NEPOZNATI JAPAN

[FOTO/VIDEO] Lexus 'Život Takumija'; Ovaj izvrstan dokumentarac možete pogledati potpuno besplatno!

U Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu

U Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dan Medhurst

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada?

U ovo teško vrijeme kada smo suočeni s globalnom pandemijom koronavirusa mnogi su napokon odvojili vrijeme i preispitali svoj život, svoje odluke donešene u prošlosti, svoju sadašnjost, ali i svoju budućnost. Ova globalno još nikada doživljena situacija u kojoj smo se iznenada našli nam je s druge strane pomogla da uključimo i neka dosad nepoznata osjetila. Ritam života kakvog smo dosad poznavali, odjednom je stao. Ubrzanje od 0 do 100 km/h, kao da više nije nit vodilja naših života. Prioriteti su nam sada gotovo potpuno drugačiji, a ako tražimo pozitivnu stranu u ovome sveopćem ludilu, onda je to svakako slobodno vrijeme koje si u ovome trenutku možemo posvetiti.

To se naravno odnosi na većinu stanovništa, koja nije poput naših plemenitih heroja neposredno uključena u borbu protiv nevidljivog neprijatelja. Stoga evo jedan prijedlog kako da iskoristite svoje slobodno vrijeme: pogledajte izvrstan dokumentarac Lexusa 'Takumi Living'!

Na zapadu se često misli kako je prosječnoj osobi potrebno 10.000 sati učenja kako bi postala stručnjak u nekom području. Ali, u Japanu vas se ne smatra majstorom svog zanata dok ne provedete 60.000 sati bruseći svoju vještinu. To bi značilo 8 sati rada dnevno, kroz 250 dana godišnje tijekom 30 godina.

Lexus 'Living Takumi'

Lexus 'Living Takumi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Trevor Williams

Zadivljujući dokumentarni film 'Takumi Living' otkriva svijet Takumija – najviše razine zanata u Japanu. Ovaj vizualno zadivljujući portret zanimljivih likova je, za marku luksuznih automobila Lexus, režirao Clay Jeter, autor serije Chef’s Table (Kuharov stol) i danas postaje dostupan u cijelom svijetu na Prime Video, kroz uslugu samostalne objave Prime Video Direct.

Takumi - priča u trajanju od 60.000 sati o preživljavanju zanatske vještine - prati četvoro japanski majstora koji su posvetili život svojim zanatima, uključujući kuhara s dvije Michelinove zvjezdice, umjetnicu u tradicionalnom rezanju papira, majstora u proizvodnji automobila te stolara u jednoj od najstarijih građevinskih tvrtki na svijetu.

Lexus 'Living Takumi'

Lexus 'Living Takumi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dan Medhurst

Ovaj dokumentarni film, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu DOC NYC u New Yorku 2018. godine, je jedinstven po tome da je medij ujedno i poruka. Postoji puna verzija filma kao i jednosatna verzija '60.000' koja ponavlja scene temeljnih vještina u zanatu svakog Takumija koje se višekratno ponavljaju kako bi se naglasili sati, dani i godine potrebne vježbe.

Narator je bivši direktor British Museuma, Neil Macgregor, a film sadrži i razgovore sa svjetskim stručnjacima u poljima majstorstva i umjetne inteligencije, te propituje kako možemo slaviti i sačuvati ljudsku vještinu dok istovremeno konstruiramo strojeve koji su precizniji i brži nego što ljudi ikada mogu biti.

Lexus 'Living Takumi'

Lexus 'Living Takumi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dan Medhurst

Procjenjuje se da će do 2050. strojevi moći nadmašiti ljudsku vještinu u gotovo svim poljima. Hoće li zanati nestati kada umjetna inteligencija nadmaši naše granice? Ili će ovaj temelj naše kulture preživjeti i postati vrjedniji nego ikada? Ovaj dokumentarni film razmatra kako se odlučiti na dugačak put prema izvrsnosti u svijetu koji stalno traži prečace.

Gledatelji sada mogu uživati u 54-minutnoj verziji ili sjediti i gledati verziju koja traje 60.000 sati na ovom linku, koja omogućava potpuno shvaćanje razine posvećenosti koja je potrebna za dosezanje posebne vrste majstorstva.

Lexus - paleta hibridnih vozila 2020

Lexus - paleta hibridnih vozila 2020

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Lexus u Europi

Lexus je oduvijek bio pojam luksuznih modela japanskog proizvođača automobila Toyota, a prošle godine je proslavio 30 godina svoga postojanja.

Europska prodaja Lexusovih hibridnih SUV-ova je premašila granicu od 250.000 vozila. Ova brojka, zabilježena krajem veljače 2020. predstavlja ukupnu prodaju hibridnih modela RX, NX i UX od predstavljanja modela RX 400h 2005. godine, prvog luksuznog hibridnog vozila na svijetu.

Lexus je bio pionir u automobilskoj industriji usvojivši izvorni koncept luksuznog SUV-a uz pokretanje prodaje originalnog modela RX 1998. godine. Od uvođenja ove pionirske tehnologije, Lexus je predstavljao nove modele i neprekidno poboljšavao performanse svoje hibridne električne tehnologije, najbolje na tržištu. Uz ponudu više vozila i rastuću potražnju kupaca za elektrificiranim pogonskim sklopovima koji nude vrhunsku učinkovitost, ubrzavala se i godišnja prodaja.

Kao najduže prisutni model, RX, veliki i luksuzni SUV, čini više od polovice ukupne prodaje hibrida, sa 127.203 vozila. Sada u svojoj četvrtoj generaciji, RX ima i posebno privlačnu izvedbu sa sedam sjedala, RX L.

U srednjem segmentu model NX, predstavljen 2014., je ostvario prodaju od 101.137 hibridnih vozila, dok je najnoviji dodatak paleti, kompaktni crossover UX, ostvario snažan početak prodaje od svog predstavljanja 2019. godine, s prodajom 22.171 vozila i statusom najprodavanijeg Lexusovog modela.

  • +9
  • +6

Lexus 'Living Takumi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Trevor Williams

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!