test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Škodu Octaviju 2.0 TDI; još jedan pun pogodak

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI je kao i Combi verzija također izvrstan automobil

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI je kao i Combi verzija također izvrstan automobil

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kao i kod karavanske izvedbe i ulaskom u kabinu nove limuzinske verzije Octavije biti ćete jako ugodno iznenađeni, jer Škodini dizajneri nisu ništa ostavili iz prošle generacije, a vanjski dizajn veliki je korak prema naprijed

Prije nekoliko mjeseci na testu smo imali Škodu Octaviju Combi, karavansku izvedbu modela automobila koji je u Hrvatskoj već duže vrijeme na vodećem mjestu prema prodajnim rezultatima. Nova Octavia, odnosno njezina četvrta generacija svoju je svjetsku premijeru početkom studenoga prošle godine. Bez obzira na odlične karakteristike karavanske izvedbe Octavije, mnogi će ipak posegnuti za limuzinskom izvedbom ovog modela, pa je red da isprobamo i ovu verziju. Točna oznaka našeg prošlotjednog testnog modela je Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI, a radi se o modelu s dvolitrenim turbodizelskim motorom snage 115 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski izgled

I prilikom predstavljanja Octavije češki je proizvođač, u sklopu Volkswagen Grupe, rekao da je četvrta generacija duža i šira od prošle te raspolaže dodatno povećanim prtljažnikom i djeluje još emocionalnije zahvaljujući novom dizajnu marke. Škoda je rekla i da Octavia sada 'bolja, prostranija, sigurnija, umreženija i emocionalnija no ikada'. Iako je ona zapravo predstavnik C-segmenta, kompaktnih obiteljskih automobila, već smo i kod karavanske izvedbe rekli da ulaskom u kabinu Octavije zapravo stječete dojam da se radi o jednom vrlo prostranom automobilu za koji biste rekli da je nadišao svoj segment otišao korak dalje u veći D-segment.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Izgrađena na MQB platformi VW Grupe, nova Octavia izvukla je najviše moguće, pa je zahvaljujući novim proporcijama i najnovijim dostignućima u dizajnerskom jeziku Škode već na prvi pogled emotivnija i dinamičnija od svoje uspješne prethodnice. Novi prednji kraj i oštrija nova, prednja svjetla oblika obrnutog trapezoida vizualno su puno dojmljivija i imaju LED tehnologiju za kratka svjetla, duga i dnevna svjetla kao standardnu opremu. U opremi Ambition tako su standardna izvrsna LED Basic prednja svjetla, kao i prednja LED svjetla za maglu. Treba reći da Octavia dolazi u u tri razine opreme; Active, Ambition i Style. Naša verzija je imala i opcijski paket 'Chrome', koji uključuje kromirane letvice oko ruba prozora.

Novi Škodin dizajnerski jezik obogatio je novu Octaviju izraženijim naborima na tijelu, debljim rubom rešetke hladnjaka koji je šesterokutnog oblika uz dodatak gornjeg dijela koji je upušten zbog nosa poklopca motora i složenijom strukturom na prednjem kraju. Poklopac prtljažnika, kao u jednom coupé automobilu, otvara se vrlo visoko i utovar prtljage straga je vrlo praktičan. Iako smo bili prilično zadovoljni izgledom karavanske, Combi izvedbe, mora se reći da sedan verzija ima jako lijepe proporcije.

Duljina naše testne limuzinske verzije (neki kažu i hatchback verzije) je narasla za 19 mm u odnosu na prošlu generaciju, pa sada ona iznosi 4689 milimetara (baš kao i kod Combi izvedbe). Širina joj je povećana za 15 milimetara na 1829 milimetara (s otvorenim bočnim retrovizorima 2003 mm), a međuosovinski razmak iznosi 2686 mm. Visina ove izvedbe je 1470 mm. Prednji prevjes je duljine 910 mm, a stražnji 1094 mm. Povećana dužina i širina naglašavaju samopouzdani izgled limuzine. Veliki slobodni prostor u području koljena za stražnje putnike porastao je za dodatnih 5 milimetara na 78 milimetara, dok je zapremina prtljažnika limuzine 600 litara odnosno 10 litara više nego prije. Kada se preklope i nasloni stražnjih sjedala (u omjeru 1/3 : 2/3) onda volumen raste do 1555 litara.

