test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Cupru Formentor 2.0 TSI DSG 4Drive: Dizajnerska sportska poslastica za ljubitelje klasičnih motora

16.07.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Četverocilindrični 2,0-litreni turbo benzinski TSI motor snage 190 KS (140 kW) ima najveći okretni moment za benzinca lijepih 320 Nm. Uparen je sa izvrsnim 7-brzinskim DGS automatskim mjenjačem s dvije spojke te 4Drive pogonom na sva četiri kotača

Prije nešto manje od godinu dana smo na testu vozili model Cupra Formentor 1.4 e-Hybrid DSG VZ s plug-in hibridnim pogonom ukupne izlazne snage od 180 kW (245 KS). Sada je red došao na benzinsku verziju koja će mnoge zaljubljenike u tradicionalne motore s unutranjim izgaranjem podsjetiti na najbolje dane ovih termičkih, ali ipak u dogledno vrijeme odlazećih pogonskih sklopova.

Tako je naš ovotjedni testni model nosio oznaku Cupra Formentor 2.0 TSI DSG 4Drive, snage benzinskog motora od 190 KS i 7-brzinskim DSG automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača.

Cupra Formentor 2.0 TSI DSG 4Drive Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vratimo se na trenutak genezi ovog sportskog crossover utility vehicle (CUV) vozila. Cupra je prvi put prikazala javnosti svoj konceptni model Formentor, crossover naglašenih sportskih linija, na Autosalonu u Ženevi u ožujku 2019. godine.

Mnogi su primijetili da ovaj koncept i nije baš samo konceptno vozilo, već da je i tada bio gotovo spreman za serijsku proizvodnju. Njegova premijera u proizvodnom obliku je uslijedila 2020. godine.

Promatrajući ova dva vozila, konceptno i serijsko, posve je jasno to da je prikazani model 2019. identičan serijskom modelu iz 2020. Treba reći i da je Formentor, za razliku od ostalih Cuprinih modela u trenutnoj ponudi (osim Borna): Atece, Leona i Leona Sportstourera te trkaćih vozila e-Racer i León Competición posve novi model koji nije proizašao iz nekog od postojećih Seatovih modela.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Formentor je i prvi Cuprin model dizajniran upravo za ovu marku sportskih performansnih modela koja se osamostalila 2018. godine. Njegov vrlo lijepi dizajn potpisuje Alejandro Mesonero – Romanos, koji je trenutno zaposlen kao šef dizajna Alfa Romea.

Ako ste se pitali odakle ovo prilično moćno ime modela, treba reći da je Cupra Formentor ime dobio ime po najljepšem i najdivljijem rtu na španjolskom otoku Mallorci, na Balearima. Sam proizvođač kaže da ovaj automobil objedinjuje sve atribute tog mjesta koji su prikladni za vanjski dizajn crossovera visokih performansi.

Stijene na rtu, koje je isklesao vjetar, poslužile su dizajnerskom timu kao inspiracija za bočne izbočine koje pokazuju dinamičnost i osjećaj pokreta, uvijek ističući njegove različite atribute i osjećaje. Karoserija podsjeća na robusno terensko vozilo, ali dizajn Formentora koristi estetsku tehniku ​​kako bi olakšao siluetu vozila. No, za razliku od ojačane, grube završne obrade tradicionalnog SUV-a, vozilo spaja atribute za sve terene, kompaktnošću i sportskom suštinom hatchbacka, ali u obliku coupéa.

Dizajnerski gledano, Formentor svojim vanjskim izgledom doista pobuđuje emocije, karakternih je linija i vidi se da je na njegovom isklesanom izgledu provedeno mnogo promišljanja i vremena. Dinamičke proporcije Formentora povećane su vizualnim naglaskom na stražnjoj strani vozila koji naglašava duljinu poklopca motora.

Uostalom, Cupra Formentor je nominiran kao jedan od sedam finalista za prestižnu nagradu europski automobil godina Car of the Year 2021, a završio je kao automobil u cjelini na izvrsnom trećem mjestu, s 239 bodova, iza Toyote Yaris s 266 bodova na prvom i Fiata 500 Electric s 240 bodova na drugom mjestu..

