uskoro i kod nas

[FOTO/VIDEO] CUPRA Formentor: Vrhunski sportski crossover u posebnim bojama

Cupra Formentor ime je dobio po najljepšem rtu na španjolskom otoku Mallorci, na Balearima

Cupra Formentor ime je dobio po najljepšem rtu na španjolskom otoku Mallorci, na Balearima

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Formentor će biti predstavljen s dva pogonska sklopa visokih performansi: 2.0-litrenim TSI turbobenzinskim agregatom ukupne snage 310 KS i 400 Nm te plug-in hibridnim pogonom koji isporučuje ukupnu snagu od 245 KS i 400 Nm s čisto električnim dometom od oko 50 km

Cupra, marka Seat koncerna i Volkswagen Grupe, predstavila je svoj CUV Formentor u videokonferenciji još početkom mjeseca ožujka, no španjolski proizvođač ovaj je sportski crossover utility vehicle želio ipak predstaviti javnosti uživo, na Salonu automobila u Ženevi. Ipak, znamo kako je jedna od najcjenjenijih automobilskih izložbi na svijetu otkazana u posljednji tren zbog prijeteće pandemije Covid-19 bolesti.

Cupra Formentor - Petrol plava mat

Cupra Formentor - Petrol plava mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Prošli tjedan smo saznali i da Cupra kao marka stiže u Hrvatsku krajem ove godine, a samim time nam je Formentor još zanimljiviji kao model. Cupra se temelji na suvremenu dizajnu i sportskim performansama svojih električnih modela. Otkad je osnovana kao nezavisna marka 2018. godine, prodaja je rasla i marka Cupra je, prema informacijama dobivenim od samog proizvođača zaključila 2019. godinu rastom od 72 posto u usporedbi s prethodnom godinom te s gotovo 25.000 prodanih vozila. Godine 2020. na tržište će se uvesti modeli Cupra Leon i Cupra Formentor, prvi model koji je dizajniran posebno za marku.

Cupra Formentor, Cupra Leon, Cupra Leon Sportstourer i Cupra Ateca

Cupra Formentor, Cupra Leon, Cupra Leon Sportstourer i Cupra Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Osim toga, povodom svoje druge obljetnice, marka Cupra održala je inauguraciju svojeg novog sjedišta u Martorellu (Barcelona), Cupra Garage, zgrade od 2400 četvornih metara koja se nalazi pokraj korporativnog sjedišta marke SEAT.

Cupra Racing Factory

Marka ima isto tako i radionicu za trkaće automobile, Cupra Racing Factory, u okviru koje je razvijen prvi potpuno električni trkaći automobil, Cupra e-Racer. Time se ujedno najavljuje da će Cupra biti prva automobilska marka koja će se pridružiti električnom offroad natjecanju SUV vozila koje će, prema sadašnjim planovima, startati u prvom dijelu 2021. godine i putovati nekim od najekstremnijih i najizoliranijih područja svijeta.

Wayne Griffiths, generalni direktor marke Cupra, i dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marke Seat nadležan za područje istraživanja i razvoja, otkrili su izložbeno vozilo tima i sklopili partnerstvo s Alejandrom Agagom, osnivačem i generalnim direktorom serije utrka Extreme E, i Hans-Jürgenom Abtom, rukovodećim partnerom tima ABT Sportsline. Rukovoditelji su također potvrdili sudjelovanje e-ambasadora marke Cupra, švedskog vozača Mattiasa Ekströma, pobjednika utrka Rally Cross i DTM, kao jednog od vozača tima za prvu sezonu serije utrka Extreme E.

Cupra e-Racer

Cupra e-Racer

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

CUV Formentor je prvi model koji je marka razvila iz temelja. Crossover visokih performansi kombinira specifičnu DNK marke i dizajniran je i dizajniran za budućnost, nudeći ikonski model koji kombinira sofisticiranost, inovativnost i intuitivno i dinamično iskustvo vožnje. Kako se tržište razvija, Formentor je ujedinio prednosti jednog vozila visokih performansi s kvalitetama SUV-a, izgrađenog na nasljeđu marke Cupra, a upravo se od CUV segmenta očekuje priličan rast.