Težina limuzinske verzije je s 2.0 TDI motorom između 1423 i 1581 kg u ovisnosti o ugrađenoj opremi, a u tu težinu je uključen i vozač težine 75 kg. Kod naše testne verzije umjesto standardnih dimenzija lakometalnih felgi 7J x 16 cola i guma 205/60 R16, mi smo imali opcijske lakometalne felge Pulsar Aero, crne polirane, 7J x 17 cola s gumama Continental EcoContact 6 u dimenzijama 205/55 R17.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Osim vizualno izvrsnog dojma Škoda Octavia ima i odlične aerodinamičke karakteristike, pa je koeficijent otpora zraka 0,24. U skladu s time smanjene su i emisije CO₂ i vrijednosti potrošnje, čemu ćemo se vratiti nešto kasnije u testu.

Unutrašnjost kabine i sigurnosni sustavi

Kao i kod karavanske izvedbe i u limuzini nove Octavije biti ćete jako ugodno iznenađeni, jer kad je riječ o dizajnu unutrašnjosti, Škodini dizajneri nisu ništa ostavili iz prošle generacije ili bolje rečeno: nijednu plastičnu komponentu - povrh mnogočega drugog. Općenito, kabina se sada čini znatno modernijim i bez suvišnih detalja. U novo dizajniranom interijeru Octavia nudi zanimljivo, novo kolo volana s dva kraka (serijski 'Mali kožni paket'), kojim se upravlja s novim upravljačkim tipkama i okretnim kotačićima, što vozačima omogućuje upravljanje s 14 različitih funkcija bez skidanja ruku. Kolo volana je presvučeno kožom i jako lijepo leži u rukama, a podesivo je i po dubini i visini, pa nije teško pronaći sebi najbolji položaj.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Instrumentna ploča je sada potpuno redizajnirana i u obliku 10,25-inčnog digitalnog zaslona, zapravo u našem slučaju opcijskog virtualnog cockpita poput onog u verziji Octavije Combi koju smo imali prethodno na testu ili u Superbu, a pored centralnog dijela s brojačima okretaja i brzinomjerom koji nalikuju analognima u sredini se nalazi i digitalni prikaz mnogih funkcija, poput brzinomjera ili navigacije. Sa svake strane se još nalaze i digitalni pokazatelji temperature rashladne tekućine i razine goriva.

