ElektroMOD

[FOTO/VIDEO] Opel Manta postaje električna; klasična ljepotica predstavlja susret tradicije i suvremenosti

19.05.2021 u 14:56

Bionic
Reading

4-cilindrični motor ispod legendarnog Opelova crnog poklopca ustupio je mjesto elektromotoru snage 108 kW / 147 KS, pa je tako nova GSe najmoćnija Manta A ikad proizvedena u Opelu

Opel je danas pokazao modernu reinterpretaciju legendarnog modela, koji je nastao 1970. godine. Zove se Manta – Opel Manta. Automobil bezvremen kao i najpoznatiji tajni agent Njezina Veličanstva. Stavljena je na tržište prije više od 50 godina s 4-cilindričnim benzinskim motorom, a danas je Manta ponovno u top formi kao prvi električni MOD u povijesti ove njemačke marke. Nova Opel Manta GSe ElektroMOD najbolje je od obaju svjetova: klasičnog izgleda ikone stila, ali s najnovijom tehnologijom za održivu vožnju, daleko je od klasičnog auto relija. Jer nova Manta spremna je za budućnost: električna je, bez emisija i puna emocija.

'Manta GSe impresivno pokazuje entuzijazam s kojim proizvodimo Opel automobile. Kombinacija je naše Opel tradicije i današnje posvećenosti mobilnosti bez emisija za poželjnu, održivu budućnost. Mnogi Opelovi modeli već su električni, a sada je to postala i legendarna Manta', kaže glavni izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

Opel Manta GSe ElektroMOD odražava fascinaciju rastuće zajednice obožavatelja koja klasične automobile poput Mante transformira u takozvane RestoModove s modernom tehnologijom i novim dizajnom. Potpuno električna Manta jednako je sportski model kao i autentični Opel GSe i s ponosom pokazuje ambicije svojim nazivom – ElektroMOD. MOD označava promjenu, tehničke i stilske MODifikacije kao i MODeran održiv stil života.

Opel Manta GSe ElektroMOD Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Električni pogonski sklop

Zato je 4-cilindrični motor ispod legendarnog Opelova crnog poklopca ustupio mjesto elektromotoru snage 108 kW / 147 KS. Slovo 'e' u dijelu naziva GSe označava elektrifikaciju. Zbog toga je nova GSe najmoćnija Manta A ikad proizvedena u Opelu. Manta GT/E bila je 1974. i 1975. sa 77 kW / 105 KS najsnažniji model u ponudi.

Električna Manta 2021. razvija maksimalni okretni moment od 255 Nm iz mirovanja. Sada vozač može birati između ručnog mijenjanja na originalnoj mjenjačkoj kutiji s četiri stupnja prijenosa ili jednostavnog uključivanja četvrtog stupnja prijenosa i automatske vožnje; snaga se uvijek prenosi na stražnje kotače. Manta tako ostaje klasični sportski automobil, ali s inovativnim i moderniziranim pogonskim sklopom.

Baterija i punjenje

Litij-ionska baterija kapaciteta 31 kWh omogućuje prosječan doseg od oko 200 kilometara. Kao i Opel Corsa-e i Opel Mokka-e, Manta GSe može obnoviti energiju kočenjem i pohraniti je u svojoj bateriji. Uobičajeno punjenje odvija se putem ugrađenog punjača od 9,0 kW za jednofazno i trofazno punjenje izmjeničnom strujom. To znači da je za potpuno punjenje baterije u Manti potrebno tek nešto manje od četiri sata.

  • +17
Opel Manta GSe ElektroMOD Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Opel Vizor

Manta GSe ima novo Opelovo lice. Dok je Manta A bila inspiracija za Opel Vizor na Mokki i Crosslandu, ElektroMOD sada ima Opel Pixel-Vizor po čitavoj širini vozila. Manta GSe može komunicirati sa svojom okolinom po čitavoj površini ovog LED zaslona.

Natpis 'Moje njemačko srce je ELEKTRificirano' nalazi se na novoj prednjoj strani. 'Moja misija je nula emisija', objašnjava GSe, a zatim prikazuje siluetu mante koja klizi preko Pixel-Vizor zaslona. LED tehnologija upotrebljava se i u ugrađenim dnevnim svjetlima, glavnim prednjim svjetlima i nevjerojatnim trodimenzionalnim stražnjim svjetlima.

Neonski žuta boja podudara se s nedavno izmijenjenim Opelovim korporativnim identitetom i uokviruje prepoznatljivi crni poklopac motora u živahnom kontrastu. U lukove kotača sada su smješteni posebno dizajnirani 17-colni Ronalovi kotači od lake legure s gumama 195/40 R17 sprijeda i 205/40 R17 straga. Na prtljažniku se ponosno ističe natpis 'Manta' ispisan novim, modernim Opelovim slovima. Uklonjeni su kromirani rubovi branika s originalnog modela, kao što je to tada bio slučaj s mnogim personaliziranim i trkaćim automobilima tvrtke Irmscher.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti se nalazi najnovija Opelova digitalna tehnologija. Klasični zaobljeni instrumenti otišli su u povijest; umjesto njih vozač sada gleda u široku ploču Opel Pure Panel, kao i u novoj Mokki. Dva ugrađena široka zaslona od 12 i 10 inča prilagođena su vozaču i prikazuju važne informacije o automobilu kao što su status punjenja i doseg. Glazba dolazi iz Bluetooth kutije legendarne marke pojačala Marshall, dakle jedan moderan klasik u drugom modernom klasiku.

Sportska sjedala sa središnjom žutom dekorativnom crtom prvo su bila izrađena za Opel Adam S. Sada pružaju daleko veću udobnost i bočnu potporu od sjedala originalne Mante. Vozač sjedi za preinačenim obručem upravljača Petri s tri prečke.

Zadržan je stil sedamdesetih, a žuta oznaka u položaju kazaljki u 12 sati daje još više sportskog duha. Pored toga, površine u kokpitu i ploče vrata sad su mat sive, što se savršeno podudara s drugim žutim i crnim elementima ovog neoklasika. Strop putničke kabine obložen je finom Alcantarom i dopunjuje moderan ambijent nove Opel Mante GSe ElektroMOD.