Dizajn eksterijera

Cupra Formentor ime je dobio ime po najljepšem i najdivljem rtu na španjolskom otoku Mallorci, na Balearima. Automobil objedinjuje sve atribute tog mjesta koji su prikladni za vanjski dizajn crossovera visokih performansi. Stijene na rtu, koje je isklesao vjetar, poslužile su dizajnerskom timu kao inspiracija za bočne izbočine koje pokazuju dinamičnost i osjećaj pokreta, uvijek ističući njegove različite atribute i osjećaje. Dvobojna karoserija podsjeća na robusno terensko vozilo, ali dizajn Formentora koristi estetsku tehniku ​​kako bi olakšao siluetu vozila. No, za razliku od ojačane, grube završne obrade tradicionalnog SUV-a, vozilo spaja atribute za sve terene, kompaktnošću i sportskom suštinom hatchbacka, ali u obliku kupea.

U tom smislu dimenzije automobila savršeno prikazuju ovaj spoj koncepata koji će svakako zadovoljiti potrebe današnjih kupaca. Formentor je dugačak 4450 mm i širok 1839 mm. Njegova visina od 1511 mm također pruža vrijedan prostor za glavu svim putnicima, a u kombinaciji s međuosovinskim razmakom od 2680 mm nudi značajan prostor i za putnike straga, kapacitet prtljažnika od 450 l, kao i veliku stabilnost.

S druge strane, sportski izgled predstavljen je vizualnim naglaskom na stražnjem dijelu vozila, istodobno naglašavajući duljinu poklopca motora, naglašavajući njegove dinamične proporcije. Ovaj glatki dizajn uvelike pojačava vanjsku kvalitetu vozila, koja je ojačana integriranjem stražnjih svjetala koja se prostiru od jedne do druge strane te uvećava prepoznatljiv izgled stražnjeg dijela vozila i standardnih 19-inčnih aluminijskih naplataka, također dostupnih u Copper boji bakra, koji sadrže 18-colnu izvedbu Brembo kočnica.

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Priča o posebnim bojama Formentora je naročito zanimljiva, jer će uz cjelokupnu paletu boja koja obuhvaća šest boja (Desire crvenu, Dark Camouflage, Midnight crnu, Urban srebrnu, Magnetic Tech i Nevada bijelu) biti dostupan i s tri posebne boje: (Graphene Grey) te dvije mat boje (Petrol Blue Matt i Magnetic Tech Matt). Ekskluzivne opcije mat boje donose dodatnu vizualnu eleganciju i osobnost u vozilo.

Proces dizajniranja palete boja za prvo CUV vozilo marke trajalo je tri godine, a u okviru kojega je stvoreno više od 800 različitih formula. Dvadeset i osam grama biserno plave, 25,2 grama crne, 9,2 grama Crystal srebrne, 1,5 g bijele, 0,6 grama ljubičaste, prstohvat sjajnog efekta i aluminija... Iza ovih količina krije se više od tri godine rada, bezbrojni pokušaji i, naposljetku, naziv: Petrol plava. Od prvog trenutka kada su dizajneri marke Cupra krenuli s izradom prvih nacrta modela Formentor, tim zadužen za boje i varijante opreme počeo je birati boje koje će se upotrijebiti za prvi model marke.

Cupra Formentor - 3 boje, 3 inspiracije

Cupra Formentor - 3 boje, 3 inspiracije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Xavier Bonilla

Postoji nekoliko elemenata koji definiraju duh vozila kao što je Cupra Formentor: profinjenost, inovacija, markantan vanjski dizajn... i njegove tri ekskluzivne boje. Svaka od njih ima svoju priču, svoj razlog za postojanje.

Boje kodirane DNK-om. Kako bi mogao stvoriti paletu boja za model Cupra Formentor, prva stvar koju je tim predvođen Francescom Sangalli te zadužen za boje i varijante opreme učinio bilo je istraživanje same srži marke, njezina DNK-a. S obzirom na to da je riječ o prvom modelu marke, potrebno je položiti temelje za njegov duh: suvremen dizajn, sportske performanse i jedinstven stil... 'Boje su vrlo važne za identifikaciju karaktera marke. Svaka boja odiše vlastitom osobnošću i posreduje drukčiji stav, a one koje smo stvorili za prvi model marke Cupra odražavaju njezin stvarni identitet', rekla je Francesca Sangalli, rukovoditeljica koncepta i strategije segmenta za boje i varijante opreme.

Nadahnuće iz prirode. Ideje za dizajniranje nove boje kojom se vrijednosti jasno posreduju može potjecati iz raznih izvora nadahnuća. Ovim je povodom svojim teksturama, ugođajem i oblicima priroda predstavljala nadahnuće za ispoljavanje kreativnosti pretvorene u boje. 'Velik dio nadahnuća potječe iz prirode i elemenata od kojih je sačinjena. Rekreirali smo boje minerala, kamenja, tla te čak i svojeg okruženja', rekla je Sangalli.

