test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Lexus RX 450h F Sport: Sportski premium SUV nenadmašnih karakteristika

30.03.2021 u 11:43

Bionic
Reading

U vozačkom smislu, već samo da se oslonite na njegov benzinski motor V6 bili biste i više nego zadovoljni njegovim performansama, a u samopunjivoj hibridnoj kombinaciji, uz E-Four pogon na sva četiri kotača, ovaj je automobil neodoljivo nenadmašan

Prošli tjedan smo na uobičajenom sedmodnevnom testu imali srednje veliki luksuzni crossover SUV Lexus RX, model koji se pokazao kao jedan od najznačajnijih u Lexusovoj 30-godišnjoj povijesti. Ovo se ne odnosi samo na činjenicu da je u europskim okvirima ovaj model od 2000. godine, otkad se nalazi na tržištu Europe, prodan u više od 290.000 primjeraka, već i na činjenicu da je upravo RX prvi na svijetu u svom segmentu modelom RX 400h 2005. krenuo s hibridnom tehnologijom pogonskog sklopa. Promatrajući na globalnoj razini, model RX je u benzinskim i hibridnim verzijama pogonskih sklopova prodan u tri milijuna primjeraka, a kako je riječ ipak o premium terencu, ove brojke su i više nego impresivne.

Da je ova hibridna tehnologija bila pun pogodak, svjedoči i podatak da se ona zbog odličnih performansi, male potrošnje goriva i emisije štetnih plinova, i dalje uspješno primijenjuje u najnovijoj izvedbi RX-a. Naš testni model bio je Lexus RX 450h F Sport, a nakon elegantne sportske limuzine ES 300h F Sport, koju smo imali na testu krajem 2019., to je drugi model Lexusa sa sportskim paketom opreme koji smo vozili.

Evolucija modela, vanjski dizajn i dimenzije

Za one koji nisu pobliže upoznati s genezom RX-a treba reći da je ovaj model na svjetsko tržište lansiran još 1998. godine (oznaka XU10), a bio je posve jedinstven u svoje vrijeme jer se radi o kolokvijalno rečeno terencu koji je bio luksuzan, udoban i lak za vožnju, posebno u urbanim sredinama u kojima su se konvencionalni SUV-ovi pokazali nezgrapnima. Njegov brz uspjeh nadahnuo je novi i vrlo živahan tržišni segment na kojem su danas zastupljeni gotovo svi premium proizvođači.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Samo ime modela RX označava Radiant Crossover (crossover koji zrači, isijava), a na nekim tržištima označen je i kao Recreational Cross Country, rekreativno vozilo za odlazak u prirodu. Druga generacija RX-a (XU30) stigla je na tržište 2003., treća (AL10) 2008. godine, a aktualna četvrta generacija (AL20) 2015.

Upravo je ova četvrta generacija RX-a pomaknula granice koncepta luksuznog SUV-a jer je stekla 'emotivniji' dizajn, rekli bismo gotovo kupeovske linije i privlačniju dinamiku vožnje, a povećala je svoju privlačnost na tržištu dodavanjem modela RX L sa sedam sjedala u 2018. godini.

Sve je to naglašeno osvježenjem, faceliftom, na sredini životnog vijeka modela koji je doživio u svibnju 2019. godine, no Lexus ne bi bio to što jest da nije i taj model poboljšao nizom dizajnerskih, tehničkih i dinamičkih nadogradnji. One znatno premašuju uobičajenu razinu promjena provedenih na sredini životnog ciklusa modela, što je u skladu s odlukom Lexusa da premaši očekivanja kupaca.

Kod osvježenog modela RX-a iz 2019. novo oblikovani dizajni prednjeg i stražnjeg odbojnika postižu neprekidnu integraciju linija karaktera, podižući njegov dinamičan izgled. Prednji kraj s vretenastom rešetkom, karakterističnom za sve nove modele Lexusa, sada je vizualno ravno povezan od lijeve do desne strane, a s donjim prednjim spojlerom daje osjećaj povećane čvrstoće i stabilnosti. Sama prednja rešetka ima 'L' uzorak i novi okvir koji se uklapa u bok prednjih odbojnika pružajući jedinstven profil.

  • +83
Lexus RX 450h F Sport Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dizajneri su povezali donji odbojnik sa stražnjim blatobranima, koji se stapaju s grafikom prozora na donjem dijelu stražnjeg stupa, dajući stražnjem dijelu elegantan i moćan oblik. Kombinacija bijele boje karoserije našeg testnog modela i crni plastični dodaci dojmljiva su kombinacija. Donjim dijelom stražnjeg odbojnika naglašena je širina vozila, ali i njegova agresivnost.

