Budućnost

Hoće li volani u budućnosti biti kvadratni? BMW kaže da hoće!

28.07.2019 u 08:11

Bionic
Reading

Dolaskom autonomnih vozila u budućnosti bi središnji element svakog automobila mogao izgubiti svoju dominantnu ulogu

Kako predviđa BMW, u njihovom konceptnom autonomnom vozilu iNEXT, koje bi na tržište trebalo doći 2021. godine, vozač više neće biti potreban kako bi se brinuo o samoj vožnji, ali u svakom trenutku može i dalje aktivno upravljati. Ispred njega će se nalaziti potpuno preuređeno kolo volana. Sa svojom poligonalnom geometrijom, volan će služiti za prebacivanje između visokoautomatizirane i aktivne vožnje. Osim toga, jedinstvene konture volana, inspirirane utrkama automobila, optimiziraju udobnost pri ulasku i sjedenju, kao i poboljšanu preglednost instrumentne ploče. Poput zakrivljenog zaslona, ​​poligonalni upravljač dio je pionirskog dizajna interijera BMW iNEXT.

Njegov rub je spljošten u donjem i gornjem dijelu, dok zaobljeni kutovi sa strane pružaju udoban naslon za ruke. U usporedbi s kružnim oblikom, to znatno olakšava prepoznavanje kuta upravljanja, ovisno o položaju upravljača. U trenutku u kojem vozač ponovno preuzme kontrolu nad vozilom moći će odmah otkriti trenutni kut upravljača - vizualno i pomoću dodira - kako bi mogao sigurno nastaviti voziti.

BMW Vision iNEXT Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Group

Optička vlakna integrirana u bočne dijelove kola upravljača obavještavaju vozača o dostupnosti visokoautomatiziranih upravljačkih funkcija pomoću signala u boji, kao i ukazujući na situacije u kojima se od vozača zahtijeva da preuzme aktivnu kontrolu nad samim vozilom. Ovaj oblik interakcije između vozača i vozila još je jedan aspekt pionirskog dizajna interijera koji nudi BMW iNEXT i odražava inteligenciju vozila.

Karakteristična geometrija upravljača u iNEXT-u ima i druge ergonomski optimizirane aspekte - izravnavanje donjeg dijela omogućuje veću udobnost pri ulasku i izlasku iz vozila. Također povećava slobodu kretanja na velikim udaljenostima, tako da omogućuje vozaču da savije lijevu nogu, primjerice kada se koristi funkcija aktivnog tempomata, ali i desnu nogu. Osim toga, upravljač može poslužiti kao naslon za ruke, barem tako navode u BMW-u.

  • +6
Poligonalno kolo volana u BMW-u Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Group

Štoviše, poligonalni upravljač savršeno je usklađen s dizajnom zaslona i upravljačkih elemenata BMW-a iNEXT. Njegov oblik povećava vozačev pogled na ploču s instrumentima, s novim zakrivljenim zaslonom u središtu. Položaj zaslona, koji je usmjeren vozaču, i geometrija kola upravljača pridonose optimiziranoj čitljivosti grafičkih prikaza. BMW je nedavno prikazao i sportsku verziju M NEXT, koja također ima mnogo elemenata iz budućnosti.