Elegancija matiranih tonova. Svaka je boja stvorena miješanjem pigmenata i drugih materijala, na primjer aluminija ili tinjca, za postizanje željenog rezultata. Tako se mogu postići više ili manje izražene završne obrade koje imaju metalik, biserni ili pak matirani učinak, kao što je to slučaj s modelom Formentor i ekskluzivnim bojama Petrol plavom mat, Magnetic Tech mat i Graphene sivom. Tijekom stvaranja mješavine, doda li se jedan gram bijele boje više ili manje ili umiješa li se manje ili više količine sredstva za sjaj, boja će ispasti potpuno drukčija. 'Stvorili smo toliko različitih nijansi iste boje kako bismo dobili Magnetic Tech mat boju da ih je katkad bilo teško međusobno razlikovati, no željeli smo da njezina struktura izgleda poput kamena. Naposljetku, to nam je pošlo za rukom upotrebom velikih čestica metalik efekta koje boji osiguravaju hrapav izgled kamena. Prirodu smo pretočili u boju', zaključuje Francesca.

Esencija CUV vozila. Uza stvaranje nove palete boja za marku CUPRA, od ključne je važnosti bilo podariti poseban karakter ovom modelu. 'Vrlo je važno raditi na efektu koji želite za boju koju stvarate. CUPRA Formentor je vozilo s pregršt površinskog volumena i markantnih linija. To znači da se različite boje percipiraju ovisno o kutu pod kojim svjetlo pada na njih. Te boje zrače životom', rekao je Jordi Font, rukovoditelj sektora za razvoj odjela za boje i varijante opreme. Vanjski i unutrašnji dio vozila međusobno su usklađeni uz kombinacije i detalje izvedene u bakrenoj boji Copper.

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Francesca Sangalli je s tri nijanse boja imala i tri nadahnuća.

Petrol plava mat je prepoznatljiva boja marke Cupra. Ona predstavlja sportski, no svejedno sofisticiran DNK marke. Njezina matirana završna obrada boji osigurava intenzivan, tehnički karakter.

Magnetic Tech mat je nastala kao izraz želje kreatora Cupre da njezina površina bude nalik površini kamena. Ona sadrži metalik čestice koje joj osiguravaju hrapav izgled. To je priroda u svom najboljem izdanju.

Graphene siva ili jednostavno rečeno, ona je nalik jednostrukom sloju atoma ugljika. Željeli su joj podariti ujednačen, no istovremeno markantan karakter.

Cupra Formentor

Cupra Formentor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Dizajn interijera: suvremena vizija sportskosti

Jedinstveni vanjski dizajn Cupre Formentor savršeno se poklapa s njegovom visokokvalitetnom unutrašnjošću koja pruža osjećaj modernosti i sportske osobnosti Cupre i njezinih vrijednosti. Putnike će dočekati svjetlo dobrodošlice projicirano u pod, a kad uskoče u unutrašnjost, pronaći će vrhunske materijale, bakrene detalje i vrhunske dijelove od tamnog aluminija izrađene i dizajnirane za njihovu 'čahuru'.

Školjkasta sjedala, dostupna u Petrol Blue plavoj i crnoj koži od prave kože, daju osjećaj lakoće, istodobno ističući svojstva izvedbe Formentora dok vozač sjedi niže, u ergonomskijem i sportskijem položaju. Armaturna ploča naizgled lebdi, dojam koji je naglašen vodoravnim ambijentalnim osvjetljenjem s ovijenim LED-om preko prednjeg dijela kabine i vrata koje, ne samo da maksimizira izražajnost vozila, već pruža i nekoliko sigurnosnih funkcija poput otkrivanja mrtvog kuta ili pomoćnika izlaska (exit assist).

Uz to, 12-inčni panoramski plutajući zaslon s internetskim navigacijskim funkcijama okružuje nadzornu ploču, pružajući gotovo nepregledan izvor funkcionalnosti i povezanosti putnicima i smanjujući broj gumba. Budući da je tehnologija također u prvom planu u vozilu zahvaljujući integraciji digitalnog kokpita koji postavlja sve potrebne podatke o vožnji točno ispred vozača, kojeg će također oduševiti novi upravljačkoji integrira gumb za pokretanje motora i Cupra birač načina rada.

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Pogonski sklopovi

Cupra Formentor će biti predstavljen s dva pogonska sklopa visokih performansi koji su spremni pružiti 'najunikatnije' iskustvo vožnje. Na vrhu će biti 2.0-litreni TSI turbobenzinski agregat ukupne snage 310 KS (228 kW) i 400 Nm okretnog momenta koji nudi vrhunski izraz DNK marke, s emotivnim zvukom koji dodaje privlačnost vozila. Ovaj će motor biti povezan s tehnologijom 4Drive koja neprestano prati inpute vozila i vozača kako bi isporučila snagu onom kotaču u točno određeno vrijeme kad mu zatreba.

Formentor, međutim, gleda u budućnost ubrzavajući prijelaz na elektrifikaciju integrirajući plug-in hibridnu tehnologiju visokih performansi. 1,4-litreni TSI benzinski motor snage 150 KS (110 kW), u kombinaciji s električnim motorom od 115 KS (85kW) s litij-ionskom baterijom od 13 kWh omogućuje Formentoru da postigne performanse koje korisnici očekuju, ali više u skladu sa svjetskim fokusom na minimaliziranju našeg utjecaja na okoliš. Zapravo, ovaj pogonski sklop isporučuje ukupnu snagu od 245 KS (180 kW) vršne snage i 400 Nm okretnog momenta te čisto električnim dometom od oko 50 km.

Obje kombinacije pogonskih sklopova imaju koristi od DSG mjenjača s dvostrukom spojkom, koji pomaže u bržoj i glađoj promjeni stupnjeva prijenosa. Tehnologija 'shift-by-wire' dizajnirana je tako da birač stupnjeva prijenosa nije mehanički povezan s mjenjačem, već koristi elektroničke signale za vršenje stupnjeva prijenosa. Tehnologija dodaje veću razinu učinkovitosti, ali također dodaje novu dimenziju umjetnosti, zadovoljstvu i užitku u vožnji. A kada vozači žele još interaktivnije iskustvo, polugice za mijenjanje brzina na volanu još više povezuju vozača i vozilo.

S naprednom inteligentnom postavkom šasije DCC i progresivnim upravljanjem, bez obzira na to koji pogonski sklop korisnici odabrali, vozilo se izvrsno ponaša bez obzira na uvjete vožnje ili stil vožnje: s DCC kontrolnim klizačem vozač može odabrati točno postavku koju želi, posebno u Individualnom načinu. Sve su ove značajke temeljni elementi dinamičnosti, osjećajnosti i izvedbe koji će svi biti evidentni.

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Cupra Formentor - Magnetic Tech mat

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Sigurnost i povezanost

Marka Cupra je poznata po tome što nudi vrhunac u performansama, ali tome odgovara odlučnost da ponudi najvišu razinu povezivosti i sigurnosti. Formentor će integrirati najnaprednija rješenja za zabavu i povezivanje kako bi kupci ostali u kontaktu, sposobni donijeti svoj digitalni život sa sobom u vozilo i ponuditi integriraniji život između svakodnevnog života i života za volanom.

Infotainment sustav od 12 inča smanjuje broj tvrdih gumba i integrira kontrolu glasom i gestama. Sustav kombinira sustav Full Link kompatibilan s Apple CarPlay (bežični) i Android Auto. Putnici također mogu priključiti svoj telefon u vozilo putem USB veze ili putem Bluetootha za pristup svom eko-sustavu aplikacija.

Zahvaljujući ugrađenoj SIM kartici, automobil će imati na raspolaganju aplikaciju Connect koja mrežne usluge unosi izravno u vozilo, omogućavajući kupcima pristup aplikacijama za preuzimanje, internetskom online radiju i rastućem ekosustavu funkcionalnosti s daljinskim podacima i kontrolom svog vozila. A kada su korisnici daleko od svog vozila, mogu pristupiti informacijama o vozilu, uključujući podatke o vožnji, podacima o parkiranju, statusu vozila i postaviti upozorenja o brzini pomoću aplikacije za pametni telefon. A za plug-in hibridnu verziju visokih performansi upravljački programi mogu upravljati postupkom punjenja i daljinski upravljati klima uređajem.

Istodobno, niz sustava za pomoć i sigurnost vozača znači da će Formentor pružiti jednu od opuštajućih i najsigurnijih vožnji u segmentu, uklanjajući stres vožnje na našim sve užurbanijim cestama, dostižući poluautonomnu razinu vožnje 2. Među najzanimljivijim točkama su uključivanje prediktivnog prilagodljivog tempomata (Predictive Adaptive Cruise Control), pomoći u nuždi (Emergency Assist), pomoći pri putovanju (Travel Assist), bočne i izlazne pomoći (Side and Exit Assist).

Isporuke Cupre Formentor započet će u posljednjem kvartalu 2020. godine.

  • +14
  • +11

Cupra Formentor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cupra

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!