Kod našeg testnog modela RX F Sport sportski je izgled podignut na višu razinu nizom posebnih vizualnih i izvedbenih značajki koje ga razlikuju od ostalih paketa opreme. Vanjski detalji uključuju crnu završnu obradu ekskluzivne mreže rešetke F Sport i novi zrcalni crni okvir koji se uklapa u bočne strane prednjih odbojnika pružajući jedinstven profil. Donji spojler i satensko-kromirani prednji donji zaštitni dio dovršavaju redizajn prednje maske. Na prednjem blatobranu sa svake strane je i oznaka F Sport.

Nova vitka prednja svjetla daju prednjoj maski novu oštrinu, a radi se o 3-LED glavnim svjetlima sa sustavom automatskog prilagođavanja dugih svjetala s isključivanjem pojedinih LED dioda (AHS - Adaptive High-beam System). Kad već govorimo o njegovim prednjim svjetlima, treba reći i da su ona posebna priča jer se radi o Lexusovoj specijalnosti, s obzirom na to da su prvi na svijetu uveli LED prednja svjetla na svojim automobilima. U slučaju našeg testnog Lexusa otišli su korak dalje LED tehnologijom prednjih svjetala BladeScan. O čemu se ovdje radi?

LED svjetlo sjaji na dva ogledala oštrice (engl. blade) koja se vrte velikom brzinom (6000 okr./min.), a svjetlost se prenosi na leću kako bi osvijetlila cestu pred nama. Iako se čini da se svjetlo ne miče, AHS tipa BladeScan precizno kontrolira raspodjelu svjetlosti sinkroniziranjem rotacije zrcala oštrice te uključivanjem i isključivanjem LED farova. Budući da se učinak dugih svjetala može proširiti na prirodniji način, sustav osvjetljava mjesta koja će biti teško uočiti kod konvencionalnih sustava visokih zraka, poput ramena ceste. Također omogućuje vozaču da puno ranije prepoznaje pješake i prometne znakove, bez ometanja vidljivosti vozača u vozilu ili vozača koji putuju u suprotnom smjeru. Bolja vidljivost noću poboljšana je tako da dosegne 56 metara prednje vidljivosti u odnosu na 32 u prethodnom sustavu (Array tip AHS-a). U prilogu je i izvrstan video u kojem je zorno prikazano kako to funkcionira, nažalost, samo na engleskom jeziku.

BladeScan Type Adaptive High-beam System (AHS) Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Tu su i dnevna LED svjetla, prednja LED svjetla za maglu, kao i LED širokokutno osvjetljavanje putanje vozila pri skretanju. Standardni su i LED sekvencijalni prednji i stražnji pokazivači smjera, kao i straga, kombinirana LED svjetla koja imaju motiv u obliku slova 'L', referirajući se na marku Lexus.

Nakon ispitivanja u zračnom tunelu radi optimiranja aerodinamike Lexus je odlučio ugraditi aluminijski poklopac motora i poklopac prtljažnika kako bi vozilo bilo lakše i okretnije. Korištena su posebna, novorazvijena ljepila i tehnologija laserskog zavarivanja radi stvaranja kruće konstrukcije, čime se smanjuju vibracije i poboljšava preciznost upravljanja. Vizualno, osvježeni RX, posebno u verziji F Sport, izgleda moćno, čvrsto, moderno i stabilno.

Ako smo prvu generaciju RX-a mogli smjestiti u kompaktni crossover SUV segment zbog duljine od 4575 mm, širine 1816 mm, visine 1669 mm i međuosovinskog razmaka od 2619 mm, sada je najnoviji RX dosegnuo idući, viši segment srednje velikih crossover SUV vozila. Njegove su dimenzije sljedeće: duljina 4890 mm (produženi L model sa sedam sjedala je dug ravno 5000 mm), širina 1890 mm (s otvorenim retrovizorima 2180 mm), visina 1685 mm, međuosovinski razmak 2790 mm, visina od podloge 175 mm. Što se tiče volumena prtljažnika, naš testni model ima 539 l kada su uspravljena stražnja sjedala i natovareno do vrha naslona, a praktičnim polugicama u prtljažniku se nasloni drugog reda sjedala preklapaju u omjeru 40:20:40, čime dobivamo izvrsnih 1612 l volumena (napunjeno do krova).