Nova Octavia nudi izbor između tri infotainment sustava najnovije generacije modularnog infotainment sustava Volkswagen koncerna. Osnovnu verziju, kao u našem slučaju, uključuje standardni radiouređaj Swing s 8,25-inčnim dodirnim zaslonom s mogućnošću personalizacije i DAB prijamnikom. Ovaj radiouređaj k tomu nudi bežično povezivanje smartphonea pomoću tehnologije Wireless SmartLink koja uključuje Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink™ (za hrvatsko tržište trenutno dostupan samo MirrorLink™) te aplikacije infotainment sustava, primjerice za vremensku prognozu ili vijesti. Osnovni je preduvjet integrirana eSIM kartica s kojom je Octavia u svakom trenutku online. Za razliku od prethodno testirane Combi verzije razine opreme Style s ekranom veličine 10 inča i vrhunskim Columbus infotainment sustavom bez klasičnih dugmadi, u testnoj limuzinskoj verziji Octaviji Ambition 2.0 TDI se nalaze na središnjem zaslonu dva klasična potenciometra.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što se tiče vozačkog instrumentnog ekrana u našem smo testnom modelu imali opcijski virtualni cockpit, koji je Škoda dodatno unaprijedila. Ekran najnovije generacije digitalnog zaslona instrumentne ploče koji se može individualno konfigurirati raspolaže dijagonalom od 10,25 inča i rukovanjem koje je još više prilagođeno korisniku. Vozaču na raspolaganju stoje četiri osnovna prikaza: Basic, Classic, Navigacija i Sustavi potpora za vozača. Njih se može odabrati preko tipki za rukovanje na višenamjenskom kolu upravljača i može im se dodijeliti željene sadržaje. U prikazu Sustavi potpora za vozača aktivirane se potpore prikazuju u trodimenzionalnom obliku, čak i na središnjem zaslonu.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zahvaljujući ugrađenom eSIM-u, Octavia je uvijek na mreži; pristup najnovijim mobilnim mrežnim uslugama Škoda Connect uvijek je moguć. Tu se ubraja eCall, koji je obvezan u EU, sveobuhvatan daljinski pristup vozilima i aplikacije za zabavu podržane mrežnim podacima. Automobil sadrži do pet USB-C priključaka za punjenje ili spajanje medijskih uređaja i USB stickova, od kojih se jedan može po želji smjestiti u gornju konzolu iznad retrovizora. Stariji uređaji s USB-A 3.0 priključkom mogu se lako povezati pomoću USB-C u USB-A 3.0 adaptera iz palete Škodine originalne dodatne opreme. Nadalje, pametne telefone možete puniti induktivno, koristeći opcijski Phone Box.

Središnja konzola je elegantna, neopterećena i ukrašena kromiranim detaljima, kao i nove obloge i ručke na vratima. Novi i mekani dodiri daju unutrašnjosti vrhunski izgled, dok nova LED ambijentalna rasvjeta pruža poseban vizualni dodir za ulazna vrata i nadzornu ploču tako što ih neizravno osvjetljava u desetak različitih boja. Također se mogu odabrati koordinirani scenariji rasvjete. Posebno je dojmljiva gornja ploča izrađena od plastičnog pletiva, koja se čini prilično robusnom i izdržljivom. Ako ste, možda, zaboravili ponešto od multimedijske ili sigurnosne opremu prilikom naručivanja nove Škode Octavije, funkcija se može naknadno aktivirati uz nadoplatu putem ažuriranja softvera.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi koncept unutrašnjosti spaja natprosječnu prostranost i izvanrednu funkcionalnost s izrazito kvalitetnim materijalima i inteligentnim rješenjima detalja. Mjesta u novoj limuzini Octaviji ima i više nego dovoljno za petero odraslih putnika, a pogotovo prostora za noge i glave odraslih osoba straga. Prednja sjedala su lijepo profilirana i dobro drže tijelo vozača i suvozača, presvlake su od tkanine Satin/Crno s bijelim prošivima. Inovativne značajke Simply Clever nude sa stražnje strane dva džepa za pohranu pametnih telefona na naslonu prednjih sjedala.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U opremi Ambition od sigurnosnih sustava se standardno nalaze: FRONT ASSIST - radarski nadzor prostora ispred vozila, automatsko kočenje; LANE ASSIST - potpora zadržavanja vozila na voznom traku, višenamjenska kamera; Tempomat i limitator brzine; Upozorenje za ispuhanu gumu; Kessy GO sustav bez SAFE funkcije; Parkirni senzori straga; ESC elektronska kontrola stabilnosti; Elek. zaštita protiv otvaranja vrata zadjecu na stražnjim sjedalima; Prednji bočni zračni jastuci i zračni jastuci za glavu sprijeda i straga.