Pojava ovih proporcija bio je namjeran potez dizajnerskog tima kako bi Formentoru dao još veći osjećaj performansi i stila. Bočni profil ovog crossover coupéa visokih performansi aludira na snagu ispod poklopca motora i ukupnu dinamiku vozila. Bočna stakla su napravljena od toplinsko-izolacijskog stakla, dok su stražnja bočna te stražnje staklo dodatno zatamnjeni.

Prednji kraj Formentora snažan je i odlučan, ali elegantan i profinjen s velikom prednjom rešetkom na kojoj je smještena poznata bakrena značka Cupra i naglašena punim LED prednjim svjetlima s lećama koja koriste prepoznatljiv dizajn. Tu je i High-beam control funkcija automatskog paljenja i gašenje dugih svjetala. Blago ovalna svjetla za maglu smještena su odvojeno ispod, što je izvrstan kontrast prednjim svjetlima prizmatičnog oblika.

Ispod prednjih svjetala nalaze se dva usisnika za zrak koji ne samo da naglašavaju prednji izgled vozila, već i usmjeravaju zrak kroz vozilo i pomažu ne samo protoku zraka već i performansama, hladeći kočnice u slučaju da se odlučite za agresivniju i sportskiju vožnju, na što naš testni model bez dvojbe i poziva.

Elegantan, ali snažan dizajn nastavlja se straga integrirajući stražnje dinamičke pokazivače smjera, kao i LED trakom povezana stražnja LED svjetla koja se tako 'protežu' od jedne do druge strane i čime se vizualna širina vozila dajući mu prepoznatljiv izgled. Gledajući odostraga brzo postaje jasno da je Formentor moćno vozilo.

Kad je riječ o njegovoj strukturi, Formentor održava odnos između pogonskog sklopa i podvozja kako bi pružio dinamičan pogon. Kao model, Formentor nudi na izbor benzinski TSI, dizelski TDI i plug-in hibridni pogonski sklop, kao i pogon na prednje kotače ili na sve kotače (4Drive). Polazište koje omogućuje jednostavnu integraciju različitih tehnologija kako bi se ponudilo najkompromisnije iskustvo omogućeno je korištenjem provjerene MQB Evo arhitekture Volkswagen grupe.

Prednji MacPhersonovi podupirači i stražnji multilink (verzije snažnije od 150 KS, kao u našem slučaju motora snage 190 KS) uravnotežuju konkurentske potrebe udobnosti za svakodnevnu vožnju i odaziv u energičnijim scenarijima. Precizno ugađanje spiralnih opruga i hiudrauličkih amortizera znači da se podvozje može lako nositi s promjenama opterećenja, uz pomoć ravnomjerno raspoređene težine vozila i ukupne težine od 1437 (1.5 TSI 150 KS DSG) do 1704 kg (1.4 e-Hybrid DSG VZ), što uključuje vozača od 68 kg, 7 kg prtljage s tekućinama i spreminkom goriva napunjenim 90 posto. Naš ovotjedni testni model je težak s vozačem 1592 kg.

Naš Formentor je sljedećih dimenzija: duljina 4450 mm, širina 1839 mm (s otvorenim retrovizorima 1992 mm), visina od 1511 mm, međuosovinski razmak 2680 mm (e-Hybrid i 4Drive imaju 1 mm duži međuosovinski razmak od ostalih modela). Njegov kapacitet prtljažnika je 420 litara (kada se preklope naslon stražnjih sjedala volumen raste do 1475 l), što je nešto manje od modela s benzinskim i dizelskim motorom s pogonom na prednja dva kotača koji imaju volumen od 450 l, ali više od e-Hybrid modela kojemu je prljažnik volumena 345 l. Razlika u modelima je i u volumenu spremnika goriva, pa tako e-Hybrid ima spremnik od 40 l, 4Drive 55 l, a ostale verzije 50 l.