Težina modela RX 450h u ovisnosti o razini opreme kreće se od 2100 do 2215 kg (spreman za vožnju s vozačem težine 75 kg). Dakle ovo definitivno nije lagan automobil, no ne treba zaboraviti da usporedivi model RX 300 s benzinskim motorom i isto tako AWD pogonom na sva četiri kotača teži između 1885 i 2005 kg. Naš je testni F Sport model imao za ovu razinu opreme standardne aluminijske 20-colne naplatke (20x8J) sa zimskim gumama Continental WinterContact TS850P dimenzija 235/55 R20. Inače, standardno RX dolazi s 18-colnim naplatcima i gumama 235/65R18.

Unutrašnje uređenje

Nema nikakve dvojbe da dizajn unutrašnjosti kabine uspostavlja ravnotežu između funkcionalnosti i luksuza. To se naročito odnosi na to da je opremljena profinjenim materijalima koji odišu kvalitetnom konstrukcijom i izradom. Ambijent je prostran, ali intiman, s visokom razinom udobnosti za vozača i putnike.

Kako je naša razina opreme bila F Sport, materijali su bili doista profinjeni, s presvlakama od perforirane kože. Prednja dva sjedala su i jako dobro profilirana, s električnim namještanjem prednjih sjedala u osam smjerova s memorijom za vozačevo sjedalo. Prednja sjedala imaju grijanje i hlađenje dok su stražnja sjedala 'samo' grijana. Tu je i električno namještanje slabinskog dijela naslona za vozača i suvozača u dva smjera. Mala zamjerka ide tipu plastike u podnožju prednjih sjedala, ali to je već više zbog velike doze razmaženosti viđenim unutar kabine Lexusa na testu. Stražnji red sjedala se klizno može pomaknuti naprijed, odnosno unatrag za dodatnih 45 mm do 165 mm, kao i zbog nagiba naslona za udobnije sjedenje straga. Tu je i izvrstan panoramski krov, koji se može i otvoriti električnim putem.

Ručica mjenjača i upravljač s tri kraka također su specifični za F Sport, presvučeni su taktilnom perforiranom kožom, a tu su i perforirane, neklizajuće aluminijske sportske papučice. Polugice mjenjača za ručno mijenjanje brzina su iza upravljača, a posebno je dojmljivo i automatsko pomicanje obruča upravljača i vozačevog sjedala radi olakšanog ulaska i izlaska iz vozila.

Ploča s instrumentima također je različita, s 8-inčnim zaslonom kojim dominira veći kružni mjerač što pametno kombinira funkcije tahometra i brzinomjera. Nekima koji su možda navinuli na današnje potpuno digitalne ravne, flat, vozačke zaslone to se možda i ne čini toliko modernim, no mi s time nemamo nikakvih problema i čini nam se da je ova 'minimalistička' verzija primjerena upravo sportskom automobilu. Tu je i prikaz podataka na virtualnom ekranu veličine 10" na vjetrobranskom staklu (HUD - Heads-up Display).

Kako bi se prilagodio novom sučelju čovjek-stroj, novi 12,3-inčni središnji zaslon Electro Multi Vision, osjetljiv na dodir, pomaknut je naprijed na središnjoj konzoli, nadomak vozača i suvozača. Središnja je konzola redizajnirana za bolju verziju te ima za Lexus karakteristične dodirne plohe (trackpad) za integraciju njihova daljinskog dodirnog sučelja. Multimedijskim funkcijama također se može upravljati glasovnim upravljanjem. Novi RX također pruža besprijekorno povezivanje pametnih telefona putem Apple CarPlaya i Android Auta. Glasovno upravljanje također putem pametnih telefona može omogućiti Apple Siri iz Google Asistenta.

Spajanjem na novu aplikaciju Lexus Link pretvarate svoj RX u spojeni automobil. Lexus Link pruža vam jednostavan pristup internetskim uslugama kao što su: podaci o vožnji: praćenje vaših putovanja, načina vožnje i službenih vožnji; pronađi moj automobil: locira vaš Lexus i vodi vas do njega; pomoć u nesreći: ovisno o težini sudara, kontaktira hitne službe; servis i održavanje: pomaže vam u održavanju vašeg RX-a; podijeli s automobilom: omogućava vam da isplanirate putovanje na nekom drugom uređaju i zatim ga pošaljete u svoj Lexus dok vas 'vodič do vrata' navodi od parkiranog vozila do samog odredišta.

Pioneerov sustav s 12 zvučnika standardna je oprema F Sporta (i dostupan kao opcija na svim ostalim modelima), dolazi s DVD uređajem i koristi tehnologiju Coherent Source Transducer (CST) koja daje izuzetno realističnu i visokokvalitetnu reprodukciju zvuka srednjeg do visokog raspona te dodaje pojačanje niskim tonovima. Niz zvučnika uključuje 200 mm subwoofere i nove 180 mm woofere na prednjim vratima. Možda će vas iznenaditi ovaj danas još jako rijetko viđen DVD čitač, no rekli bismo - 'od viška glava ne boli'.

Napredne sigurnosne značajke

RX dolazi opremljen najnovijom verzijom Lexus Safety System +, integriranog sigurnosnog paketa koji pruža još višu razinu aktivne sigurnosti i pomoć vozaču kako bi spriječio nesreće ili smanjio njihovu ozbiljnost u slučaju da utjecaj bude neizbježan.

Sustav prije sudara (PCS) koristi prednju kameru i milimetarski radar za otkrivanje vozila i pješaka na putu ispred. Ako izračuna rizik od sudara, automatski upozorava vozača i pruža dodatnu silu kočenja kada se pritisne papučica kočnice. Ako vozač ne reagira i sustav procijeni da je sudar neizbježan, kočnice se automatski aktiviraju kako bi se smanjila brzina vozila i sila bilo kakvog udara, a sigurnosni pojasevi su zategnuti. Funkcionalnost PCS-a povećana je tako da je sada sposoban otkrivati ​​pješake na putu vozila u dnevnoj i noćnoj vožnji, kao i vozače bicikala tijekom dnevnog svjetla.

Ista radarska jedinica koristi se za brzi dinamički radarski tempomat (DRCC), koji pomaže vozaču da održi sigurnu udaljenost od vozila ispred. Jednom kad put bude jasan, RX se automatski ubrzava do svoje unaprijed zadane brzine krstarenja. Sustav je u mogućnosti pružiti praćenje malim brzinama, čineći vožnju opuštajućom i sigurnijom u prometu zaustavljanja i pokretanja.

Pomoć za praćenje traka (LTA) otkriva kada RX odstupa od ispravne prometne trake, bez korištenja pokazivača smjera. Sustav će automatski pružiti upozorenja i ulazne trake za upravljanje kako bi se vozilo održalo usredotočenim u svojoj traci, otkrivajući oznake na površini ceste ili rubnom dijelu. Te značajke djeluju kada se koristi prilagodljivi tempomat i po želji se mogu isključiti.

Vozač također dobiva 'drugi set očiju' kada su u pitanju važni putokazi na autocestama i glavnim rutama. Sustav za pomoć u cestovnom prometu koristi prednju kameru za prepoznavanje glavnih znakova upozorenja i naredbi, koji se zatim kopiraju na multiinformacijski i head-up displej, smanjujući rizik da vozač ne zna za ograničenja brzine, zatvaranje traka i druge važne informacije. Tu su nadalje: monitor panoramskog pogleda od 360 stupnjeva; monitor mrtvog kuta koji koristi stražnje montirane radare za otkrivanje vozila u susjednim trakama ili predmeta iza RX-a prilikom kretanja unatrag; upozorenje za stražnji poprečni promet; sustav parkirne kočnice za sigurnije parkiranje i manevriranje pri malim brzinama.

Hibridni pogonski sklop RX 450h

Lexus u svom modelu RX nudi na izbor dva pogonska sklopa: samopunjivi hibridni električni pogon u modelu RX 450h ili RX 300 s 2-litrenim, četverocilindričnim turbobenzinskim motorom s izravnim ubrizgavanjem. Na nekim tržištima još je u ponudi i model RX 350 pogonjen 3,5-litrenim V6 benzinskim motorom s izravnim ubrizgavanjem.

Naš testni RX 450h F Sport ima samopunjivi potpuno hibridni sustav koji se sastoji od 3,5-litrenog benzinskog motora V6 s dva generatorska motora s električnim pogonom s velikim okretnim momentom za snažno ubrzanje i prolazne performanse. Umjesto prijenosnika brzina i pogonske osovine (kardana) na stražnje kotače, pogonski sustav za sve vremenske uvjete koristi drugi, neovisni elektromotor za pogon stražnjih kotača, kada je to potrebno, kako bi se održalo optimalno prianjanje.

Prilikom kočenja ili usporavanja, elektromotori koriste kinetičku energiju i pretvaraju je u električnu. Ona se zatim pohranjuje u kompaktnu hibridnu bateriju (smještenu ispod stražnjeg sjedala) za kasnije korištenje u vožnji na električni pogon ili naglo ubrzavanje. Ovu nikal-metal hibrid (NiMH) bateriju nikada nije potrebno puniti izvana jer se puni tijekom normalne vožnje.

Benzinski 3,5-litreni motor V6 s izravnim ubrizgavanjem (Atkinsov ciklus) ima maksimalnu snagu od 263 KS (193 kW) pri 6000 okr./min. i okretni moment od 335 Nm pri 4600 okr./min. Prednji elektromotor snage je 167 KS (123 kW) s 335 Nm okretnog momenta, a stražnji elektromotor 68 KS (50 kW) sa 139 Nm. Ukupna snaga sustava (benzinski motor i elektromotori zajedno) iznosi 313 KS (230 kW). Gledamo li samo ubrzanje od 0 do 100 km/h, ono iznosi izvrsnih 7,7 sekundi, a krajnja brzina je 200 km/h, što je za jedan hibridni pogonski sklop jako dobro.

Prilikom kretanja s mjesta, snažni prednji i stražnji elektromotori mogu žustro potjerati RX 450h do 65 km/h, pri čemu električnu energiju osigurava hibridna baterija. U tom trenutku je vozilo gotovo bešumno, ne troši gorivo niti ispušta štetne tvari. Pri brzinama iznad 65 km/h, uglađeni benzinski motor se neprimjetno uključuje i dalje primajući pomoć od elektromotora kada je to potrebno.

Dizajn komore za izgaranje motora generira visok stupanj 'prevrtanja' unutar cilindara, poboljšavajući performanse izgaranja. Prema WLTP ciklusu, emisija CO₂ kreće se od 172 g/km, a potrošnja goriva od 7,6 do 7,9 l/100 km. Mnoge će ovi podaci začuditi, ali treba reći da su vrlo lako ostvarivi, ali će vam za ove brojke trebati i pametan i umjeren način vožnje. Onima koji vole potegnuti ove će brojke naravno skočiti, ali će i daje biti nevjerojatno niske s obzirom na snagu i težinu vozila.

Pogonski sustav Lexusa RX za modelnu godinu 2020. ostao je nepromijenjen, a dolje navedena poboljšanja odnose se na četvrtu generaciju Lexus RX-a. Ključne komponente i upravljački sustavi u Lexusovom hibridnom pogonskom sustavu poboljšani su i redizajnirani kako bi osigurali ekonomičnost goriva, minimalne emisije i izvrsne performanse na cesti. Prednji mjenjač-diferencijal dobio je novi hladnjak ulja hlađen vodom za elektromotor i unaprijed napunjeni diferencijal kako bi se poboljšale performanse.

Stražnji mjenjač-diferencijal u sustavu E-Four koji koristi verzija pogona na sve kotače RX 450h redizajniran je s konfiguracijom s tri osovine, stvarajući kompaktniju jedinicu u kojoj se ulazno vratilo može pomaknuti što bliže izlaznom vratilu. Dizajn također štedi na težini korištenjem aluminija za kućište i poklopac.

Druga ažuriranja sustava uključivala su razvoj dizajna jedinice za upravljanje snagom (PCU) i upravljačke jedinice HV motora (ECU) koja pruža bolju energetsku učinkovitost, više prilagođenu radu vozača, i profinjenije performanse. Uvedena je lakša, učinkovitija električna pumpa za vodu, a hibridna baterija je prepakirana, čineći je kompaktnijom i poboljšavajući svemirsku učinkovitost. Kontrolne funkcije električnog pogona na sve kotače E-Four poboljšane su kako bi se dobio bolji odziv pri ubrzavanju kroz zavoje.

Lexus E-Four pogon na sve kotače

Verzija RX 450h s pogonom na sve kotače koristi proaktivni Lexusov sustav E-Four, koji pruža dodatni motor / generator smješten na stražnjoj osovini. Potrošnja goriva i energije smanjena je, jer je rad s pogonom na sva četiri točka ograničen samo kada je to potrebno, omogućujući straga ugrađenom motoru da djeluje kao generator za punjenje baterije dok sustav regenerativnog kočenja vozila radi. Razine raspodjele okretnog momenta sprijeda i straga i na svakom pojedinačnom kotaču mogu se prikazati na vozačevom zaslonu.

