kolega PM10, koji su čestice veličine 10 mikrometara ili manje, a nazivaju se i finim česticama.

Fine čestice mogu doći iz različitih izvora. Uključuju elektrane, motorna vozila, zrakoplove, izgaranje drva u stanovima, šumske požare, poljoprivredno izgaranje, erupcije vulkana i oluje prašine. Neke se emitiraju izravno u zrak, dok druge nastaju kada plinovi i čestice međusobno komuniciraju u atmosferi.

Budući da su tako male i lagane, fine čestice teže zadržati se duže u zraku od težih čestica. To povećava šanse da ih ljudi i životinje udahnu u svoja tijela. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, čestice manje od 2,5 mikrometara mogu zaobići nos i grlo te prodrijeti duboko u pluća, a neke čak mogu ući u krvožilni sustav.

Studije su pronašle usku vezu između izloženosti sitnim česticama i prerane smrti od bolesti srca i pluća. Također je poznato da fine čestice pokreću ili pogoršavaju kronične bolesti poput astme, srčanog udara, bronhitisa i drugih respiratornih problema.

'Pomoću naše napredne tehnologije čišćenja zraka možete biti sigurni da je zrak koji udišete unutar vašeg Volva čišći i zdraviji', rekao je Anders Löfvendahl, viši tehnički stručnjak za kvalitetu zraka u kabini tvrtke Volvo Cars. 'Vjerujemo da je čisti zrak dobar za vas, kako iz zdravstvene, tako i iz sigurnosne perspektive, i nastavit će gurati omotnicu na ovom području.'

Osim napredne tehnologije čišćenja zraka, Volvo Cars na druge načine radi i na stvaranju zdravog okruženja u svojim automobilima. Njihovi inženjeri su već duži niz godina fokusirani na uklanjanju emisija organskih tvari u automobilu i smanjenju količine materijala koji izazivaju alergije iz njihove unutrašnjosti.

Iz Volvo Carsa su rekli da 'imaju stroge zahtjeve prema dobavljačima kako bi se smanjilo stvaranje i ispuštanje mirisa iz dijelova i materijala koji se koriste u kabini'. Švedski proizvođač automobila također usko surađuje s raznim sveučilištima i drugim institutima na projektima koji se odnose na uporabu materijala, kao i na razvoju i primjeni sve strožih alergijskih standarda za svoje interijere.

Posebni tim procjenitelja mirisa, interno poznat pod nazivom 'Nosovi' ('The Noses') , ispituje komponente pojedinačno, kao i na kompletnoj razini automobila za emisiju mirisa. Unatoč tehnološkom napretku, ovaj tim ostaje i dalje nezaobilazan u postupku kontrole mirisa jer je ljudski nos puno osjetljiviji od bilo kojeg analitičkog instrumenta.

Volvo Cars Advanced Air Cleaner Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars