Vizija budućnosti

BMW Vision M Next: Domagoj Đukec briljira svojim dizajnom

26.06.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Hibridni plug-in snage 600 KS nudi izbor električnog pogona na sva četiri kotača i klasičnog pogona na stražnjim kotačima

Njemački proizvođač premium automobila BMW predstavio je studiju Vision M Next novog sportskog kupea orijentiranog na vožnju. Riječ je o plug-in hibridnom modelu s dvoja vrata, koji predstavlja budući dizajn i tehnologije marke. Vision M Next slijedi BMW-ov Vision iNext veliki SUV koncept, koji je imao svoj debi u rujnu prošle godine. Dok je koncept Vision iNext bio inkubator autonomnih voznih tehnologija bez uporabe ruku, Vision M Next je izrazito praktično iskustvo vožnje.

'BMW Vision M Next pruža uvid u budućnost sportske vožnje', izjavio je u priopćenju šef dizajna BMW Grupe Adrian van Hooydonk. Ova studija pokazuje kako najsuvremenija tehnologija može učiniti iskustvo vožnje čišćim i emocionalnije angažiranim.

BMW Vision M Next pruža uvid u budućnost sportske vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Klinasta silueta Vision M Next i vrata koja se otvaraju poput krila galeba (gullwing) ukazuju na DNK BMW i8. Prednji dizajn je suvremeni prikaz klasičnih BMW značajki – prednja 'bubreg' rešetka i četverokraki prednji dio. Veliki usisnici zraka i prednji spojler od recikliranog ugljika donose estetski izgled. Vanjske krivulje otvora rešetke 'bubrega' podsjećaju na ulaz zraka u turbinu.

Prednja svjetla Vizije M Next smještena su na vanjskim rubovima prednjeg dijela, poviše prednje maske. Prednja svjetla su izvedena u, prema BMW-u, tehnologiji laser wire lighting. Staklena vlakna presvučena fosforom proizvode elemente prednjih svjetala s vrlo tankim oblikom.

  • +19
BMW Vision M Next Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

BMW Vision M Next nije samo lijep nego je i moćan. Hibridni plug-in snage 600 KS nudi izbor električnog pogona na sva četiri kotača i čistog pogona na stražnjim kotačima, s potpuno električnim pogonom ili snagom četverocilindričnog benzinskog motora s turbopunjačem. Koncept je sposoban za vožnju od samo 100 km dometa na struju i može ubrzati od 0 do 100 km/ h za 3 sekunde. 'Boost +' mod daje dodatnu snagu pritiskom na gumb.

Kao i većina koncepata, vizija M Next je prepuna tehnologija i materijala sutrašnjice. Tako tehnologija prepoznavanja lica omogućuje automobilu da se automatski otključa kako se vozač približi. Minimalistički interijer izgleda kao da je izrezan iz jednog komada, s funkcionalnim elementima kao što su ventilacijski otvori integrirani i gotovo nevidljivi. Školjke sjedala obložene su pjenastim materijalom s obilježjima memorije oblika koji podupire tijelo.

Vodoravno postavljeni upravljač ima dva mala zaslona. Zakrivljeni stakleni zaslon proteže se oko upravljača poput vizira. Tu je i head-up zaslon s proširenom stvarnošću u vjetrobranu. Informacije prikazane na mnoštvu zaslona prilagođene su trenutnoj brzini. Kako se vozilo ubrzava, informacije se sve više usredotočuju na podatke vezane za vožnju i prelaze u visinu vozačeva oka, rekli su iz BMW-a.

'U BMW Vision M Next-u inteligentne tehnologije pomažu vozaču i isporučuju pravi sadržaj u pravo vrijeme', istaknuo je potpredsjednik dizajna BMW Grupe Domagoj Đukec.