Integriranje budućih tehnologija

GM uvodi digitalnu platformu za vozila koja će moći prihvatiti nove tehnologije

GM-ova nova digitalna platforma koja će moći prihvatiti nove tehnologije

GM-ova nova digitalna platforma koja će moći prihvatiti nove tehnologije

Izvor: Promo fotografije / Autor: GM

Današnji, sve složeniji automobili podložni su hakerskim napadima i zato automobilski proizvođači nastoje dodatno zaštititi svoje automobile

Prvi put korištena u modelu Cadillac CT5 (MY 2020), nova elektronička platforma proizvodit će se od ove godine, a predviđa se da će biti uvedena u svijetu do 2023. godine u većini modela američkog proizvođača automobila General Motorsa. Elektroničku platformu razvio je tim elektro, hardverskih i softverskih inženjera u GM-ovim postrojenjima.

Cadillac CT5 Premium Luxury, modelna godina 2020.

Cadillac CT5 Premium Luxury, modelna godina 2020.

Izvor: Promo fotografije / Autor: GM

Predsjednik General Motorsa Mark Reuss predstavio je novu elektroničku platformu ove automobilske tvrtke. Ona igra ključnu ulogu u sljedećoj generaciji električnih vozila u području funkcija aktivne sigurnosti, infotainmentu i povezivosti, navodi se u priopćenju tvrtke.

Tehnologija će upravljati elektroničkim sustavom sposobnim za obradu podataka do 4,5 terabajta po satu. To odgovara pet puta većem kapacitetu od GM-ove trenutne elektroničke platforme.

  • +6
  • +3

GM-ova nova digitalna platforma

Izvor: Promo fotografije / Autor: GM

Uz naprednu funkciju za izvršavanje softverskih ažuriranja, sličnih onima u mobilnim smart telefonima putem radija, sustav omogućuje usvajanje nadogradnji tijekom cijelog životnog ciklusa vozila. Osim toga, nova platforma omogućuje bržu komunikaciju na samom vozilu i vanjskim izvorima zahvaljujući ethernet vezi s brzinama prijenosa od 100 Mb/s, 1 Gb/s i 10 Gb/s.

'Kritična uloga softvera te njegova važnost za naša sadašnja i buduća vozila ne može se dovoljno naglasiti', kaže Reuss. Sustav 'DNA' uključuje dodatne sigurnosne značajke na razini hardvera i softvera. GM je pokrenuo program otkrivanja sigurnosnih prijetnji prije nekoliko godina, koji između ostalog služi za intenziviranje umrežavanja sa znanstvenim institucijama.

Unutrašnjost kabine novog Cadillaca CT5

Unutrašnjost kabine novog Cadillaca CT5

Izvor: Promo fotografije / Autor: GM

'Rezultat je sada formalni, tzv. Bug Bounty program za otkrivanje i ispravljanje softverskih pogrešaka, što dodatno jača GM-ove mjere u području kibernetičke sigurnosti', kažu u GM-u. Osim toga, GM predsjeda Centrom za razmjenu i analizu informacija o automobilskoj industriji (Auto-ISAC ili Automotive Information Sharing & Analysis Center), koji okuplja partnere iz privatnog i javnog sektora kako bi razmijenili i analizirali uvid u rizike cyber sigurnosti po automobilsku industriju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!