Kad govorimo o njegovim kotačima, naš je testni model imao 18-colne lakometalne naplatke 'Performance I', s gumama GoodYear Eagle F1 Asymmetric 3 dimenzija 245/45R18. Isprva smo pomislili kako 19-colni kotači i gume s e-Hybrid modela djeluju upečatljivije i sportskije, no ovaj izbor 18-colnih kotača svakako je udobniji. Ne treba zaboraviti da je naš model i s pogonom na sva četiri kotača 4Drive, pa su nešto manji kotači pogodniji za laganu off-road vožnju. Vanjska boja našeg testnog modela je Asphalt plava metalik, koja se sjajno uklapa sa crnom maskom i sivim detaljima blatobrana, bočnog dijela i oba branika.

Unutrašnjost

Formentor ima jedinstveni vanjski dizajn i za očekivati je da i njegova unutrašnjost ima ono nešto, posebno. I doista, ulaskom u kabinu vidi se da niti ovdje ništa nije prepušteno slučaju, jer ona pruža osjećaj modernosti i sportske osobnosti Cupre i njezinih vrijednosti. Putnike dočekuje svjetlo dobrodošlice projicirano u pod, a kad uskoče u unutrašnjost, pronaći će izvrsne materijale, detalje u bakrenoj boji i vrhunske dijelove od brušenog tamnog aluminija izrađene i dizajnirane za njihovu 'čahuru'. Inače, naš testni model ima atraktivnu Black Soul boju unutrašnjosti, doplatni crni interijer krova, i Swiss Brushed tamni kromirani paket u unutrašnjosti te obloge vrata s dodatkom kože.

Sportska sjedala, izvedena u atraktivnoj tkanini, nisu izvedena kao cjelina s naslonima za glavu kao u e-Hybrid modelu koji smo prethdno testirali, ali su i dalje vrlo profilirana.

Armaturna ploča 10,25-inčnog Medium digitalnog kokpita naizgled lebdi, dojam koji je naglašen vodoravnim ambijentalnim osvjetljenjem s ovijenim LED-om preko prednjeg dijela kabine i vrata. Tu je i doplatno višebojno ambijentalno osvjetljenje unutrašnjosti, pretinca za rukavice i prostora za noge.

Budući da je tehnologija također u prvom planu u vozilu zahvaljujući integraciji digitalnog kokpita koji postavlja sve potrebne podatke o vožnji točno ispred vozača, kojeg će također oduševiti upravljač, u skladu s Cuprinom sportskom filozofijom, učinit će da se vozači više osjećaju povezani s vozilom, svojim taktilnim, čvrstim osjećajem.

Veće polugice za ručno mijenjanje brzina na kolu volana čine ovaj postupak jednostavnijim i prirodnijim, a višenamjenski gumbi hi-tech doprinose osjećaju. Kožnato kolo volana s djelomično izvrsno ukomponiranom perforiranom kožom lijepo leži u rukama.

Na vozačkom zaslonu je tako primjetna kombinacija tradicionalnog s digitalnim, uz povratne informacije upravljača s modernošću prilagodljivog digitalnog kokpita. Razvijen posebno za modele Cupra, dostupan je i sportski pogled koji nudi fokusiraniji zaslon koji vozaču omogućuje jasniji uvid u brzinu i okretaje motora s unutarnjim izgaranjem.

Nadalje, 10-inčni Plus panoramski plutajući dodirni infotainment zaslon s internetskim navigacijskim funkcijama okružuje nadzornu ploču, pružajući gotovo nepregledan izvor funkcionalnosti i povezanosti putnicima i smanjujući broj gumba. Zapravo, na samom ih zaslonu i nema.

Od funkcija koje se mogu izabrati iz ponuđenog menija na ovom zaslonu je svakako odabir načina vožnje: Comfort, Sport, Individual i Offroad (posebno za model 4Drive s pogonom na sve kotače).

Sam interijer postiže jednostavnost i eleganciju djelomično i zahvaljujući uključivanju DSG-prijenosne tehnologije 'shift-by-wire' pri čemu se eliminira klasična ručica mjenjača. Na toj konzoli su smješten gumb start/stop, poluga elektroničke kočnice, auto hold funkcija i praktičan gumb za centralno otključavanje i zaključavanje svih vrata. Praktičan je i doplatni Business paket, koji sadrži: Zimski paket, Connectivity Box, Park Assist, Navigacijski sustav Plus 10", Navigacijske karte Europe, CUPRA CONNECT gen3 - Safety & Service i Remote access i Online infotainment, CUPRA CONNECT gen3 za Navi, Infotainment aplikacije. Conectivity Box, koji uključuje bežični punjač mobilnog telefona i pojačivač GSM signala.