Dizelski 2.0 TDI motor

Za razliku od Combi verzije s benzinskim turbo 1,5-litrenim TSI motorom snage 150 KS koju smo testirali u travnju, naš prošlotjedni testni model je imao unaprijeđeni moderni 2.0 TDI četverocilindrični turbodizelski motor obujma 1968 cm³, snage 115 KS (85 kW) i najvećeg okretnog momenta lijepih 300 Nm pri 1500–2500 okr./min. Ovaj motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, a pogon na prednja dva kotača omogućuje mu ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,3 sekundi i krajnju brzinu od 211 km/h. U redu, samo ubrzanje nije toliko imprsivno, ali treba uzeti u obzir da je ovo motor ipak snage od 'samo' 115 KS. No i ta kombinacija će vas iznenaditi, prije svega jer je motor jako ti, ali nipošto mu ne nedostaje snage i ubrzanja.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unaprijeđena naknadna obrada ispušnih plinova SCR s dvama katalizatorima smanjuje emisije dušikovih oksida (NOx) za čak 80 posto kod dizelskih motora nove EVO generacije. Tijekom takozvanog postupka dvostrukog doziranja (engl. twindosing) AdBlue® se ciljano ubrizgava ispred dvaju katalizatora koji su smješteni jedan iza drugog. Time EVO motori ispunjavaju tehničke preduvjete za postizanje buduće norme za ispušne plinove Euro 6d. Škoda kaže da 2.0 TDI verzije sa snagom od 115 KS (85 kW) i 110 kW (150 KS) troše do 0,4 litre manje dizela na 100 kilometara u odnosu na usporedive motore prethodnika uz istovremeno dinamičnije ponašanje vozila u vožnji. To je moguće zahvaljujući između ostalog učinkovitijem pogonu koljenastog vratila koji osigurava manje gubitke topline, a time i veću brzinu izgaranja i temperaturu prostora za izgaranje, te turbopunjaču s varijabilnom geometrijom turbine.

Proizvođač navodi kombiniranu potrošnju prema WLTP-u od 3,9-5,1 l/100 km, a emisiju CO₂ (WLTP) od 102-135 g/km.

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kao i nova Škoda Octavia Combi, prošlotjedna testna limuzinska verzija je sjajan automobil koji se, osim što je dizajnerski izvrsno osmišljen, u vožnji ponaša izvrsno. Jako lijepo leži na podlozi, iako se kod ove dimenzije guma išlo za tim da udobnost vožnje bude prioritet. Prednji ovjes je MacPherson ovjes s donjim trokutastim nosačem i torzijskim stabilizatorom, a straga koljenasta osovina. Motor daje i više nego dovoljno snage bez obzira, rekli smo već, što se radi o relativno maloj snazi, ali dojmljiv najveći okretni moment ovog dvolitrenog turbodizelaša mnogima će se svidjeti. Mi smo se uputili na put prema moru autocestom i cijelim putem vozili u zakonski dozvoljenim maksimalnim granicama, a kada smo se vratili i uz ovakvu bržu vožnju i nakon četristotinjak kilometara razina goriva nam je pokazivala da imamo dovoljno goriva za još jedan takav izlet. Što je jako primamljiv rezultat! Vanjski dizajn izvrsno nadopunjava njezina unutrašnjost, ali i prilična prostranost i udobnost. Ne sumnjamo da će upravo ova izvedba biti prilčan mamac za potencijalne kupce, koji preferiraju dizelske agregate pred benzinskim verzijama motora.

Što se cijene tiče, verzija Octavia limuzina s ovim motorom počinje od modela Active 2.0 TDI 115 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem po cijeni od 162.932 kn (cijena do registracije), a naša testna verzija Octavia Ambition 2.0 TDI snage 115 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem te dodatnom opremom (Lakometalni naplatci Pulsar Aero, crni polirani, 7J x 17 cola s gumama dimenzija 205/55 R17, Paket 'Chrome' - kromirana letvica oko ruba prozora, virtualni cockpit) stoji sa svim davanjima 183.724 kn.

  • +30
  • +27

Škoda Octavia Ambition 2.0 TDI 115 KS 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!