Prilagodljiv promjenjivi ovjes ugrađen u RX F Sport pruža gotovo stalno promjenjivu kontrolu prigušenja na svakom kotaču. Kontrola stabilnosti vozila dobiva Active Cornering Assist, koji automatski suzbija podupravljanje ako vozač nagazi na gas usred zavoja. Električni servo upravljač preuređen je radi linearnijeg osjećaja upravljanja i boljeg praćenja linija vjernih vozačevim namjerama.

Drive Mode Select

RX-ov sustav za odabir načina vožnje omogućuje vozaču da bira između različitih postavki koje odgovaraju njegovim željama ili uvjetima vožnje. Svaka postavka podešava silu prigušenja ovjesa, snagu motora, odziv leptira i ostale parametre šasije i motora. Standardni sustav nudi način rada Normal, Eco i Sport dok verzije RX-a opremljene prilagodljivim promjenjivim ovjesom uključuju Sport S, Sport S + i, prvi put u Lexusu, način rada 'Prilagodi'.

Ekološki način moderira odziv leptira za gas i izlaznu snagu motora te prilagođava rad kontrole klime kako bi podržao ekonomičnost goriva. Uobičajeni način rada 'Normal' pruža ravnomjernu ravnotežu između performansi motora i potrošnje goriva. S načinom rada Eco, nudi postavku ovjesa koja daje prednost udobnosti.

Sportski način povećava performanse oštrijim odzivom na gas i ubrzanjem te dodaje težinu upravljaču. Sport S postavlja još višu razinu performansi, s revidiranim mapiranjem gasa i bržim odzivom pogonskog sklopa. Hibridni sustav omogućuje poboljšani odziv gasa i osjećaj snažnijeg ubrzanja.

Sport S + kombinira poboljšanja pogonskog sklopa načina Sport S, istodobno izoštravajući osjećaj električnog servo upravljača i pokrećući tvrđi ovjes za ravnije zavoje. Način 'prilagodbe' omogućuje vozaču da kombinira željene postavke motora / hibridnog sustava, podvozja i klima-uređaja prema željama. To se može postići jednostavnim postupkom pomoću središnjeg zaslona RX-a.

Vozač se također može koristiti EV načinom kojim se vozilo prebacuje na potpuno električni pogon, isključujući benzinski motor dok se ne dostigne granica punjenja ili brzine.

Što reći o testnom modelu RX 450h F Sport?

Ovo je doista premium i sportski orijentiran crossover ili SUV besprijekornog vanjskog dizajna, kod kojeg je nedvojbeno jasno da se vodilo računa o svakom detalju. Već ulaskom u kabinu osjećate se povlašteno, a povišenim sjedenjem i položajem za upravljačem i vrlo kraljevski. Unutrašnje uređenje i napredni sigurnosni sustavi ne ostavljaju mjesta za ikakve opravdane prigovore.

Sam pogonski sklop i mnogi tehnički detalji toliko su složeni, ne naravno u negativnom smislu njegove kompliciranosti, već u afirmativnom smislu njegove izvedbene superiornosti. Ovo vam govori osoba koja je vozila i prvi hibridni pogon druge generacije RX-a prije sada već petnaestak godina, kada je to još bilo veće 'svjetsko čudo' nego danas.

U vozačkom smislu, već samo da se oslonite na njegov benzinski motor V6, bili biste i više nego zadovoljni njegovim performansama, odnosno ponašanjem u vožnji. U samopunjivoj hibridnoj kombinaciji, uz E-Four pogon na sva četiri kotača, ovaj je automobil neodoljivo nenadmašan. Netko će možda imati primjedbe na njegov E-CVT mjenjač, no kod RX je on doveden gotovo do savršenstva i tek vas povremeni karakterističan osjećaj bezstupanjskog mjenjača prilikom osjetnijeg ubrzanja može podsjetiti da je riječ o CVT mjenjaču, koji u osnovi ima ograničavajući faktor pri višem okretnom momentu od 400 Nm. To na sreću u RX-u nije slučaj, a svima onima koji su barem malo tehnički potkovani bit će jasno da hibridni pogonski sklop zahtijeva upravo ovakav mjenjački sklop.

Što se cijene Lexus RX-a tiče, model RX Finesse 300 s benzinskim motorom i pogonom na dva kotača (2WD) kreće od 516.500 kn, a hibridni model RX Finesse 450h AWD od 560.500 kn. Naš testni model RX F Sport 450h AWD kreće od 713.100, a s dodatnom opremom kao na našem testnom modelu cijena je 743.716 kn sa svim davanjima.