Nadalje, doplatni Cupra Full link za navigacijski uređaj uključuje kopiranje aplikacija mobilnog uređaja na zaslon putem USB veze. Moguća je tako i verzija povezivanja MirrorLink (Android, Windows, Blackberry), Car Play (min. iPhone 5 /iOS8, Siri aktiviran) odobreno od Applea. Tu je i Android Auto (min. Android 5.0 Lollipop). Nažalost, za hrvatsko tržište je dostupan trenutno samo MirrorLink.

Sigurnost i udobnost

Cijeli niz senzora integriranih u vozilo čine model Cupra Formentor jednim od najjednostavnijih i najsigurnijih vozila. Među istaknute značajke ubrajaju se sustavi Travel Assist, Side i Exit Assist, Emergency Assist, prediktivni ACC. Kombinacijom tehnologija osigurava se visoka razina sigurnosti, no sustavi su integrirani na način na koji se osigurava praktičnost, a da se kod vozača ne pobudi osjećaj da je izgubio kontrolu nad upravljanjem vozilom.

To je važan aspekt u svakom vozilu marke Cupra, koja u samo središte pozornosti smješta sve potrebe vozača. Tu je i doplatna kamera za pogled straga.

Rezultat je vozilo koje, kao prvo Cupra vozilo ikada, je bilo podvrgnuto testiranju Euro NCAP, što ujedno predstavlja prekretnicu za proizvođača Cupru kao samostalnu marku, posebno u pogledu toga što je ove godine na snagu stupio stroži režim ispitivačkih standarda kako bi se mogle postići najbolje ocjene u okviru smjernica za testiranje organizacije. Naravno, ocjena je pet zvjezdica.

Pogonski sklop 2.0 TSI DSG 4Drive

Rekli smo već, naš ovotjedni testni Formentor s četverocilindričnim 2,0-litrenim turbo benzinskim TSI motorom od 190 KS (140 kW), prava je poslastica za ljubitelje ne samo klasičnih motora, već i kada je riječ o voznim performansama. Njegov najveći okretni moment je za benzinca lijepih 320 Nm pri 1500-4100 okr./min. Uparen je sa izvrsnim 7-brzinskim DGS automatskim mjenjačem s dvije spojke te 4Drive pogonom na sva četiri kotača.

Spomenuta 4Drive tehnologija neprestano prati inpute vozila i vozača kako bi isporučila snagu onom kotaču u točno određeno vrijeme kad mu zatreba. Da bi ovaj integralni pogon funkcionirao naš model ima XDS (advanced electronic differential lock) - naprednu elektroničku blokada diferencijala, povezanu sa sofisticiranim sustavom elektroničkog stabilizacijskog programa. U trenucima brzog skretanja XDS daje točno odgovarajuću količinu snage, pružajući pritisak na unutarnji kotač kako bi spriječio okretanje kotača. Rezultat je bolja vuča, preciznije i mirnije performanse vožnje s boljim prianjanjem izvan zavoja.

Naš testni model ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za lijepih 7,0 sekundi i krajnju brzinu od 220 km/h. Što se tiče emisije CO2 ovaj pogonski sklop emitira u kombiniranim uvjetima vožnje 169-182 g/km (WLTP), dok je potrošnja goriva u kombiniranoj vožnji ( WLTP) 7,4 - 8,0 l/100 km.

Što se cijena tiče, Cupra Formentor kreće od modela 1.5 TSI FORMENTOR 150 KS s ručnim 6-brzinskim mjenjačem po cijeni od 230.287 kn, a model 1.5 TSI DSG FORMENTOR 150 KS s DSG-7 mjenjačem od 255.775 kn. Naš testni model 2.0 TSI DSG 4Drive (190 KS) s dodatnom opremom stoji 297.433 kn sa svim davanjima.